EN BRIKKE I VÅPENHVILEN:  26. januar ble det arrangert en internasjonal dag til støtte for piloten Nadesja Savtsjenko, som ble pågrepet i Øst-Ukraina og fraktet til Russland hvor hun  ble dømt for drap. Foto: Sergei Supinsky / AFP Photo / NTB Scanpix
EN BRIKKE I VÅPENHVILEN: 26. januar ble det arrangert en internasjonal dag til støtte for piloten Nadesja Savtsjenko, som ble pågrepet i Øst-Ukraina og fraktet til Russland hvor hun ble dømt for drap. Foto: Sergei Supinsky / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

For å få fred i Øst-Ukraina må Putin slippe fri den ukrainske piloten Nadesja (33)

33-åringen skal være en brikke i det politiske spillet rundt våpenhvilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko var piloten Nadesjda Savtsjenko (33) en brikke i dagens fredsforhandlinger. For at det skal bli et håp for fred i Øst-Ukraina, måtte Russland gi opp den ukrainske piloten.

Hun har gått fra å være en av Ukrainas første kvinnelige piloter, til krigsfange, til drapssiktet og nå til ukrainsk parlamentsmedlem. Hun har blitt et symbol på Ukrainas kamp mot Russland, men nå må Putin slippe henne fri.

Krevde løslatelse I dag ble det enighet om en våpenhvile i Ukraina, som starter på lørdag klokka 24. Ett av kravene i avtalen er at den ukrainske grunnloven skal reformeres for å gi større rettigheter til de russisk-talende innbyggerne i øst.

En annen del skal ifølge presidenten være at Savtsjenko må løslates.

SULTESTREIKER:  Dette bildet viser ukrainske Nadesjda Savtsjenko i retten i november. I januar har hun sultestreiket. Foto: Vasily Maximov / AFP Photo / NTB Scanpix
SULTESTREIKER: Dette bildet viser ukrainske Nadesjda Savtsjenko i retten i november. I januar har hun sultestreiket. Foto: Vasily Maximov / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Den ukrainske piloten går snart inn i sin niende måned i fangenskap og har på den tiden blitt et ikon for motstanden mot Russland. Hun har sultestreiket helt siden slutten av desember.

- De kan ikke knekke viljen min, skrev hun i et brev til sin advokat 12. januar.

Men pilotens historie er veldig forskjellig om du velger å se den fra russisk eller ukrainsk side. Fra russisk side er hun drapssiktet, fra ukrainsk side er hun en helt.

Den første i jagerfly Savtsjenko skal være den første ukrainske kvinnen som har fløyet det sovjetiske angrepsflyet Sukhoi su-24 og det sovjetiske kamphelikopteret Mil Mi-24. Hun er nå 34 år, men har vært i den ukrainske hæren hele sin karriere.

Det var på oppdrag under opprøret i Donetsbekkenet i Øst-Ukraina i fjor vår, at hun ble tatt til fange. 18. juni ble hun tatt av proprussiske opprørere fra Donbass-militsen.

Ifølge russiske myndigheter hadde hun like før vært medvirkende til drapet på to russiske journalister. De hevder at hun ringte inn et bombekaster-angrep som traff en lokal TV-stasjon, og at de har kilder som kan bekrefte dette. Ifølge Savtsjenko selv så ble hun pågrepet en til to timer etter at journalistene ble drept.

Og telefonloggen hennes viser ifølge hennes forsvarer ingen utgående samtaler på det aktuelle tidspunktet. De hevder også at hun ikke engang var i området ved TV-stasjonen.

Siktet for medvirkning I slutten av juni hadde hun blitt fraktet til Russland, hvor hun ble siktet for medvirkning til drap. Etterforskningen skulle etter planen være ferdig nå i februar, og Savtsjenko skal ha sultestreiket siden etterforskningen ble forlenget i desember.

Mens hun har sittet fengslet har Savtsjenko blitt et ikon i hjemlandet og har også blitt valgt inn i det ukrainske parlamentet.

Les mer om avtalen om våpenhvileavtalen.