Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utrydningstruet delfin

For 21 år siden ble denne delfinen utrydningstruet

Så tok myndighetene grep.

UTRYDNINGSTRUET: Den sjeldne ferskvannsdelfinen Irrawaddy har hatt sin første oppgang i bestanden siden 2015. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Den sjeldne ferskvannsdelfinen Irrawaddy har hatt sin første oppgang i bestanden siden 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bestanden av Kambodsjas utrydningstruede Irrawaddy-delfin stiger for første gang på flere tiår, og legger dermed til rette for en historisk tilbakekomst for ferskvannsdelfinen, melder nyhetsbyrået AFP.

Utrydningstruet

Irrawaddy-delfinen er kjent for sine bulende hoder og korte snuter. Tidligere svømte de gjennom store deler av Mekong-elva, men i de siste tiårene har de blitt begrenset til et område på 190 kilometer, fra den sentrale delen av Kambodsja og mot den nordlige delen i Laos.

Siden dette har bestanden i Kambodsja sunket stabilt. Den første målingen i landet ble gjort i 1997, med 200 eksemplarer av arten, mens det til sammenligning kun var 80 igjen da målingen ble gjennomført i 2015.

Forskere forklarer nedgangen med et mindre område å bevege seg på, samt destruktive fiskemetoder i landet.

Trenden snur

Nå ser det heldigvis ut som om trenden er i ferd med å snu, da blant annet tre delfinkalver allerede har blitt født i 2018. Også dødsraten blant arten har gått nedover, og arten ser ut til å være på bedringens vei.

Antallet delfiner i Mekong-elva har økt fra 80 til 92 de siste to årene ifølge en undersøkelse gjennomført av myndighetene i Kambodsja og The World Wildlife Fund (WWF).

I undersøkelsen omtaler de blant annet denne økningen som en historisk tilbakekomst for arten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

DRONEVIDEO: Dave Anderson driver delfin- og hvalsafari i California, og fikk fantastiske bilder av en delfinflokk og en bardehval med kalv, med en drone. Video: Dolphin Safari / Youtube Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Etter flere år med hardt arbeid har vi endelig grunn til å tro at disse ikoniske delfinene kan unngå utryddelse, sier Seng Teak fra WWF-Kambodsja til nettstedet.

Organisasjonen mener at utslaget kom da de satte opp egne grupper til å patruljere elva, samt å fjerne ulovlige fiskenett underveis. Turistbåter ble også hyllet for sitt frivillige arbeid med å rapportere ulovlige fiskenett underveis i aksjonen.

Fremdeles en trussel

Myndighetene advarer imidlertid om at arten fremdeles er truet, og at fiskere fremdeles benytter seg av ulovlige metoder som granater, elektronisk utstyr og giftig agn, i området.

Eng Cheasan, Kambodsjas fiskeriminister, omtaler delfinene som deres nasjonale skatt, og sier at myndighetene er innstilt på å gjøre alt som trengs for å berge arten.

Kambodsja er hjemlandet til verdens største bestand av Irrawaddy-delfiner, som også kan bli funnet i innsjøer i Myanmar, Indonesia, India og Thailand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media