Før børs - Er Alan stor nok?

Så er det duket for rentemøte i USA igjen. Men det blir vel skuffelse uansett, enten han kutter 25 eller 50 basispunkter? Følg med RCL, Opticom og telekom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street tok et solid hvileskjær i går i påvente av dagens møte i den amerikanske sentralbanken, der rentefastsettelse er temaet. De aller fleste venter et nytt rentekutt på 50 basispunkter, men enkelte har, i lys av sterke detaljomsetningstall og statistikk for konsumentenes forventninger, tro på at det kan bli mer moderate 25 punkter.

Spørsmålet er om noen av alternativene vil gi noe nytt liv i markedet. 50 basispunkter er så forventet at det neppe gir utslag, mens 25 basispunkter vil bli tolket som et signal om at sentralbanken snart er ferdig med rentekuttene for denne gang.

Ut fra det vi har sett markedet reagere på av nøkkeltall de senere ukene, vil 25 basispunkter trolig gi et kraftig kursfall på Wall Street. Da kan mye tyde på at markedet frykter at økonomien tar en L-formet utvikling, ikke V eller U-formet: Økonomien synker da ikke inn i en resesjon med påfølgende rask oppgang, men snarere en utflating av veksten på et lavere nivå.

Nå er det mange som mener at forbrukernes økende optimisme, og ditto tilhørende sterke detaljhandelsomsetning, er en forsinket indikator og at begge deler vil falle når arbeidsløsheten tar seg opp. Følgende graf har man bare sett i tider som har blitt etterfulgt av resesjon.