Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 61 år siden gjorde syersken det uhørte. Hun nektet å flytte seg

Hennes sivile ulydighet var begynnelsen på en revolusjon.

NEKTET Å FLYTTE SEG: For 61 år siden i dag, 1. desember 1955, gjorde Rosa Parks det uhørte: Hun nektet å flytte seg og avgi setet sitt til en hvit person. Her et udatert bilde av Rosa Parks om bord en buss i Montgomery, samme by hvor hun ble arrestert for å ikke flytte seg. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
NEKTET Å FLYTTE SEG: For 61 år siden i dag, 1. desember 1955, gjorde Rosa Parks det uhørte: Hun nektet å flytte seg og avgi setet sitt til en hvit person. Her et udatert bilde av Rosa Parks om bord en buss i Montgomery, samme by hvor hun ble arrestert for å ikke flytte seg. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun hadde fått nok, syersken Rosa Parks, og sa nei. Det startet en revolusjon.

I dag, 1. desember, er det 61 år siden den afroamerikanske kvinnen fra Montgomery i delstaten Alabama nektet å avgi setet sitt på bussen til en hvit person.

I dag er det 61 år siden Rosa Parks ble arrestert for sivil ulydighet - en arrestasjon som forarget, ikke bare USA, men store deler av verden.

Segregering nedtegnet i lov

For 1. desember 1955 gikk Parks om bord en buss, bussen med rutenummeret 2857, og satt seg ned i den «fargede» delen av bussen. I Alabama, og USA for øvrig, var raseskillet fremdeles gjeldende. Segregeringen var nedtegnet i lov.

Da en hvit person seinere kom om bord bussen, gjorde han krav på Parks' sete. Det var fullt i den hvite delen av bussen.

ARRESTERT: Dette bildet ble tatt da hun ble arrestert. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
ARRESTERT: Dette bildet ble tatt da hun ble arrestert. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Parks nektet.

Bussen stoppet.

Bussjåføren kom bort til henne og gjentok den hvite, mannlige passasjerens krav.

Parks nektet.

«Bussjåføren sier han hadde en farget kvinne som satt i den hvite delen av bussen, og nektet å flytte seg lengre bak», het det i rapporten fra politiet som ble tilkalt, ifølge Detroit Free Press (DFP).

Politiet tok med seg Parks. Syersken ble fengslet og siktet for brudd på en kommunal forordning, ifølge Store Norske Leksikon.

Seinere ble hun idømt en bot for det som den gangen var et lovbrudd.

FINGERAVTRYKK: Det ble også tatt fingeravtrykk av Rosa Parks. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
FINGERAVTRYKK: Det ble også tatt fingeravtrykk av Rosa Parks. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Bussboikotten som endret loven

Deretter ble foreningen Montgomery Improvement Association dannet. Foreningen ble ledet av en ung prest ved navn Martin Luther King Jr, og oppfordret til boikott av det kommunale busselskapet.

Boikotten varte i 382 dager, og gjorde Parks og Kings borgerrettighetskamp kjent langt utenfor USAs landegrenser. Den ble først avsluttet etter at landets høyesterett satte foten ned: raseskillet som var nedtegnet i lov i byen var ulovlig, og måtte oppheves umiddelbart, skriver DFP.

Det var begynnelsen på slutten for USAs institusjonelle raseskille.

1. desember har derfor, i likhet med Parks bursdag 4. februar, blitt «Rosa Parks-dagen» i USA. Parks døde 24. oktober 2005. Hun ble 92 år gammel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!