Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 33 år siden forsvant stranda på den irske øya. Nå er den tilbake: - Veldig sjeldent

SE FORSKJELLEN: Stranda på den irske øya Achill ble skyldt vekk for 33 år siden. I løpet av rundt åtte dager i april i år gjenoppsto den. Video: Sean Molloy / Achill Tourism Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1984 ble en av strendene på den irske øya Achill skylt bort.

I løpet av omtrent åtte dager i slutten av april i år gjenoppsto den - til innbyggernes og turistnæringens store glede.

Se før- og etterbilde av stranda i videoen øverst i saken!

- Det har allerede kommet mange mennesker for å se på den. Achill har rundt ti andre strender, hvorav fem av dem har blåflagg-staus, sier Sean Molloy, sjef for turistbyrået Achill Tourism, til Dagbladet.

- Ekstremt

Det skal ha vært værforholdene som medførte at haugevis av sand ble skylt opp på det som tidligere ble kalt «rocky beach», skriver Achill Tourism på nettsidene sine.

- I 1984 var det noen kraftige stormer som ødela stranda og den ble skylt bort. 1984 var sist gang stranda var der. I april kom det en kald vind fra nord. Den var konstant og må ha transportert materialet inn, sier Molloy til The Telegraph.

Øyvind Breivik, seniorforsker ved Meteorologisk Institutt, opplyser at det sannsynligvis er snakk om en ekstrem kombinasjon av vind og sterke havstrømmer.

- Det ser ut til at det har vært veldig spesielle vindforhold, og at det har medført en transportering av massive mengder strand fra omkringliggende områder. Det vil komme som følge av en kombinasjon av vind og bølger, sier Øyvind Breivik, seniorforsker ved Meteorologisk Institutt, til Dagbladet.

Han sier at det er svært sjeldent at hendelser som dette inntreffer.

- Men at en storm kan vaske reint et område, slik det skjedde på 80-tallet, det skjer. Flere steder, som på kysten av New Jersey i USA, er det vanlig at de bygger opp strendene igjen etter kraftig høststorm. Den naturlige tilstanden er at strender som dette kommer og går, men at det er så ekstremt, med 30 års mellomrom, er som sagt sjeldent.

Håper på enda et blått flagg

Nå håper både Sean Molloy og andre beboere at stranda blir værende til strandinspektører kommer for å inspisere stranda til neste år, i håp om å få enda en strand med «Blått Flagg».

Ifølge Foundation for Environmental Education (FEE) blir «Blått Flagg» høyt verdsatt av både turister og turoperatører: «For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på at stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser, tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig.»

Så Achill har litt å gjøre før inspektørene kommer i 2018. På grunn av ødeleggelser som følge av to store stormer i 2014 ble deler av området liggende utilgjengelig. Noe er reparert i ettertid, men tilgangen til stranda skal fortsatt være begrenset.

- Infrastrukturen eksisterer ikke for øyeblikket, men hvis alt går etter planen kan Achill ha sitt sjette «Blå Flagg»-strand i nærmeste framtid, sier Molloy til The Irish Post.

Overfor The Irish Times beskriver han gjenopprettelsen som «ekstremt betydningsfull».