Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For åtte måneder siden hadde vi ingen penger, og ingen hadde hørt om oss

Bernie Sanders er 74 år og sosialist. Nå kan han vinne mot Hillary Clinton i Iowa.

POPULÆR: Bernie Sanders sitter som uavhengig kandidat i Senatet og kaller seg selv sosialist. For åtte måneder siden hadde ingen hørt om ham. Nå kan han sjokkere HIllary Clinton og vinne i de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Her er han på vei inn til et velgerarrangement i Waterloo i delstaten Iowa sammen med kona Jane (t.h.) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Bernie Sanders sitter som uavhengig kandidat i Senatet og kaller seg selv sosialist. For åtte måneder siden hadde ingen hørt om ham. Nå kan han sjokkere HIllary Clinton og vinne i de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Her er han på vei inn til et velgerarrangement i Waterloo i delstaten Iowa sammen med kona Jane (t.h.) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES / WATERLOO, IOWA (Dagbladet):  - Jeg er sjokkert. Jeg trodde ikke USA var klare til å tenke over sosialismen engang med tanke på den kalde krigen. Det er åpenbart at vi er kommet en lang vei, sier Mike Lantagne til Dagbladet.

Han og broren Jason er frivillige og har de siste dagene banket på hundrevis av dører.

Samtidig samlet Bernie 655 tilhørere og hundre pressefolk i byen Waterloo. «Bernie, Bernie, Bernie» klappes taktfast. Fra salen ropes det: «Bernie, jeg elsker deg».

- Jeg elsker dere også, svarer han med sin sedvanlige hese stemme.

- Ingen visste hvem vi var Dagene går til å samle selv masser av folk rundt i små og mellomstore Iowa-byer for å sanke stemmer. For et par uker siden var det maks en håndfull reportere som fulgte Sanders.

Kampanjen har så langt vært en enorm suksess. Ingen eksperter eller motkandidater kunne forutse den uavhengige senatorens enorme popularitet. I dag avlegges de første stemmene med nominasjonsmøtene i Iowa.

I går kom den anerkjente og siste meningsmålingen for Iowa gjennomført av Iowa-avisa Des Moines Registrer og Bloomberg News. På meningsmålingen leder Hillary Clinton med 3,3 prosent i Iowa, som er innenfor målingens feilmargin. På den samme meningsmålingen for åtte måneder siden, var Sanders 48 prosent bak Clinton.

- Vi hadde ingen penger og ingen visste hvem vi var. Vi har gjort litt av en framgang, sa Sanders fra scenen.
- Nok er nok Sanders sitter i senatet som uavhengig kandidat, og kaller seg sosialist. I New Hampshire, som er neste stopp i primærvalgkampen, har han en klar ledelse og er favoritt til å vinne. En Sanders-seier i Iowa og New Hampshire, betegnes som et mareritt for Hillary Clinton.

MILLENIALS: De husker ingenting fra Den kalde krigen, og mener ikke sosialisme er noen vederstyggelighet. 19-årige Rachel Young er en av mange unge som støtter Bernie. Her deler hun ut valgkampmateriell i forstedene til Des Moines. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MILLENIALS: De husker ingenting fra Den kalde krigen, og mener ikke sosialisme er noen vederstyggelighet. 19-årige Rachel Young er en av mange unge som støtter Bernie. Her deler hun ut valgkampmateriell i forstedene til Des Moines. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mandag kan bli en historisk kveld. Jeg oppfordrer dere alle til å komme på nominasjonsmøter, og vil at dere stemmer på meg, sa Sanders i det flammende innlegget fra talerstolen. Der langet han ut mot finanseliten på Wall Street, våpenlobbyen, økonomisk ulikhet og skolepenger.

- Milliardærene på Wall Street har ledet landet. Nok er nok. De har fått sitt. Nå er det vår tur, sa han.

I lokalet går tilhengerne hans rundt med T-skjorter med budskap om revolusjon og «forandring vi kan tro på». Bernie Sanders ønsker å reformere USA og kommer med sterke budskap om garantert sykefraværspenger, minstelønn på 15 dollar timen og en mer omfattende helsereform.

BRØDRE: Brødrene Mike og Jason Lantagne fra Sanders' hjemstat Vermont er sjokkert over at en sosialist kan ligge så godt an på meningsmålingene.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRØDRE: Brødrene Mike og Jason Lantagne fra Sanders' hjemstat Vermont er sjokkert over at en sosialist kan ligge så godt an på meningsmålingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De andre kandidatene styres av milliardærene. Vår kampanje styres av dere, folket. Jeg kan stolt meddele at gjennomsnittsbidragene til min kampanje er 27 dollar, skrøt Sanders fra scenen.

- Vil aldri gi oss opp På kampanjekontoret i delstatshovedstaden Des Moines sitrer det av spenning mens studenter og og frivillige langt oppe i 60-åra ringer rundt til potensielle velgere. På bakken i Iowa har han rundt 12 000 frivillige.

- Bernie vil aldri gi opp noen av oss. Han har en barmhjertighet og forståelse av mennesker. 70-åringen Kim Handsman fra Nord-Carolina begynner å gråte når hun snakker om 74-årige Sanders.

Ungdommen i ryggen Dersom Bernie Sanders blir president i november, har han fylt 75 år, og vil bli den eldste presidenten i historien. Likevel har han ungdommen i ryggen.

19-åringen Rachel Young bruker frihelga fra Universitetet i Missouri i Kansas på å jobbe frivillig for Sanders. I forstadsnabolaget i Des Moines er det ikke mange hjemme denne søndag formiddagen, og økonomistudenten må henge fra seg Bernie-lapper på de fleste dørene. Hun er kjent som «millenial»-generasjonen i USA, en aldersgruppe som er svært viktig for Sanders.

POPULÆR: Bernie Sanders sitter som uavhengig kandidat i Senatet og kaller seg selv sosialist. For åtte måneder siden hadde ingen hørt om ham. Nå kan han sjokkere HIllary Clinton og vinne i de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Bernie Sanders sitter som uavhengig kandidat i Senatet og kaller seg selv sosialist. For åtte måneder siden hadde ingen hørt om ham. Nå kan han sjokkere HIllary Clinton og vinne i de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror vår generasjon er langt mer radikale enn foreldrene våre.  Det er mange som ikke stoler på Hillary, og for meg betyr det ikke så mye om han kaller seg sosialist. Da jeg spurte min mer konservative far hva han mente om sosialisme, svarte han kommunisme. Slik opplever ikke vi det, sier hun.

Trump-effekten Blant republikanerne leder Donald Trump med fem prosentpoeng på Texas-senator Ted Cruz på den samme målingen. Det skjer etter å ha ligget under tidligere i januar. Trump har lykkes med sine nylige angrep, men et av usikkerhetsmomentene er Trumps tilhengere vil stille på nominasjonsmøtene. Både han og Sanders er avhengig av stor valgdeltakelse, og trekker til seg de som er lei eliten i Washington, D.C.

De aller første svarene i presidentkampen får vi etter kveldens nominasjonsmøter i Iowa. Resultatene ventes å være klare først tirsdag morgen.

ENGASJERT: Kim Handsman har reist to dager i bil fra delstaten Nord Carolina for å støtte sin kandidat Bernie Sanders i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGASJERT: Kim Handsman har reist to dager i bil fra delstaten Nord Carolina for å støtte sin kandidat Bernie Sanders i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FARGERIKT: Valgkamphovedkvarteret til Bernie Sanders i Des Moines. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FARGERIKT: Valgkamphovedkvarteret til Bernie Sanders i Des Moines. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer