For andre gang på ei uke døde 15 da de søkte ly på FN-skole i Gaza

USA og FN fordømmer.

ANGREP VED DAGGRY: Dette bildet er tatt fra et klasserom i FN-skolen i flyktningeleiren Jabalya, som ble angrepet i dag morges, ifølge palestinske myndigheter av israelske styrker.Foto: REUTERS/Suhaib Salem
ANGREP VED DAGGRY: Dette bildet er tatt fra et klasserom i FN-skolen i flyktningeleiren Jabalya, som ble angrepet i dag morges, ifølge palestinske myndigheter av israelske styrker.Foto: REUTERS/Suhaib SalemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNRWA-sjef Pierre Krähenbühls mareritt utover dagen i går kan følges tett på hans twitter-konto - og forklarer hvorfor han og FNs generalsekretær Ban Ki-moon i går tydde til uttrykk de sjelden bruker.

«Befolkningen har nådd et bristepunkt», skrev Krähenbühl allerede tidlig natt til i dag, da redselsscenene var i full gang i Gaza.

- Utålelig I dag morges skjedde det igjen, noe av det verste som kan skje for en sjef i FN.

«Barn, kvinner og menn drept og skadet da de sov på et sted hvor de burde vært trygge og beskyttet. Det var de ikke. Utålelig», skrev Krähenbühl på Twitter.

Stedet var FNs egen skole i flyktningeleiren Jabalya. Minst 15 ble drept i granatangrep, og over 90 såret.

Ifølge Krähenbühl viste foreløpige undersøkelser at Israel sto bak. Israels hær hevdet på sin side at de hadde besvart ild som kom fra dette området.

Ond drøm For Krähenbühl, sjefen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), har marerittet gått i oppfyllelse denne uka.

«Dette er sjette gang en av våre UNRWA-skoler har blitt truffet. Våre ansatte i spissen for internasjonal respons drepes», skrev han på twitter, og kalte dette for et «bristepunkt».

I forrige uke ble en FN-skole i Beit Hanoun truffet, og 15 ble drept ifølge NTB.

- Ignorerte advarsler Igår så heller ikke FNs generalsekretær Ban Ki-moon noen grunn til å uttrykke seg særlig diplomatisk.

- Det kan ikke rettferdiggjøres, og det kreves at noen står til rette, ble han sitert i blant annet avisa The Times of Israel.

Han anklaget den israelske hæren for å ignorere gjentatte advarsler om hvor skolen lå.

- Jeg vil gjøre det klart at den nøyaktige plasseringen av denne grunnskolen har blitt kommunisert til israelske militære myndigheter 17 ganger, så sent som i går kveld, noen timer før dette angrepet, sa han.

Også USA fordømte angrepet - og dessuten dem som er ansvarlige for å ha skjult våpen i FNs bygninger.

Proporsjonalitet - En ting er at FNs ansatte blir drept, som FN også tar på ytterste alvor. Men når sivile drepes etter at de har søkt beskyttelse i FNs bygninger eller fasiliteter, er det helt spesielt, sier forskningssjef Ole Jacob Sending ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Selv om UNRWA tirsdag opplyste at det var oppdaget raketter under en av FNs skoler i Gaza, synes han ikke dette rettferdiggjør israelske angrep mot FN-skoler.

- Hvis det var våpenlagre under hvert eneste av de stedene de har bombet, sier humanitærretten at det skal være proporsjonalitet, og at sivile skal beskyttes, sier Sending til Dagbladet.

SPESIELT: - En ting er at FNs ansatte blir drept, som FN også tar på ytterste alvor. Men når sivile drepes etter at de har søkt beskyttelse i FNs bygninger eller faciliteter, er det helt spesielt, sier forskningssjef Ole Jacob Sending ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Foto: Privat
SPESIELT: - En ting er at FNs ansatte blir drept, som FN også tar på ytterste alvor. Men når sivile drepes etter at de har søkt beskyttelse i FNs bygninger eller faciliteter, er det helt spesielt, sier forskningssjef Ole Jacob Sending ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Foto: Privat Vis mer