For 61 år siden gjorde syersken det uhørte. Hun nektet å flytte seg

Hennes sivile ulydighet var begynnelsen på en revolusjon.

NEKTET Å FLYTTE SEG: For 61 år siden i dag, 1. desember 1955, gjorde Rosa Parks det uhørte: Hun nektet å flytte seg og avgi setet sitt til en hvit person. Her et udatert bilde av Rosa Parks om bord en buss i Montgomery, samme by hvor hun ble arrestert for å ikke flytte seg. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
NEKTET Å FLYTTE SEG: For 61 år siden i dag, 1. desember 1955, gjorde Rosa Parks det uhørte: Hun nektet å flytte seg og avgi setet sitt til en hvit person. Her et udatert bilde av Rosa Parks om bord en buss i Montgomery, samme by hvor hun ble arrestert for å ikke flytte seg. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hun hadde fått nok, syersken Rosa Parks, og sa nei. Det startet en revolusjon.

I dag, 1. desember, er det 61 år siden den afroamerikanske kvinnen fra Montgomery i delstaten Alabama nektet å avgi setet sitt på bussen til en hvit person.

I dag er det 61 år siden Rosa Parks ble arrestert for sivil ulydighet - en arrestasjon som forarget, ikke bare USA, men store deler av verden.

Segregering nedtegnet i lov

For 1. desember 1955 gikk Parks om bord en buss, bussen med rutenummeret 2857, og satt seg ned i den «fargede» delen av bussen. I Alabama, og USA for øvrig, var raseskillet fremdeles gjeldende. Segregeringen var nedtegnet i lov.

Da en hvit person seinere kom om bord bussen, gjorde han krav på Parks' sete. Det var fullt i den hvite delen av bussen.

Parks nektet.

Bussen stoppet.

Bussjåføren kom bort til henne og gjentok den hvite, mannlige passasjerens krav.

Parks nektet.

«Bussjåføren sier han hadde en farget kvinne som satt i den hvite delen av bussen, og nektet å flytte seg lengre bak», het det i rapporten fra politiet som ble tilkalt, ifølge Detroit Free Press (DFP).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer