<strong>KAPRET:</strong> Dan Cooper kapret et fly, presset FBI for ti millioner kroner, og hoppet ut i fallskjerm. I 45 år har FBI jaktet på ham, men nå gir de opp. Foto: NTB Scanpix
KAPRET: Dan Cooper kapret et fly, presset FBI for ti millioner kroner, og hoppet ut i fallskjerm. I 45 år har FBI jaktet på ham, men nå gir de opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For 45 år siden hoppet den mystiske mannen ut av flyet med ti millioner kroner

Nå gir FBI opp jakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er gjennomført mange spektakulære ran, og enda flere har blitt gjenstand for beretninger gjenfortalt i bokform eller på det store lerretet.

Få er likevel like spektakulære som dramaet som utspilte seg over delstaten Washington for 45 år siden.

Dan Cooper, som i ettertid ved en feiltakelse har blitt hetende D. B. Cooper, åpnet døra på et Boeing 727 han hadde kapret, og forsvant ut i natten med ti millioner kroner.

FBI har i en årrekke revet seg i håret over de manglende sporene i jakten på rømlingen, men nå gir de omsider opp.

<strong>KAPRET:</strong> Besetningen på Boeing 727-flyet som ble kapret av Cooper. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KAPRET: Besetningen på Boeing 727-flyet som ble kapret av Cooper. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hoppet

Det var den 21. november 1971 at en velkledd passasjer sjekket inn på flyet som skulle gå fra Portland i delstaten Oregon, til Seattle i Washington.

Midt under flyturen proklamerte mannen, som fikk navnet D. B. Cooper, at han hadde en bombe i veska. Han krevde en stor pengesum, en fallskjerm og at flyet skulle mellomlande og fylle drivstoff i Seattle. Det skriver Associated Press.

Pengesummen han ba om var 200 000 dollar. Om man tar høyde for inflasjon, er dette beløpet i dag nesten 1,2 millioner dollar - noe som igjen tilsvarer litt mer enn 10 millioner norske kroner.

På bakken ble pengene overlevert og passasjerene sluppet av, før flyet igjen lettet. Han hadde i utgangspunktet krevd at flyets neste destinasjon var Mexico, men så, et eller annet sted høyt over delstaten Washington, hoppet han ut av flyets bakdør og forsvant for godt.

<strong>FYLLER DRIVSTOFF:</strong> Det kaprede Boeing 727-flyet på bakken i Seattle. Passasjerene ble sluppet fri før flyet lettet og fløy videre. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
FYLLER DRIVSTOFF: Det kaprede Boeing 727-flyet på bakken i Seattle. Passasjerene ble sluppet fri før flyet lettet og fløy videre. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Gir opp

FBI har i alle år arbeidet ut fra en teori om at Cooper døde i gjennomføringen av kuppet. På høyden han hoppet ut, var det 56 effektive kuldegrader, og han var verken kledd for hoppet eller å overleve i villmarka dersom han skulle ha landet med livet i behold.

Den teorien har likevel aldri kunnet bevises, selv om det i 1980 ble funnet penger i villmarka der seddelnummeret matchet med de Cooper stjal.

Hvem Cooper egentlig var og hvor pengene har tatt veien, forblir fortsatt et mysterium. Og nå kunngjør altså FBI at de legger ned etterforskningen etter at de «i 45 år har fulgt alle ledetråder, og nå velger å bruke ressursene på andre mer prioriterte saker». Det heter det i en uttalelse gjengitt av Kiro Seattle og Associated Press.

De takker samtidig for den store mengden tips de har mottatt i saken, og oppfordrer også offentligheten om å ta kontakt dersom de skulle komme over fysisk bevis som kan kobles til enten fallskjermen eller pengene.

<strong>SØK:</strong> I tiden etter at Cooper stakk av, ble det gjennomført en rekke søk i området. Uten hell. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
SØK: I tiden etter at Cooper stakk av, ble det gjennomført en rekke søk i området. Uten hell. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer