Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 70 år siden slapp USA atombomber på denne øya. Nå sier forskere at koraller kan ha overlevd atomstrålingen

Forskere sier korallrevene er «bemerkelsesverdig motstandsdyktig».

STILLEHAVET: Langt ute i Stillehavet, på øya Bikiniatollen, utførte USA mange atomprøvesprengninger. Personene som bodde på øya måtte flykte. Plante-og dyrelivet døde, men forskere anslår at bare etter ti år kan korallene ha begynt å vokse. Foto: Wikipedia Commons
STILLEHAVET: Langt ute i Stillehavet, på øya Bikiniatollen, utførte USA mange atomprøvesprengninger. Personene som bodde på øya måtte flykte. Plante-og dyrelivet døde, men forskere anslår at bare etter ti år kan korallene ha begynt å vokse. Foto: Wikipedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marshalløyene i Stillehavet var etter den andre verdenskrig et sentralt område for USA når det kom til atomprøvesprengninger.

I perioden 1946 til 1958 utførte USA 67 atomprøvesprengninger på Marshalløyene, ifølge NUPI. 23 av bombene ble sluppet på øya Bikiniatollen.

Prøvesprengingene satte sine spor på naturen – og det er først nå – 70 år seinere at forskere kan bekrefte at plante-og dyrelivet i havet har blomstret opp, skriver forskningsmagasinet Phys.

Motstandsdyktig

Et forskerteam fra Universitetet i Stanford har studert livet under havoverflaten på stillehavsøya Bikiniatollen.

Stephen Palumbi, professor i havvitenskap, sier til The Guardian at havet er «bemerkelsesverdig motstandsdyktig».

Mennesker og dyr som blir utsatt for stråling utvikler ofte DNA-mutasjoner som i raskt delende celler kan føre til kreft. Etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 anslås det at 4000 barn i Ukraina, Hviterussland og Russland fikk kreft i skjoldbruskkjertelen.

ATOMPRØVESPRENGNING: Dette bildet er fra juni 1946 da USA utførte en atomprøvesprengning på Bikiniatollen i Stillehavet. Alle som bodde på øya måtte flytte. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ATOMPRØVESPRENGNING: Dette bildet er fra juni 1946 da USA utførte en atomprøvesprengning på Bikiniatollen i Stillehavet. Alle som bodde på øya måtte flytte. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Rikt miljø

Forskergruppens undersøkelser tyder på at det har gått betydelig bedre med livet under havoverflata på Bikiniatollen enn det man tørst trodde.

Palumbis forskerteam har oppdaget et variert økosystem i og rundt bombekrateret, de har sett koraller i havet store som biler, store fiskestimer av forskjellig typer fisk og kokosnøttkrabber gå på stranda.

Forskerne tror at allerede ti år etter den siste atomprøvesprengningen i 1954, at korallrevene kan ha begynt å vokse igjen.

- På en merkelig måte er fiskene beskyttet av øyas historie. Fiskebestanden er større enn andre steder siden de har fått lov til å være i fred, haiene er det flere av og korallene er store. Det er et bemerkelsesverdig miljø her, ganske rart, sier Stephen Palumbi til The Guardian.

Forskergruppen fra Universitetet i Stanford skal finne ut hvordan strålingen fra atomprøvesprengningene har påvirket korallene og kokosnøttkrabbene uten å utvikle kreft, skriver Phys.

- Kanskje vi finner ut av hvordan korallene klarer å holde DNA-et sitt intakt, sier Stephen Palumbi til forskningsmagasinet.

Levbart for dyr – ikke mennesker

Professor Palumbi tror at den verst rammede fisken døde for mange tiår siden, ettersom de har kort levealder. Det er derfor de skal ta for seg korallene og kokosnøttkrabbene siden de har lang levealder. Fisken som lever rundt øya Bikiniatollen i dag blir utsatt for så lite stråleeksponering, at forskerne ikke inkluderer fisken i studien.

SYNKER TIL BUNNS: En imponerende video viser et stort skip bli senket utenfor Texas i USA. Grunnen til at skipet er å skape nye leveområder for fisk og liv under havet. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Å slippe atombomber i havet er det mest ødeleggende man kan gjøre, men livet i havet jobber med å komme tilbake til normalen, sier Stephen Palumbi.

Selv om planter, dyr og fiskene i havet ser ut til å klare seg ved Bikiniatollen, er det fortsatt ikke mulig for mennesker å leve der.

Som følge av atomsprengningene måtte over 150 personer som bodde på øya flytte til andre øyer. Halvparten av disse døde som følge av strålingen, ifølge The Guardian.

Også andre øyer ble preget av atomprøvesprengningene etter andre verdenskrig. På de andre øyene litt lenger unna, økte sannsynligheten for å få kreft, spesielt kreft i skjoldbruskkjertelen og leukemi.

USA har måttet betale nær fem milliarder kroner i erstatning til beboerne på flere av Marshalløyene, ifølge NUPI.

KORALLDØD: Store deler av korallrevet i The Great Barrier Reef er, for andre år på rad, rammet av korallbleking. Vanligvis tar det opptil ti år før korallene blir friske igjen, men bleking to år på rad gir ingen håp for korallene. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!