(Dagbladet): I dag, 28. april, er det 70 år siden Thor Heyerdahl (1914-2002) og hans mannskap på fem la ut fra Peru i balsaflåten «Kon-Tiki». Få trodde at nordmannen ville klare målet: å nå Polynesia og slik bevise at stillehavsøyene kunne være befolket fra Sør-Amerika, ikke Asia, som den etablerte vitenskapen mente.
Inkaflåte
Kritikerne mente det var helt usannsynlig at indianere fra Sør-Amerika kunne ha gjennomført den lange reisen over havet i førkolombiansk tid (dvs. før Christofer Columbus nådde Amerika i 1492), med datidas primitive farkoster.
Men 33-årige Heyerdahl, som bl.a. hadde funnet påfallende likheter mellom statuer ved Titicacasjøen og Påskeøya i Polynesia, var overbevist om at en flåte av typen inkaindianerne brukte, ville klare turen.
Etter å ha bygd flåten i Peru, med treverk fra Ecuador, la «Kon-Tiki» fra kai fra havnebyen Callao, med forsyninger fra bl.a. det amerikanske militæret. Ingen av mennene kunne manøvrere en inkaflåte på forhånd.
De dystre spådommene ble gjort til skamme. Etter en intens og farefull reise på 101 dager, 8000 km vestover, strandet flåten med de seks mennene på Raroiarevet i Polynesia. 33-årige Heyerdahl hadde dermed bevist at det var mulig å befolke stillehavsøyene fra Sør-Amerika.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger