Utrydningstruet delfin

For 21 år siden ble denne delfinen utrydningstruet

Så tok myndighetene grep.

UTRYDNINGSTRUET: Den sjeldne ferskvannsdelfinen Irrawaddy har hatt sin første oppgang i bestanden siden 2015. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Den sjeldne ferskvannsdelfinen Irrawaddy har hatt sin første oppgang i bestanden siden 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bestanden av Kambodsjas utrydningstruede Irrawaddy-delfin stiger for første gang på flere tiår, og legger dermed til rette for en historisk tilbakekomst for ferskvannsdelfinen, melder nyhetsbyrået AFP.

Utrydningstruet

Irrawaddy-delfinen er kjent for sine bulende hoder og korte snuter. Tidligere svømte de gjennom store deler av Mekong-elva, men i de siste tiårene har de blitt begrenset til et område på 190 kilometer, fra den sentrale delen av Kambodsja og mot den nordlige delen i Laos.

Siden dette har bestanden i Kambodsja sunket stabilt. Den første målingen i landet ble gjort i 1997, med 200 eksemplarer av arten, mens det til sammenligning kun var 80 igjen da målingen ble gjennomført i 2015.

Forskere forklarer nedgangen med et mindre område å bevege seg på, samt destruktive fiskemetoder i landet.

Trenden snur

Nå ser det heldigvis ut som om trenden er i ferd med å snu, da blant annet tre delfinkalver allerede har blitt født i 2018. Også dødsraten blant arten har gått nedover, og arten ser ut til å være på bedringens vei.

Antallet delfiner i Mekong-elva har økt fra 80 til 92 de siste to årene ifølge en undersøkelse gjennomført av myndighetene i Kambodsja og The World Wildlife Fund (WWF).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer