Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For åttende gang fikk Tommy (75) et dødstidspunkt: - Det tok nesten livet av dattera mi

Ble henrettet fredag morgen. Ropte «Jeg elsker deg» til dattera og ga henne tommel opp.

DØMT TIL DØDSSTRAFF: I 1983 ble Tommy Arthur dømt til dødsstraff for et drap han selv mener han ikke står bak. Sju ganger ble henrettelsen blitt utsatt. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DØMT TIL DØDSSTRAFF: I 1983 ble Tommy Arthur dømt til dødsstraff for et drap han selv mener han ikke står bak. Sju ganger ble henrettelsen blitt utsatt. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Tommy Arthur ble henrettet klokka 07.00 norsk tid, etter at USAs føderale høyesterett avviste å gi ham den åttende utsettelsen, melder NBC News. Ifølge øyenvitner ropte 75-åringen «Jeg elsker deg» til dattera og ga henne tommel opp da han fikk giftinjeksjonen.

(Dagbladet): I november i fjor skulle 75 år gamle Tommy Arthur ha vært død, men bare minutter før henrettelsen i Alabama kom det et vedtak om utsettelse fra amerikansk høyesterett.

Også i 2001, 2007, 2008, 2012, 2015 og i 2016 kunne livet til Arthur tatt slutt. Klokka 01.00 i natt norsk tid kan det hende at henrettelsen for første gang vil bli gjennomført.

Dømt for to drap

Ifølge The Guardian har Arthur allerede tilbrakt 34 år i fengsel, i påvente av dødsstraffen han ble dømt til etter drapet på Troy Wicker som fant sted i 1982.

Troy Wicker var ektemannen til Judy Wicker som Tommy Arthur hadde en affære med. Arthur og Judy Wicker skal sammen ha konspirert om drapet, og hun ble dømt til livstid, blant annet for å ha betalt ham penger for å utføre handlingen, ifølge AFP.

Judy Wicker forklarte først at en svart mann brøt seg inn i huset deres, slo og voldtok henne før han drepte ektemannen. Seinere endret hun vitnemål, og bekyldte Tommy Arthur for å stå bak drapet.

Arthur var på tidspunktet omfattet av et arbeidsprogram i regi av fengselsvesesnet, etter å ha blitt dømt for drapet på søsteren til sin egen samboer i 1977. Han har selv tilstått drapet.

Drapet på Troy Wicker har han imidlertid hele veien sagt at han ikke har utført.

- Verken et fingeravtrykk eller et våpen, eller noe annet fysisk bevis kan knytte Thomas Arthur til drapet på Troy Wicker, sier Suhana Han, Arthurs hovedadvokat til nyhetsmagasinet TIME.

Forsøker å utsette igjen

Advokatteamet har allerede sendt inn dokumenter hvor de stiller spørsmål ved om det er beviselig at stoffene som brukes ved injisering ved henrettelser ikke påfører smerte.

Ifølge The Guardian har advokatene også bedt om at den nyeste DNA-teknologien skal benyttes på bevismateriale fra åstedet - en forespørsel som retten har avvist. Mye av bevismaterialet skal også ha forsvunnet underveis, skriver avisa.

Lokalavisa AL.com skriver at det er rettslig krangling fra advokatenes side som har ført til de sju utsettelsene. Alle forsøk på å få utsatt kveldens henrettelse har så langt mislyktes.

Tommy Arthur forteller til avisa at han valgte å slutte å ha mennesker til stede på henrettelsesdatoene etter gang nummer seks.

- Det tok nesten livet av den eldste dattera mi. Hun kom til den sjette henrettelsesdatoen og stresset rundt at faren hennes snart skulle bli drept var så traumatisk at det gjorde skade på hjertet hennes, hun mistet nesten jobben og huset. Så jeg ba henne frigjøre seg fra meg, jeg ville ikke at hun skulle komme hit lengre. Hun kom ikke på den sjuende datoen, og hun kommer ikke til denne heller.

- Han er skyldig

Selv om flere forsøker å stanse også denne planlagte henrettelsen, finnes også dem som ikke synes noe om at prosessen gang på gang settes på vent.

- Han er en Houdini. Han finner alltid en måte å slippe unna på. Jeg håper og ber om at han faktisk henrettes denne gangen, selv om folk kanskje ikke synes det er så hyggelig å be om at noen skal dø. Men han er skyldig. Han har drept mer enn ett menneske, sier bistandsadvokat Janette Grantham, som representerer Troy Wickers familie, til TIME.

Wickers niese mener også at henrettelsen må gjennomføres for at familien skal få ro.

- Ord kan ikke beskrive hvilket helvete dette har vært for Wicker-familien. Vi håper og ber om at henrettelsen ikke blir utsatt igjen. Familien vår fortjener rettferdighet i tapet av Wicker og det marerittet vi har vært gjennom, sier hun til AFP.

Hele Norges coronakart