...for alt hva du har kjært

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kosovoalbanere i Norge og andre land samler inn penger for å hjelpe sitt eget truede folk hjemme på Balkan. Pengene går nok både til humanitær nødhjelp og til Kosovos Frigjøringshær (UCK), som med våpen i hånd kjemper mot serbiske styrker. I Tyskland vil myndighetene visstnok stenge frigjøringshærens konti, fordi pengene går til våpenkjøp. Enkelte tar til orde for et liknende forbud i Norge. Det vil vi sterkt advare mot å innføre.
  • Enten man kaller det «krigsskatt» eller «støtteinnsamling» så må alle ha rett til å støtte og kjempe for sin egen nasjon når de føler den er truet. Naturligvis må det foregå innenfor lovene i det landet der man samler inn pengene. Å true til seg penger er ulovlig pengeutpressing. Men i alle år har norske statsborgere og utlendinger bosatt i Norge samlet inn penger til et utall av solidaritetsaksjoner verden over. For det meste har dette vært nødhjelp eller en form for utviklingshjelp, men uten tvil har nok noe gått til væpnede frigjøringsbevegelser som FNL i Vietnam, de afghanske geriljagruppene, sandinistene i Nicaragua, FMLN i El Salvador og ANC i Sør-Afrika, bare for å nevne noen.
  • Tamilene i Norge og hele Vesten sender penger til tamiltigrene (LTTE) nord på øya Sri Lanka. Det samme gjør kurderne. Knapt noen frigjøringsbevegelse i denne verden har greid seg uten en eller annen form for hjelp fra utlandet. Stormakter har i all hemmelighet væpnet og hjulpet sine allierte. Jødene i USA har i alle år stått bak den mest omfattende hjelpen noen gruppe i utlendighet har gitt sin egen nasjon både før og etter at staten Israel ble utropt.
  • Dersom noen vil innføre forbud, skal man da gjøre unntak for enkelte «godkjente venner» som skal få lov til å ta imot hjelp? Burde nordmenn i eksil under den tyske okkupasjonen ha lov til å hjelpe Heimefronten? Det er når en nasjon føler seg truet, at den oftest ber om hjelp fra sine egne i utlandet, når hjemlandet er okkupert eller når man kjemper for å frigjøre det. Vi som synger «kjemp for alt hva du har kjært», og som sannelig har opplevd krisetider for vårt land - skal vi forby andre å kjempe for sitt eget folks framtid?