ENDELIG HJEMME: Charles Robert Jenkins var en av fire amerikanske soldater som hoppet av til Nord-Korea på første halvdel av 1960-tallet. Først 40 år seinere ble han gjenforent med mora, Patty Casper (i midten) hjemme i Nord-Karolina. Her sammen med den japanske kona Hitomi Soga og de to døtrene Brinda og Mika. Begge døtrene ble født i Nord-Korea. Foto: REUTERS/Rick Wilking
ENDELIG HJEMME: Charles Robert Jenkins var en av fire amerikanske soldater som hoppet av til Nord-Korea på første halvdel av 1960-tallet. Først 40 år seinere ble han gjenforent med mora, Patty Casper (i midten) hjemme i Nord-Karolina. Her sammen med den japanske kona Hitomi Soga og de to døtrene Brinda og Mika. Begge døtrene ble født i Nord-Korea. Foto: REUTERS/Rick WilkingVis mer

For 40 år siden hoppet amerikanske Charles av til Nord-Korea. Han angret nesten umiddelbart

De amerikanske ekssoldatenes hemmelige Nord-Korea-liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

NEW YORK (Dagbladet): Mellom 1962 og 1965 var de fire amerikanske soldatene James Dresnok (21), Charles Jenkins (24), Larry Abshier (19) og Jerry Wayne Parrish (19) utstasjonert i Sør-Korea for å opprettholde fredsavtalen med Nord-Korea.

Mens den kalde krigen var på sitt kaldeste tok de alle et valg som fikk dramatiske følger for resten av livet. De krysset grensa, hoppet av til den kommunistiske fienden og endte opp som brikker i det brutale regimets propagandaapparat.

- Jeg har aldri angret. Jeg føler meg hjemme her, sier Dresnok i den britiske dokumentaren «Crossing the Line» fra 2006.

Amerikanske myndigheter ville at offentligheten skulle få vite minst mulig om de fire avhopperne. Først i 1996 kom Pentagon med en rapport om at de mistenkte at de mistenkte at minst fire amerikanske avhoppere fortsatt levde i Nord-Korea.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn