Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 150 år siden sank skipet med alle om bord. Nå har det igjen dukket opp i dypet

«Bay State».

VRAKFUNN: To vrakjegere har funnet det over 150 år gamle vraket av dampskipet Bay State på bunnen av Lake Ontario. Foto: Roger Pawlowski via AP / NTB Scanpix
VRAKFUNN: To vrakjegere har funnet det over 150 år gamle vraket av dampskipet Bay State på bunnen av Lake Ontario. Foto: Roger Pawlowski via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november 1862 la dampskipet Bay State ut fra Oswego på bredden av Lake Ontario på vei til Ohio, men en storm ble for mye for det gamle skipet og det gikk til bunns med alle om bord.

Sju passasjerer og en besetning på mellom ni og elleve mistet livet i forliset, men nå, 153 år senere, har en gruppe vrakjegere funnet skipet på innsjøens bunn. Det skriver The Guardian.

Jim Kennard og Roger Pawlowski forteller at vraket ligger på flere hundre fot omlag en mil utenfor Fair Haven i delstaten New York.

De to eventyrerne lette etter vrak på oppdrag fra National Museum of The Great Lakes da de gjorde oppdagelsen i august.

Først fikk de utslag på sonaren som tilsa at det skulle ligge noe nede i dypet, før de bekreftet funnet med en fjernstyrt ubemannet ubåt. Denne rakk å ta noen få bilder før den satte seg fast i noen vrakrester, men har siden blitt hentet opp ved hjelp av dykkere.

Ifølge Kennard var det riktignok ikke alle som sørget over at skipet gikk ned den stormfulle dagen for 153 år siden. Mye av lasten fløyt nemlig i land på innsjøens bredder.

- Det var som å åpne butikken og alt var gratis. Folk kom ned til stranden og trillet vekk alt som hadde kommet i land, sier han ifølge den britiske avisa.

I løpet av de 45 årene Kennard har lett etter vrak på innsjøens bunn, har han og andre deltakere av ulike ekspedisjoner avdekket mer enn 200 skip som har forlist.

Ett av dem var det britiske krigsskipet HMS Ontario som sank under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!