Før børs - En tel i trøbbel

Sommerstilla setter inn, men ikke for telekom-sektoren. Der blir det tøft om dagen. Følg med Enitel, Norsk Hydro og OPEC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelsvolumet på Wall Street har skrumpet inn igjen selv om det ennå er en stund til amerikanerne tar sin korte sommerferie. Det er lite på selskapsfronten som gir grunn til begeistring, mens statistikken for amerikanske økonomi fortsetter å vise en et bilde av en økonomi med fallende industrisektor men fortsatt liv i service-sektoren.

Fredagens sysselsettingstall ble på mange måter et antiklimaks. Arbeidsledigheten falt i stedet for å stige, og antallet arbeidsplasser falt med forholdsvis moderate 19.000. Men tallene var preget av en del statistikktekniske forhold som gjorde bildet litt mindre lyst enn ved første øyekast. Den såkalte NAPM-indeksen, som måler aktiviteten i industrien viser dessuten en fortsatt fallende tendens.

Foreløpig ingen fardt I økonomien fem månder etter at den amerikanske sentralbanken begynte å sette ned rentene. Men det er heller ikke å forvente. Effekten av rentekutt kommer tidligst om cirka ni måneder, skal vi dømme ut fra historisk utvikling.

Og bedriftene har heller ikke funnet grunn til å melde om bedring. Ekornes-konkurrenten Furniture Brands er ett av selskapene som nå kommer med resultatvarsel foran sesongen med resultatfremleggelser for andre kvartal.

Stort bedre ser det ikke ut til å gå for teknologisektoren. Cisco meldte i sin seneste rapportering til det amerikanske kredittilsynet, SEC, at man overhode ikke ser tegn til bedring for sin sektor. Cisco-asken steg riktignok 4,7 prosent på mandag på et avisoppslag søndag om at selskapet vil kjøpe telekomleverandørene Marconi og/eller Alcatel.

Kanskje er det Ciscos forsøk på å løse sine problemer. Og de skyldes at kundene til Cisco dør som fluer. Cisco-sjefen John Chambers har fortalt analytikere at antallet spillere i telekom-industrien har falt til 150 fra rundt 3.000 for et år siden.

Det har gitt færre kunder og følgelig mer innkjøpsmakt. Frafallet av en rekke telelkom-aktører har også gitt de eksisterende telekom-selskapene mindre hastverk med å oppgradere sine nettverk.

I sum gir dette en helt annen situasjon for leverandørene til telekom-industrien enn i fjor. Og det ser ut til at aksjemarkedet nå begynner å erkjenne dette. På den bakgrunn har for eksempel Eltek falt 22,5 prosent bare forrige uke.

Og verre kan det bli. Flere av de mindre telekomselskapene er i trøbbel også her i Europa. Senest på fredag ble det klart at GTS, kjøperen av norske NetSource for noen år siden, ikke klarer å betale renter på sine lån. Hvordan verden har forandret seg!

I den første telekombølgen i aksjemarkedet fokuserte investorer og analytikere på driftsresultat før avskrivninger (EDITDA). Da også dette ble minus, fokuserte man på prising i forhold til salg (EV/Sales). Nå fokuserer markedet, ifølge en amerikansk forvalter, på EPS, estimated probability of survival.

Som følge av frafallet av en del mindre aktører og pengeproblemer hos flere av de store, har Banc of America regnet ut at teleselskapenes investeringsbudsjett i år vil ligge ni prosent udner fjoråret. I tillegg til det lavere salget, vil ledig kapasitet og færre kunder gi prispress, noe som igjen da slår ut på bunnlinjen hos telekomleverandører som Eltek.

Og siste dårlige meldingen kommer fra Tyskland, der myndighetene vil la teleselskapene samarbeide med å bygge ut tredje generasjons telenett (UMTS). Ifølge Financial Times kan det komme en melding om dette i dag. Detaljene er ikke kjent, men i verste fall kan det bety mindre utbybbing av UMTS-nettet enn opprinnelig planlagt. Og følgelig mindre salg for utstyrleverandørene til telekomsektoren.

Telenor har stilt seg i en gunstig posisjon rent finansielt. Ved å utnytte salgsopsjonene mot BT, innkasserte selskapet 20 milliarder kroner, og slapp samtidig unna lisensutbetaling på en UMTS-lisens i Tyskland. Telenor synes å bruke pengene på de nære markedene, og beholder dermed jerngrepet på konkurrentene.

Skrekken er naturlig nok at et stort felles nordisk selskap bestående av Telia, Sonera og TeleDanmark, hvis en slik konstellasjon blir realitet, angriper Norge med full tyngde.

Men verre er det for Enitel. Nå går toppsjef Hauge av. Selskapet har brukt penger som en full sjømann, men kundemasse og inntjening har ikke stått i stil. Selskapet synes også å ha tatt lett på det å hente inn penger. (Les Finanskanalens artikkel om dette her.) Enitel er i trøbbel, men kanskje skifte av ledelse kan gi løft i kursen. På den annen side er det ikke offentligjort noen ny toppsjef, og gode toppledere vokser som kjent ikk på trær i Norge. Og den som tør påta seg toppjobben bør ha nerver av stål eller kompensasjon som lukter svidd.

OPEC Det er OPEC-møte i Wien i dag, og oljeprisen har skutt i været i forkant av dette. Årsaken til prishoppet er Iraks stans i oljeeksporten. Landet krangler med FN om oil-for-food-programmet.

OPEC signaliserer at man vil søke å erstatte den tapte oljen fra Irak, men markedet sender likevel oljeprisen opp.

Energi er virkelig i ferd med å bli et sentral tema for flere regjeringer enn den amerikanske. I Brasil må Alcoa stenge ned kapasitetet ved ett av smelteverkene fordi landet ikke klarer å skaffe nok energi. Tross den enorme vannkraftressursene.

Investeringsbanken Bear Stearns hever nå sitt prisanslag for aluminium fra 75 cent per pund til 83 cent per pund for 2002 på bakgrunn av ekstrem strøm-mangel i den norvestre delen av USA, der flere verk aluminiumsverk ligger. I tillegg peker Bear Stearns på lave verdenslagre. Det er godt nytt for Norsk Hydro som får dekket det meste av produksjonen sin fra norsk vannkraft på lange fastpriskontrakter.

Alt dette gir støtte til den pågående Statoil-emisjonen. Statistikk fra det amerikanske markedet viser at de små olje-og gassprodusentene har hatt den beste utviklingen etter børsnotering i år. De har i snitt steget 37 prosent. Slike tall merker amerikanske investorer seg, og burde gi god etterspørsel etter Statoil-aksjer.

Men her i Norge forsøker media gjentatte ganger å henge noe negativt på Statoil. Dagens mest søkte står Dagens Næringsliv for, Avisen klarer å koble en gammel sak (les Finanskanalens sak her) om teknologiaksjer på Statoil. Det er noen ansatte i den globale investeringsbanken CSFB, som ifølge avisen også er rådgiver for Statoil, som har vært i søkelyset i forbindelse med noen børsnoteringer i USA. Akkurat hva disse personene i CSFB har med Statoil å gjøre, synes noe uklart.

Aftenposten kan også bringe nyttig informasjon til torgs ved å sammenligne kjøp av enkeltaksjer med Lotto. Ikke vet vi hva Aftenposten kan om sannsynlighetsregning eller Lotto, men Lotto og Statoil har felles utover at begge gir klingende mynt i statskassen.

I dag er det reviderte tall for produktiviteten i første kvartal i USA. De foreløpige tallene viste et fall i produktiviteten med 0,1 prosent. Nå ventes de reviderte tallene å vise et fall på mellom 0,6 og 0,7 prosent. Dessuten kommer NAPM for service-sektoren. Dette er en nokså ny indeks, og dermed noe vanskeligere å tolke. Her ventes indeksen å vise 47,7, altså en tilbakegang. Her hjemme er det det uspennende utenrikdregnskaper for mars som står på agendaen. Ellers intet av betydning.

Det blir en rolig start, muligens med noen spede forsøk på oppgang i teknologiaksjer, Men det er nok mest oil service som kommer til å vise sterke takter i etterkant av rally for sektoren i USA i går, og OPEC-møtet i Wien i dag.