For 25 år siden eksisterte ikke «Porten til underverdenen». Fenomenet skremmer forskerne

Vokser 20 meter i året.

KRATER: Batagayka-rateret, som på folkemunne har fått tilnavnet «Porten til underverdenen», er omlag en kilometer langt og 90 meter dypt. For 25 år siden eksisterte det ikke, og hvert år blir det 20 meter bredere. Det skremmer både de lokale innbyggerne og forskerne. Foto: Alexander Gabyshev / NEFU Research Institute of Applied Ecology of the North
KRATER: Batagayka-rateret, som på folkemunne har fått tilnavnet «Porten til underverdenen», er omlag en kilometer langt og 90 meter dypt. For 25 år siden eksisterte det ikke, og hvert år blir det 20 meter bredere. Det skremmer både de lokale innbyggerne og forskerne. Foto: Alexander Gabyshev / NEFU Research Institute of Applied Ecology of the North Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har allerede blitt skrevet mang en spaltemeter om hvordan 2016 er i ferd med å bli det varmeste året man har opplevd på jorda siden man begynte å registrere slikt for 137 år siden.

Etter at tallene for april hadde tikket inn, skrev den britiske avisa The Guardian at den globale varmerekorden var slått sju måneder på rad.De høyere temperaturene gir seg utslag flere steder på planeten. Ett av dem er det spektakulære Batagayka-krateret i Sibir.

«Porten til underverdenen»

Krateret, som på folkemunne har fått tilnavnet «Porten til underverdenen», er omlag en kilometer langt og 90 meter dypt. For 25 år siden eksisterte det ikke, og hvert år blir det 20 meter bredere. Det skremmer både de lokale innbyggerne og forskerne, skriver Siberian Times.

Bakgrunnen for kraterets dannelse er at permafrosten som ligger i bakken i de nordlige delene av Russland, er i ferd med å smelte.

Julian Murton er professor ved universitetet i Essex, og har nylig returnert fra en ekspedisjon til Batagayka. Han forteller at krateret er et godt bilde på hva som har hendt jorda tidligere, og hva som vil skje i framtiden.- Etterhvert som klimaet blir varmere, noe jeg mener det er hevet over enhver tvil at det vil bli, vil stadig mer permafrost tine, og slike formasjoner vil formes, sier han ifølge britiske Independent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer