For 60 år siden skulle Hitler drepes

For 60 år siden, ved middagstider 20. juli 1944 eksploderte en bombe i Adolf Hitlers hovedkvarter «Ulveskansen» langt øst i Tyskland. Hitler overlevde, og allerede samme kveld var opprøret mot hans regime slått ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kom også annen verdenskrig til å fortsette i åtte lange måneder til, med mer død og ødeleggelse i Europa. I mai 1945 sto tyskerne igjen ribbet for all ære - med unntak av de få som hadde hatt mot nok til å gjøre opprør.

Blant disse var unge pasifister, som det henrettede søsterparet Sophie og Hans Scholl i den løst organiserte vennegjengen «Hvite Rose». Men blant dem var også yrkesoffiserene bak attentatet 20. juli, med grev Claus Schenk av Stauffenberg i spissen.

Krigen

I likhet med tidligere toppoffiserer som tidligere generalstabssjef Ludwig Beck og generalene Erwin von Witzleben og Friederich Olbricht visste Stauffenberg sommeren 1944 at annen verdenskrig i virkeligheten var tapt for Tyskland. I hvert fall var krigen tapt i vest.

For etter invasjonen i franske Normandie 6. juni det året, hadde de allierte bitt seg fast på vestfronten, rykket nordøstover og nærmet seg ubønnhørlig Tysklands egne grenser. På Østfronten så det enda verre ut: Den røde armé var på full marsj mot vest.

Generalene så ingen annen vei ut av uføret enn en separatfred med de vestallierte, det vil først og fremst si USA og Storbritannia, slik at alle ressursen kunne settes inn i øst. Men for at noe slikt kunne skje, måtte Hitler bort, og det innebar at han måtte drepes.

Bomben

Stauffenberg så sin sjanse, da han fikk ordre om å delta på en konferanse i «Ulveskansen» 20. juli 1944. Han pakket en bombe ned i dokumentmappen sin, reiste til Hitlers hovedkvarter, utløste tidsinnstillingen og forlot konferanserommet.

Da bomben eksploderte, var Stauffenberg allerede på vei til Berlin, mens medhjelpere hadde kuttet de militære kommunikasjonslinjene mellom Øst-Preussen og hovedstaden. Men fordi bomben var plassert under et bord med svært tykk plate, overlevde Hitler eksplosjonen.

Via en sivil telefonlinje fikk hans medarbeidere varslet lojale folk i Berlin, der Stauffenberg og de andre toppsammensvorne ble arrestert. Allerede samme kveld ble kupplederne henrettet, og opprøret mot Hitler var over.

(.NTB)

Grev Claus Graf Schenk von Stauffenberg unnslapp eksplosjonen, men ble anholdt og henrettet samme dag.