Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 17 år siden blottla Jon Reidar seg for foreldrene. Hjemme til jul, fant de fram brevet fra safen

«Det vil ta tid før dere klarer å innrømme at dere har en sønn som er homo. Men etter en stund håper jeg at dere klarer å bli glad i meg igjen.»

«HVORFOR AKKURAT MEG?» Det er tittelen på det seks sider lange brevet en 19 år gammel Jon Reidar Øyan skrev til sine foreldre for å fortelle dem at han var homofil. I går delte Oslo-bystyrerepresentanten bilder av brevet på Facebook. Foto: Privat
«HVORFOR AKKURAT MEG?» Det er tittelen på det seks sider lange brevet en 19 år gammel Jon Reidar Øyan skrev til sine foreldre for å fortelle dem at han var homofil. I går delte Oslo-bystyrerepresentanten bilder av brevet på Facebook. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han var 14 år da han skjønte det, men fordi «homo» var og er et skjellsord forsto Jon Reidar Øyan «at han måtte holde kjeft».

Da han var 19 klarte han ikke mer. Han åpnet ikke munnen, men tok til pennen. I et følelsesladd brev til foreldrene, forklarte Øyan at han var homofil.

Han åpner brevet med tittelen «Hvorfor akkurat meg?» slik:

«Dere har sikkert mange ganger tenkt dere spørsmålet 'Hvorfor har Jon Reidar aldri hatt dame over lengre tid?' Egentlig er dette spørsmålet en like stor gåte for meg som for dere.»

Ligger i safen

I jula fikk Øyan, som nå er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo, et gjensyn med brevet. Hjemme hos foreldrene i Trøndelag, i en safe, har brevet ligget helt siden han leverte det for hånd for 17 år siden.

På lille julaften fant foreldrene det fram igjen.

- Vi satt og kikka på det. Prata, lo og grein. Vi hadde en hyggelig samtale, og så nevnte de at det kanskje kunne vært fint å dele det med andre. Kanskje det kunne hjelpe noen.

Og det var akkurat det Øyan gjorde. På sin åpne Facebook-profil like rundt midnatt første juledag, delte han bilder av de håndskrevne sidene. Bystyrerepresentanten også er nummer ti på Oslo Arbeiderparti stortingsliste til neste valg.

PRIDE: Jon Reidar Øyans foreldre, Mary og Jan, har vært med sønnen sin og feiret Pride flere ganger. Her fra sist gang foreldrene var med på Pride-feiringen. I midten Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Privat
PRIDE: Jon Reidar Øyans foreldre, Mary og Jan, har vært med sønnen sin og feiret Pride flere ganger. Her fra sist gang foreldrene var med på Pride-feiringen. I midten Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Privat Vis mer

Var redd

I brevet, over seks sider, bretter den da 19 år gamle Øyan ut om følelseslivet sitt i årene før han skrev brevet. Han var på sitt mest sårbare, forklarer han i dag. Han var også redd, for hvordan foreldrene og ikke minst de rundt ham kom til å reagere.

«Det vil ta tid før dere klarer å innrømme at dere har en sønn som er homo. Men etter en stund håper jeg at dere klarer å bli glad i meg igjen», skriver han.

Han hadde ikke noe å frykte, skulle det vise seg.

- Foreldrene mine var helt suverene, og var livredd for at det var et helt annet brev enn et «komme ut av skapet»-brev da jeg leverte det og så dro igjen, sier Øyan.

- Og de synes det var vondt å kjenne på at jeg var redd for å si det til dem. Vondt å tenke på hvorfor jeg trodde at de skulle ta nyheten så fælt. Det hadde ikke så mye dem å gjøre, men det handler om at man lager seg motstandsmekanismer og gjør seg selv så sterk at man kan takle all eventuell motstand, legger Øyan til.

- Var litt terapi

Han tydde til brevformen, ikke fordi han var redd for å snakke, men fordi han ville forklare. Mye, og deretter få reaksjonen.

- Jeg hadde lyst til å sette det inn i en større sammenheng. Hvis man bare sier «mamma, jeg er homo» kommer det kanskje 1000 spørsmål før du rekker å si noe mer. Det var litt terapi også, å kunne skrive ut fire år med innestengt frustrasjon i et brev, sier Øyan i dag.

HOMOFIL: Tom Daley publiserte denne ærlige videoen desember 2012der han forteller hvorfor han vil opplyse verden om at han er homofil. Video: Tom Daley / Youtube Vis mer Vis mer

Da han var 19 år og valgte å komme ut, gikk Øyan på siste året på videregående i Orkdal. På idrettsgymnaset gikk han på fotballinja. «Macho» og «testosteron» er ord han bruker for å forklare klassemiljøet og skolen.

- Jeg var fryktelig redd på den tida. Og jeg ble selv en av de største homofobene som var med i hylekoret og ropte «jævla homo» til dommeren sånn at ingen skulle skjønne at jeg var homo, sier bystyrerepresentanten.

Roser «Skam»

Og selv om det i Norge i dag er felles ekteskapslov og en helt annen åpenhet rundt homofili, er det fremdeles vanskelig å stå fram, forteller Øyan.

- «Homo» er fremdeles et av skjellsordene som brukes mest i skolegårder, på fotballbaner og i skolen, men åpenheten og rollemodeller man kan assosiere seg med, er det helt klart mer og flere av i dag enn for 15 til 20 år siden, sier Øyan.

OVERRASKET: Skuespiller Jodie Foster vant Golden Globes hederspris i 2013 og overrasket med sin takketale der hun fortalte at hun var singel og lesbisk. Se talen her. Video: NTB-SCANPIX Vis mer Vis mer

Han, i likhet med mange andre denne høsten og vinteren, trekker fram NRK-serien «Skam» og roser den populære TV-serien når han skal snakke om aksept i dag kontra for 10 år siden.

- Den kan få en avgjørende betydning for alle 15-16-17-åringer, og bringer kanskje litt håp i en ganske mørk og dyster hverdag for mange, sier Øyan.

Samfunnet for øvrig har også mer kunnskap og forståelse for hva det vil si å være homofil i dag enn de hadde for noen år siden.

- Det har skjedd mye, heldigvis. Før var det en kuriositet hvis man kjente en homofil person godt. I dag er de i de fleste familier. Men bestefaren min sa det egentlig veldig godt da han sa til meg «Jon Reidar, jeg forstår det ikke, men det er helt greit». Og det er ikke alt man trenger å forstå.

- Stor utlevering

Ideen om å legge ut bildene av brevet, synes Øyan var en fin idé, men innrømmer samtidig at han ikke gjorde det helt uten ettertanke.

- Jeg må innrømme at dette er en av de største utleveringene i mitt liv. Det ble skrevet i min mest sårbare tid i mitt liv, og nå blottla jeg hvem denne lille politikerspiren var for hele Norges befolkning, sier bystyrerepresentanten.

- Men det er veldig hyggelig å se at såpass mange foreldre har vært inne og lest og kommentert. De skriver at de ikke ønsker at sine barn skal streve med sånne tanker. Da tenker jeg at det er greit med en påminnelse at du aldri vet hvem barnet ditt kommer til å bli. Da er det viktig å være romslig, raus og litt forsiktig med måten man omtale andre.

«Hvorfor så enkelt, men likevel så JÆVLIG vanskelig? Tankene slår salto i hodet mitt. Hadde det vært opp til meg hadde jeg selvfølgelig vært sammen med ei jente nå! Det ville vært helt fantastisk, det hadde vært det desidert enkleste. Og det har vært mitt høyeste ønske i mange år!!»
«Hvorfor så enkelt, men likevel så JÆVLIG vanskelig? Tankene slår salto i hodet mitt. Hadde det vært opp til meg hadde jeg selvfølgelig vært sammen med ei jente nå! Det ville vært helt fantastisk, det hadde vært det desidert enkleste. Og det har vært mitt høyeste ønske i mange år!!» Vis mer
«Jeg hater å innrømme det. Men tårene strømmer nedover kinnene på meg nå. Føler meg mislykket. Jeg gråter for meg selv, men også på deres vegne ...»
«Jeg hater å innrømme det. Men tårene strømmer nedover kinnene på meg nå. Føler meg mislykket. Jeg gråter for meg selv, men også på deres vegne ...» Vis mer
«Jeg vet at det kommer til å bli en tøff tid for oss alle en stund etter dette. Det er vel derfor jeg også har holdt dette skjult, slik at dere ikke skulle få det vanskelig».
«Jeg vet at det kommer til å bli en tøff tid for oss alle en stund etter dette. Det er vel derfor jeg også har holdt dette skjult, slik at dere ikke skulle få det vanskelig». Vis mer
«Det vil ta tid før dere klarer å innrømme at dere har en sønn som er homo. Men etter en stund håper jeg at dere klarer å bli glad i meg igjen.»
«Det vil ta tid før dere klarer å innrømme at dere har en sønn som er homo. Men etter en stund håper jeg at dere klarer å bli glad i meg igjen.» Vis mer
«Kanskje mister jeg noen venner og bekjentskaper pga. dette, men det er jeg eventuelt forberedt på».
«Kanskje mister jeg noen venner og bekjentskaper pga. dette, men det er jeg eventuelt forberedt på». Vis mer
«Verden blir ikke snudd opp ned fordi om jeg liker personer av mitt eget kjønn. Hverdagen blir forhåpentligvis den samme ...»
«Verden blir ikke snudd opp ned fordi om jeg liker personer av mitt eget kjønn. Hverdagen blir forhåpentligvis den samme ...» Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!