Før 170 år gamle kjemper faller for motorsaga

Kongens gartner inviterer til 17. mai-fest med detaljer du aldri har sett i Slottsparken.

 NYE TIDER:  Slottsgartner Tor Smaaland har plantet to nye eiketrær  som portal til den nyoppussede hovedstien mot Slottet. Snart står de 170 år gamle originaltrærne for fall. FOTO: JOHN T. PEDERSEN.
NYE TIDER: Slottsgartner Tor Smaaland har plantet to nye eiketrær som portal til den nyoppussede hovedstien mot Slottet. Snart står de 170 år gamle originaltrærne for fall. FOTO: JOHN T. PEDERSEN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av seks år vil publikum, eller gjestene som slottsgartner Tor Smaaland liker å kalle oss, oppleve den største endringen i Slottsparken siden den grønne oasen midt i hovedstaden ble åpnet i 1838.

Alle de 170 år gamle kjempetrærne langs de fire alleene i parken skal ned.

Østavindens herjinger avgjør når hogsten begynner blant de 900 kjempene som står igjen av de 2 000  trærne som ble plantet rundt 1840.

Sover dårlig med vind - Jeg sov dårlig natt til mandag med vindmålinger på 13 sekundmeter.

- Alle vi som er glade i de gamle trærne blir litt urolige når vindmåleren går over åtte sekundmeter. Det gikk bra under disse vindkulene, men selv om trærne, flest alm, ser friske ut, tåler de ikke nytt klima og kraftigere vind til evig tid.

- De står på fjellgrunn. Derfor blir det merkbare endringer her innen 2018 uansett, sier slottsgartneren til Dagbladet.

- Kos med trærne Smaaland og mannskap har jobbet under høytrykk for å vise fram den aller første biten til 17. mai av en 15 år lang oppussingsplan for den 225 mål store parken.

I fjor ble nærmere 20 «flekker» av plenområdet vernet som enger, som heretter ikke skal klippes, men fortsatt brukes.

Allerede etter ett år med enger i Slottsparken, har Norsk institutt for naturforskning (NINA) registert 185 ulike planter, flere av dem så sjeldne at de hører hjemme på «rødlista».

Til 17. mai-festen håper slottsgartneren at han rekker å sette opp det nye skiltet på norsk og engelsk til titusener av festkledde 17. mai-gjester som ankommer Slottsparken fra inngangsstien ved Litteraturhuset.

Please walk on the grass (gå på grasset hvis du vil), hug the trees (kos med trærne) og enjoy (ha det hyggelig) er den nye hilsenen til alle som bruker Slottsparken fra denne helgen - eneste kongelige park i Europa som har vært sammenhengende åpen for «allmuen» siden 1838.

Fontene og kirsebær Og dette er slottsgartnerens nye finesser langs den nyasfalterte «bredveien» fra hjørnet Parkveien/Wergelandsveien bort til Slottet:

•1. ny inngangsportal til alleen med to norske eiketrær, åtte lindetrær og annen beplanting.

•2. parkens hyppigste fotomotiv, brua over dammen, er malt for første gang i nyere tid. Nå er den grønn.

 YNDLINGSMOTIVET:  Isdammen i Slottsparken har fått fontene til 17. mai. Og brua har fått maling for første gang. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
YNDLINGSMOTIVET: Isdammen i Slottsparken har fått fontene til 17. mai. Og brua har fått maling for første gang. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

•3. fontene i Isdammen.

•4. benker langs veien til Slottet etter mønster fra Parc Luxembourg i Paris.

•5. de første blomstrende kirsebærtrærne rundt statuen av kronprinsesse Mærtha - en touch av Washington D.C.

Lyd og bilde Og i juni er såkalte QR-koder på plass. Da kan du få opp tekst, lyd og bilder om parkens detaljer på din smarttelefon. Den nyopprettede facebookgruppa Slottsparken har allerede siste nytt om blomstringen.

-  Og sommerblomstene, hr. slottsgartner, er de plantet ut til 17. mai?

- Bare noen få. Vi tør ikke med de frostnettene som har vært i det siste. Husk at de som planter seinest, har lengst moro. 

 

 WALK AND TALK:  Nye sittebenker til 17. mai langs hovedveien mellom Parkveien/Wergelandsveien og Slottet - etter mønster fra Parc Luxembourg i Paris. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
WALK AND TALK: Nye sittebenker til 17. mai langs hovedveien mellom Parkveien/Wergelandsveien og Slottet - etter mønster fra Parc Luxembourg i Paris. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer