Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 38 år siden ble oljesjefene advart om klimakrise. Så brukte de millioner av dollar på feilinformasjon

Lærte av tobakksindustrien.

ANKLAGES : ExxonMobil skal ha blitt advart om klimaendringer allerede på 70-tallet, men startet tåkelegging istedenfor å ta grep, viser ny, journalistisk undersøkelse i USA. Foto: AFP/ERIC PIERMONT/NTB Scanpix
ANKLAGES : ExxonMobil skal ha blitt advart om klimaendringer allerede på 70-tallet, men startet tåkelegging istedenfor å ta grep, viser ny, journalistisk undersøkelse i USA. Foto: AFP/ERIC PIERMONT/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oljeselskapet Exxon var klar over klimaendringene så tidlig som i 1977, elleve år før det ble et offentlig tema, ifølge en fersk undersøkelse fra InsideClimate News, skriver Scientific American.

Denne kunnskapen var ikke til hinder for at verdens største selskap inne olje og gass, ExxonMobil som det i dag heter, i flere tiår nektet å anerkjenne klimaendringene i offentligheten.

Selskapet gikk til og med til det skritt å fremme feilinformasjon, på en måte som mange har hevdet likner det tobakksindustrien gjorde for å spre løgner om helserisikoen ved røyking, heter det.

Ikke overrasket Både oljeindustrien og tobakksindustrien hadde et bevisst forhold til at produktene deres ikke ville forbli lønnsomme, dersom verden forsto risikoen, og de skal ha benyttet seg av de samme konsulentene for å utvikle strategier for hvordan å kommunisere med publikum, skriver Scientific American.

Ekspertisen synes ikke overrasket.

- Det har aldri vært i nærheten av plausibelt at de ikke forsto vitenskapen, sier professor i vitenskapshistorie, Naomi Oreskes ved Harvard-universitetet.

I virkeligheten forsto ikke bare Exxon vitenskapen, men de tok aktiv del i den, ifølge den ferske undersøkelsen fra InsideClimate News.

Forskere på lønningslista På 70- og 80-tallet gikk selskapet til ansettelse av framstående forskere som skulle utrede klimasaken for dem. Exxon lanserte sitt eget ambisiøse forskningsprogram og laget egne klimamodeller.

Det trekkes også fram at Exxon brukte mer en én million dollar ene og alene på et prosjekt som skulle finne svaret på hvor mye CO2 havene klarer å absorbere.

I løpet av sin åtte måneder lange undersøkelse, har reportere fra InsideClimate News intervjuet tidligere Exxon-ansatte, forskere og føderale myndighetspersoner. De har også analysert hundrevis av selskapsinterne dokumenter.

Ble advart Dermed kunne de avdekke at selskapets viten om klimaendringene daterer seg så langt tilbake som til juli 1977, da forskeren James Black leverte sin klare beskjed til Exxon-ledelsen om CO2 og klima:

- For det første, så er det vitenskapelig enighet om at det er sannsynlig at menneskeheten påvirker det globale klimaet på grunn av karbondioksidutslipp fra fossilt brensel, uttalte Black.

Et år seinere advarte han Exxon om at en dobling av drivhusgasser i atmosfæren vil øke snittemperaturen globalt med to til tre grader - et estimat som samsvarer med vitenskapelig konsensus i dag.

Black sa til Exxon den gangen at menneskeheten har «fem til ti år på seg» før det blir kritisk å komme med energistrategiske forandringer.

Nekter plent ExxonMobil nekter plent på at de ble så sterkt advart på slutten av 70-tallet.

- Vi kom ikke til de konklusjonene, ei heller forsøkte vi å begrave dette, slik de antyder, sier talsmann for selskapet, Allan Jeffers, til Scientific American.

- Det som sjokkerer meg mest, er at vi har sagt dette i årevis, at vi var involvert i klimaforskning. Så dykker disse folka ned og drar fram noen dokumenter som vi har gjort offentlig tilgjengelig og tegner et bilde av at dette skal være en stor varslersak gjennom ladet språkbruk og selektivt utvalg av materiale, fortsetter Jeffers.

ExxonMobil benekter hardnakket at de holder sine funn om klimaendringer skjult, og inviterer folk til selv å lese dokumenter i saken selskapet mener viser hvor feilaktig undersøkelsen til InsideClimate News er.

30 millioner dollar I juni 1988 fortalte Nasa-forsker James Hansen i en kongresshøring at kloden allerede var i ferd med å bli varmere. I offentligheten tilkjennega Exxon at de fremdeles anså denne forskningen som kontroversiell, skriver Scientific American.

Oljeselskapet er senere blitt kritisert for å ha inntatt en lederrolle i en slags tåkeleggingskampanje.

I 1989 skal Exxon ha vært sterkt deltagende i opprettelsen av Global Climate Coalition som stilte spørsmål ved det vitenskapelige grunnlaget for klimabekymringene. Selskapet skal også ha spilt en rolle for å forhindre at USA skrev under den såkalte Kyoto-protokollen i 1997, skriver Scientific American.

Ifølge Greenpeace, skal Exxon ha brukt minst 30 millioner dollar på tenketanker som fremmer klimaskepsis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media