Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble mangemillionærer:

For 20 år siden fikk sjefen en lys idé. Nå er de ansatte styrtrike

- Når penger samles, blir folk splittet. Når penger blir spredt, så samles folk.

BEGYNTE I DET SMÅ: Selskapet Sunny Optical Technology Group ble startet opp i den kinesiske byen Yuyao for over 30 år siden av en mann som manglet høyere utdanning og betydelig kapital. Siden har alle piler pekt én vei: oppover. Foto: Yin Gang / Xinhua / NTB Scanpix
BEGYNTE I DET SMÅ: Selskapet Sunny Optical Technology Group ble startet opp i den kinesiske byen Yuyao for over 30 år siden av en mann som manglet høyere utdanning og betydelig kapital. Siden har alle piler pekt én vei: oppover. Foto: Yin Gang / Xinhua / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fabrikkarbeidere, vaktmestere, kokker og kantinearbeidere som jobber for det kinesiske selskapet Sunny Optical Technology Group har nytt godt av et svært lukrativt tilbud sjefen kom med for over 20 år siden, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Selskapet ble grunnlagt for over 30 år siden av den tidligere fabrikkarbeideren Wang Wenjian, som «bare» hadde grunnskoleutdanning og 10 000 dollar i lånte penger. I dag er selskapet, som blant annet selger kameraobjektiver til teknologi-giganter som Samsung, verdsatt til over 175 milliarder kroner.

Da selskapet ble omstrukturert på midten av 90-tallet, bestemte Wang seg for å dele godene med andre enn bare toppledelsen. Han opprettet et eget fond, der flere hundre ansatte fikk sin andel.

Selv beholdt Wang en eierandel i selskapet på 6,8 prosent, mens de ansatte fikk tilbud om å tegne aksjer i ansattefondet til en ubetydelig kostnad - basert på deres stilling i selskapet og hvor mange år de hadde vært ansatt.

- Når penger samles, blir folk splittet. Når penger blir spredt, så samles folk, skrev Wang i ei bok om selskapets historie som ble utgitt i fjor, ifølge Bloomberg.

UTROLIG VEKST: De ansatte som valgte å kjøpe aksjer hos arbeidsgiveren har sett aksjepilene skyte i været de siste ti åra. Illustrasjonsfoto: Lee Jae-won / Reuters / NTB Scanpix
UTROLIG VEKST: De ansatte som valgte å kjøpe aksjer hos arbeidsgiveren har sett aksjepilene skyte i været de siste ti åra. Illustrasjonsfoto: Lee Jae-won / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Fremragende eksempel

I løpet av ti år, siden mai 2008, har aksjeverdien økt med mer enn 9500 prosent. Det betyr at flere hundre av de ansatte, som i sin tid fikk en nærmest ubetydelig del av kaka, i dag kan regne seg som dollarmillionærer, ifølge en oversikt laget av Bloomberg.

Det er mildt sagt oppsiktsvekkende. For arbeiderne som holder til i Yuyao, byen der selskapet ble grunnlagt, befinner seg i en helt annen liga enn resten av byens innbyggere. Gjennomsnittslønna i Yuyao lå i fjor på rundt 58 000 kroner, ifølge nyhetsbyrået.

- Sunny Optical er muligens det mest fremragende eksempelet på et selskap som har skapt en enorm formue for sine ansatte, skriver Louis Putterman, en professor ved Brown University med kinesisk økonomi som sin spesialitet, i en e-post til Bloomberg.

Selskapet bekrefter overfor nyhetsbyrået at rundt 400 ansatte er deleiere i fondet.

VANVITTIG VEKST: Selskapet har opplevd en eventyrlig vekst de siste ti åra. Grafikk: Google
VANVITTIG VEKST: Selskapet har opplevd en eventyrlig vekst de siste ti åra. Grafikk: Google Vis mer

Milliardær

De ønsker ikke å si noe om hvor mange aksjer hver enkelt medarbeider eier, men Bloomberg viser til offentlige dokumenter som nettavisa hevder gir et glimt av de ekstraordinære formuene de ansatte har sikret seg gjennom årenes løp.

For en beskjeden eierandel i ansattefondet på 0,013 prosent ville vært nok til å sørge for at eieren i dag er millionær. Hvis man fjerner den kombinerte eierandelen på 16 prosent som tilhører fire av fondets styremedlemmer, så vil den gjennomsnittlige eierandelen tilsvare rundt 17 millioner dollar per ansatt - eller rundt 137,8 millioner kroner.

Wang, som i dag er 70 år gammel, pensjonerte seg fra stillingen som direktør for selskapet i 2012. Han eier imidlertid fortsatt 3,7 prosent av selskapet - en eierandel som i dag er verdsatt til over 800 millioner dollar, eller godt over 6,4 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

I dag har selskapet i overkant av 28 000 ansatte ved fire fabrikker i Kina, samt i kontorer i Nord-Amerika, Japan, Sør-Korea, Singapore og Taiwan.

Selskapet varsler selv at de fortsatt har planer om å utvide videre. Målet er å øke salget med femgangeren, til 15,6 milliarder dollar i løpet av det neste tiåret. Mens en rekke analytikere fortsatt anbefaler aksjer i selskapet, finnes det noen åpenbare risikoer, skriver byrået.

Frykter handelskrig

For i likhet med et tusentalls selskaper fra hele verden, er det en høyst reell frykt for at selskapet skal havne i skuddlinjen i det som raskt kan utvikle seg til å bli en eskalerende handelskrig mellom USA og Kina.

Tirsdag forrige uke kunngjorde Det hvite hus overraskende at USA akter å innføre opptil 25 prosent toll på høyteknologiske varer fra Kina til en verdi av over 400 milliarder kroner.

Så seint som i helga truet kinesiske myndigheter med å skrote samtlige handelsavtaler Kina og USA forhandler om, dersom amerikanerne øker tollen på kinesiske varer.

Trusselen ble framført rett etter at USAs handelsminister Wilbur Ross hadde møtt Kinas visestatsminister Liu He til nye handelssamtaler i Beijing søndag, ifølge NTB.

Stridens kjerne er president Donald Trumps sterke ønske om å redusere det enorme handelsunderskuddet USA har med handelspartnerne. Kina har lovet å bidra, og partene har forhandlet om hvordan de skal nå målet.

Likevel gjentok Trump nylig trusselen om å innføre høy toll på kinesiske varer. Det har ført til ny frykt for en handelskonflikt mellom verdens to største økonomier, noe som kan dempe global vekst og oppmuntre andre land til å reise egne tollbarrierer, skriver nyhetsbyrået.

- Hvis USA innfører handelssanksjoner, deriblant økt toll, vil ingen av de økonomiske og handelsmessige tiltakene som er framforhandlet av de to partene, bli iverksatt, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Beijing etter møtene med Ross og hans delegasjon.

Advarer Trump

Trump har også fått advarsler på hjemmebane. Før helgen gikk lederen av U.S. Chamber of Commerce (USCC), en lobbygruppe som representerer noen av USAs største bedrifter, ut med en advarsel til Trump der han uttalte at presidentens handelspolitikk kan føre til at flere millioner amerikanske arbeidsplasser går tapt.

Tom Donohue, lederen av USCC, mener blant annet at Trumps kinesiske tollmur vil kunne koste 134 000 amerikanske arbeidsplasser.

- Vi har både privat og offentlig uttrykt våre bekymringer overfor administrasjonen og kongressen om hvilken økonomisk skade en eskalerende tollkrig vil ha på vårt eget land, skriver Donohue i et brev til USCCs styremedlemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media