Før blodet er tørt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det spanske valget ble et politisk jordskjelv. Regjeringspartiet, som lå an til en sikker seier, ble straffet for det verste massemordet i landets historie siden borgerkrigen fra 1936 til 1939. Mange velgere eldre enn 70 år i dag bærer ennå minner fra den gang da man sa «blodet renner ut i elva», og de vet hvor uendelig mye bedre landet er å leve i i dag. Så flyter blodet igjen, av helt andre årsaker. Men denne gang er ikke spanjolene et splittet folk. De viste det da 11 millioner mennesker trakk ut i gatene fredag, øsende regnvær til tross, for å forsvare grunnloven og menneskeverdet.

Men å velge utsendinger til Las Cortes og dermed ny regjering tre dager etter massemordet setter velgerne på en prøve som intet menneske fortjener. Tvil og usikkerhet om hvem som utførte ugjerningene gjorde dette bare enda verre. De spanske velgerne viste på tross av alle prøvelser viljen til å forsvare sine demokratiske institusjoner ved å strømme til urnene, omgitt av rundt 100000 sikkerhetsvakter. Valgdeltakelsen så tidlig ut til å nærme seg rekorden fra 1982, da 80 prosent stemte.

Den baskiske historikeren Juan Pablo Fusm mener velgerne sier at den eneste måten å nedkjempe terrorismen på er gjennom demokrati, ved å stemme.

Velgernes oppslutning styrker legitimiteten til de demokratiske institusjonene, som Spania måtte betale dyrt for å få. Velgernes oppslutning styrker ikke bare den regjeringen som etter valget skal føre landet videre, men også de partiene som nå skal utgjøre opposisjonen. Når landet skal møte de utfordringene som blodbadet i Madrid utgjør, uansett hvem som er ansvarlig, må Spania stå samlet, der både regjering og opposisjon uttrykker folkets samlede vilje.

Det er å håpe at Baskerland også kan være med i fellesforsvaret av demokratiet, som også baskerne nyter godt av. Men da må de få delta uten å føle at de gjør det på Madrids premisser. Det vil kreve politisk kløkt og vilje på alle kanter. Men ingen utgang på «11-M» kunne være bedre. Uansett har Spanias velgere gitt et verdig svar på de fryktelige prøvelser de nå opplever. De fortjener både støtte og beundring fra oss alle.