KNUST:  Et øyenvitne beskriver togvraket etter nattas ulykke som en hermetikkboks som var knust og revet i stykker.  Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP / NTB scanpix
KNUST: Et øyenvitne beskriver togvraket etter nattas ulykke som en hermetikkboks som var knust og revet i stykker. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP / NTB scanpixVis mer

For 72 år siden mistet 79 livet. I dag sporet et nytt tog av, samme sted

Sju personer bekreftet døde, over 200 skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 72 år siden søkte redningsmannskaper gjennom ødelagte togvogner etter overlevende i Frankford-nabolaget i Philadelphia.

Togulykken i 1943 er beskrevet som en av de verste i USAs historie. 79 mennesker ble drept, 117 skadd.

I natt norsk tid sporet et Amtrak-tog av - bare noen hundre meter unna.

- Katastrofalt kaos Togvognene ble revet fra hverandre og endte på siden da sju vogner sporet av, noen ble helt knust. Sju mennesker er hittil bekreftet drept i togulykken. Over 200 ble skadd.

- Det er et absolutt, katastrofalt kaos, sa borgermester i Philadelphia, Michael Nutter, på en pressekonferanse tidligere i dag.

Tidligere kongressmedlem Patrick Murphy var i restaurantvognen da avsporingen skjedde.

- Først vaklet toget før det sporet av. Det var noen passasjerer som var temmelig mørbanket. En fyr ved siden av meg ble slått bevisstløs. Vi sparket ut vinduet i taket og hjalp alle ut, forteller Murphy til NBC.

Istykkerrevet Ifølge myndighetene var det 238 passasjerer og fem ansatte om bord på toget som var på vei til New York fra Washington D.C.

Et stort antall redningsmannskaper gikk gjennom toget med lommelykt på jakt etter passasjerer som kan sitte fastklemt.

MANGE DØDE: En togulykke på samme sted i 1943 kostet 72 mennesker livet. Foto: AP Photo / NTB scanpix
MANGE DØDE: En togulykke på samme sted i 1943 kostet 72 mennesker livet. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Khaled Kayed bor like i nærheten, og var tidlig på ulykkesstedet.

- Da vi først kom til stedet, kunne vi se folk ligge på bakken, dekket i blod. Det var en grusom scene, sier han til CNN.

- Toget kan bare beskrives som en hermetikkboks som var knust og revet i stykker. Overalt kunne du se togdeler ligge spredt. Mennesker prøvde å krype ut fordi vognene lå opp-ned og på siden.

Kjørte for fort Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men ifølge New York Times, kjørte toget 160 kilometer i timen, langt over fartsgrensa. Informasjonen om farten kommer fra togets svarte boks, som ble funnet i togvraket, ifølge avisas «kilder med kjennskap til etterforskningen».

Togføreren ble skadd, men er allerede avhørt av politiet.

Avsporingen skjedde da toget skulle ta en krapp sving til venstre, ved et jernbaneknutepunkt som kalles Frankford Junction, nordøst for sentrum.

Dette er like ved stedet hvor et tog sporet av for 72 år siden, i ulykken som blir kalt The Frankford Junction train wreck.

Akselen røk Det var redaktør for Philadelphia Daily News som først omtalte sammentreffet på Twitter. De to ulykkene skyldes imidlertid ulike årsaker.

I 1943 røk en av akslene på toget, på grunn av en overopphetet akselboks. Disse brukes ikke lenger i dag.

Akselen hang seg fast i undersiden av vognen. Den ble kastet oppover og traff en signalramme, som gjorde at taket ble flerret av som lokket på en boks sardiner.

Vognene som fulgte, ble strødd rundt sporet, scener som minner om bildene fra dagens ulykke.