UTRYDNINGSTRUET: Den sjeldne ferskvannsdelfinen Irrawaddy har hatt sin første oppgang i bestanden siden 2015. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Den sjeldne ferskvannsdelfinen Irrawaddy har hatt sin første oppgang i bestanden siden 2015. Foto: NTB ScanpixVis mer

Utrydningstruet delfin

For 21 år siden ble denne delfinen utrydningstruet

Så tok myndighetene grep.

Bestanden av Kambodsjas utrydningstruede Irrawaddy-delfin stiger for første gang på flere tiår, og legger dermed til rette for en historisk tilbakekomst for ferskvannsdelfinen, melder nyhetsbyrået AFP.

Utrydningstruet

Irrawaddy-delfinen er kjent for sine bulende hoder og korte snuter. Tidligere svømte de gjennom store deler av Mekong-elva, men i de siste tiårene har de blitt begrenset til et område på 190 kilometer, fra den sentrale delen av Kambodsja og mot den nordlige delen i Laos.

Siden dette har bestanden i Kambodsja sunket stabilt. Den første målingen i landet ble gjort i 1997, med 200 eksemplarer av arten, mens det til sammenligning kun var 80 igjen da målingen ble gjennomført i 2015.

Forskere forklarer nedgangen med et mindre område å bevege seg på, samt destruktive fiskemetoder i landet.

Trenden snur

Nå ser det heldigvis ut som om trenden er i ferd med å snu, da blant annet tre delfinkalver allerede har blitt født i 2018. Også dødsraten blant arten har gått nedover, og arten ser ut til å være på bedringens vei.

Antallet delfiner i Mekong-elva har økt fra 80 til 92 de siste to årene ifølge en undersøkelse gjennomført av myndighetene i Kambodsja og The World Wildlife Fund (WWF).

I undersøkelsen omtaler de blant annet denne økningen som en historisk tilbakekomst for arten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

DRONEVIDEO: Dave Anderson driver delfin- og hvalsafari i California, og fikk fantastiske bilder av en delfinflokk og en bardehval med kalv, med en drone. Video: Dolphin Safari / Youtube Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Etter flere år med hardt arbeid har vi endelig grunn til å tro at disse ikoniske delfinene kan unngå utryddelse, sier Seng Teak fra WWF-Kambodsja til nettstedet.

Organisasjonen mener at utslaget kom da de satte opp egne grupper til å patruljere elva, samt å fjerne ulovlige fiskenett underveis. Turistbåter ble også hyllet for sitt frivillige arbeid med å rapportere ulovlige fiskenett underveis i aksjonen.

Fremdeles en trussel

Myndighetene advarer imidlertid om at arten fremdeles er truet, og at fiskere fremdeles benytter seg av ulovlige metoder som granater, elektronisk utstyr og giftig agn, i området.

Eng Cheasan, Kambodsjas fiskeriminister, omtaler delfinene som deres nasjonale skatt, og sier at myndighetene er innstilt på å gjøre alt som trengs for å berge arten.

Kambodsja er hjemlandet til verdens største bestand av Irrawaddy-delfiner, som også kan bli funnet i innsjøer i Myanmar, Indonesia, India og Thailand.