Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 25 år siden ble han dømt til døden for voldtekt og drap på en toåring. Så gikk de gjennom bevisene på nytt

I dag er Vicente Figueroa Benavides en fri mann. Det skal han feire med tequila.

FRIKJENT: Etter å ha sittet på «death row» i 25 år, ble Vicente Figueroa Benavides sluppet fri i forrige uke. Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation/ AP / NTB Scanpix
FRIKJENT: Etter å ha sittet på «death row» i 25 år, ble Vicente Figueroa Benavides sluppet fri i forrige uke. Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation/ AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1993 ble den nå 68 år gamle Vicente Figueroa Benavides dømt til døden for voldtekt og drap på ei to år gammel jente.

Han satt barnevakt for jenta, som var datteren til Benavides' kjæreste på daværende tidspunkt. Han skal så ha mistet oversikt over hvor toåringen befant seg, og oppdaget henne utenfor huset med omfattende skader.

Han kjørte henne umiddelbart til sykehuset, men livet til den lille jenta sto ikke til å redde. Hun avled en drøy uke senere.

Misvisende bevis

I den påfølgende etterforskninga ble det slått fast at jenta hadde dødd som følge av omfattende seksuelt misbruk. Flere leger vitnet også om dette i retten ifølge CBS.

Benavides ble raskt pekt ut som den skyldige og dømt til døden, men når saken nå har blitt gransket på nytt har det kommet fram at bevisene som lå til grunn for dommen er feilaktige.

Skadene toåringen hadde fått skal ha stammet fra omfattende medisinsk behandling og feilbehandling ved flere helseinstitusjoner, og det er heller ingen rapporter om at skadene som kunne tyde på samleie var der da hun først ble innlagt.

Legene som vitnet mot Benavides på 1990-tallet har også trukket sine vitnemål etter at de fikk forelagt de nye bevisene. De har sagt at de aldri fikk se alle bevisene, og amerikansk høyesterett har nå gjort om på dommen mot mannen.

Det er fortsatt uklart hvordan den to år gamle jenta pådro seg skadene som kostet henne livet, men i forrige uke var Benavides igjen en fri mann - 27 år etter at han ble pågrepet.

- Lar saken ligge

I en uttalelse fra retten, her gjengitt av Bakersfield, kan man lese at det nå er umulig å fastslå noe motiv eller hva som faktisk skjedde, men at de ikke utelukker at hun kan ha blitt påkjørt.

Statsadvokat Lisa Green sier ifølge The Independent at de ikke akter å følge opp saken ytterligere. Hun sier at det vil undergrave vitnemålet til legene som nå har endret mening, og hele rettssystemet.

- Det er ikke lenger mulig å etablere skyld hevet over enhver tvil i denne saken. Derfor velger vi å la den ligge, sier hun.

Da Benavides kom ut av fengselet skal han også ha fått spørsmål om hvordan han aktet å feire sin nyvunnede frihet. På spansk skal han da ha svart at det aktet han å gjøre med et godt måltid og tequila.

750 på «death row»

Benavides er den fjerde personen som har blitt frifunnet etter en dødsdom i California siden 1980. På landsbasis er han den 162. personen som har fått omgjort en dødsstraff siden 1973.

I dag sitter 750 fanger på det som i USA omtales som «death row» i California der de venter på å bli henrettet.

Forrige gang en fange ble henrettet var i 2006, og på nåværende tidspunkt er sjansene større for at de innsatte vil dø av alderdom på grunn av den omfattende og langtrukne ankeprosessen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media