For 24 år siden drepte de James Bulger (2) på en grusom måte. Nå kan folk havne i fengsel for å avsløre dem i sosiale medier

Brudd på rettsordren utgjør en straff på opp til to år i fengsel.

DØMT: Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson ble i 1993 dømt for drapet på to år gamle James Bulger. Foto: Politiet
DØMT: Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson ble i 1993 dømt for drapet på to år gamle James Bulger. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jon Venables er nå 35 år, men han ble verdenskjent da han drepte en to år gammel gutt i 1993.

Venables og Robert Thompson var begge ti år da de kidnappet, torturerte og drepte to år gamle James Bulger.

I 2001 ble de sluppet ut på grunn av god oppførsel. De fikk utstedt en ny identitet for å hindre at de ble utsatt for hevnaksjoner.

Nå etterforskes en lekkasje av Venables nye identitet på sosiale medier. Dette er et potensielt brudd på en rettsordre som skal hindre at drapsmannen blir identifisert.

Dette skriver flere britiske medier, inkludert Independent, Metro og BBC.

Forbyr publisering av opplysninger
Uansett hvor i verden du er, vil å identifisere drapsmennene bryte en anonymitetsordre som ble satt på plass før deres løslatelse i 2001.

Den forbyr publisering av bilder eller opplysninger som hevder å identifisere eller lokalisere mennene, selv om det egentlig ikke er dem.

Brudd på rettsordren kan gi en straff på opp til to år i fengsel.

En talsperson for regjeringsadvokaten har uttalt at de har mottatt en klage på at anonymitetsordren er blitt overtrådt, og at dette etterforskes.

I 2013 la to menn ut bilder av det de hevdet var Venables og Thompson på sosiale medier, skriver Independent.

De ble dømt til en fengselsstraff på ni måneder, med en prøvetid på 15 måneder. Straffen betyr at de to slipper å sone i fengsel, men blir blant annet underlagt portforbud og må gjøre ubetalt arbeid.

Drapet skapte lynsjestemning
Drapet på lille James Bulger rystet verden, og vakte sterke følelser i England.

Bulger ble bortført fra et kjøpesenter, torturert og drept i byen Liverpool i England. Han ble han ble slått i hjel med murstein og en jernstang.

DREPT: James Bulger ble drept i 1993, bare to år gammel.
DREPT: James Bulger ble drept i 1993, bare to år gammel. Vis mer

Ifølge britiske Metro skal Venables og Thompson også ha helt maling i øynene til Bulger og kastet stein på ham.

Den maltrakterte barnekroppen ble seinere funnet på et jernbanespor flere kilometer unna kjøpesenteret.

Venables og Thompson ble raskt pågrepet og dømt for drapet, og bildene av de to guttene dukket opp på forsiden av britiske tabloider.

Det skapte en voldsom lynsjestemning blant befolkningen. Mange mente at de to småguttene burde dømmes som voksne.

Løslatt i 2001
De to ble først dømt til minimum ti års fengsel, men folket krevde strengere straff. Det sterke presset fra befolkningen førte til at straffen ble økt til femten år.

Dommeren beskrev drapet som en «brutal handling uten sidestykke».

- Vær så snill å fortelle dem at jeg er lei meg, gråt Jon Venables da han ble fraktet bort.

Guttene sonet i en barneinstitusjon, men de ble sluppet ut allerede i 2001 på grunn av god oppførsel. De var da 18 år gamle. Prøveløslatelsen var under strenge betingelser og kom til tross for at begge var dømt til livstidsdommer.

Urovekkende tegning
I 2010 dukket det opp en urovekkende tegning som angivelig ble tegnet av Jon Venables uker før han drepte Bulger.

Halloween-tegningen ble funnet hjemme hos faren og har tittelen «My Dads house».

Det som er skriblet over tegningen er vanskelig å tyde, men det er øyensynlig en beskrivelse av skrekkfilmen Halloween fra 1970. Fra tidligere var det kjent at han så mange skrekkfilmer som barn.

Besittelse av barneporno
Venables har vært i fengsel to ganger siden han ble løslatt i 2001. Han ble sendt tilbake i 2010 og igjen tidligere denne måneden - i begge tilfeller for besittelse av overgrepsbilder av barn.

I 2010 ble han dømt til to års fengsel for å ha lastet ned og distribuert overgrepsbilder av barn.

Han ble sluppet løs i 2013, utstyrt med det som angivelig var hans fjerde falske identitet.

Britisk presse hevdet at kriminalomsorgen og politiet hadde brukt over en million pund på å ivareta Venables' sikkerhet.

Kaller Venables for psykopat og monster
I forbindelse med den nylige fengslingen uttalte Ralph Bulger, James Bulgers far, at Venables burde bli fratatt sin anonymitet.

- Hvis folk så et bilde av ham som det voksne monsteret han virkelig er, ville de hatt et veldig annerledes inntrykk av personen som begår disse forbrytelsene, i stedet for et bilde av såkalt barndommens uskyld, sa Bulger.

MOR: James Bulgers mor, Denise Fergus, uttalte seg til pressen i forbindelse fengslingen av Jon Venables. Foto: AFP PHOTO /PAUL ELLIS / NTB scanpix
MOR: James Bulgers mor, Denise Fergus, uttalte seg til pressen i forbindelse fengslingen av Jon Venables. Foto: AFP PHOTO /PAUL ELLIS / NTB scanpix Vis mer

Bulger sa også at han mente sønnens drapsmann burde bli dømt som en voksen for hans deltakelse i den lille guttens død for 24 år siden, skriver Metro.

- Du trenger bare å se på måten de torturerte sønnen min på før de drepte ham, for å skjønne at dette er sant, men ingen ønsket å høre det eller tro det fordi Thompson og Venables bare var ti år. Nå er de ikke det, sier Ralph Bulger.

James' mor, Denise Fergus, har også uttalt seg nylig.

- Venables har nå bevist utover enhver tvil å være den forferdelige, perverse psykopaten han alltid har vært, sa hun ifølge Metro.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer