Før børs - Er'u MED?

Hvor ille er den økonomiske nedturen egentlig? Signalene blandede på begge sider av Atlanteren Følg med Schibsted, Kværner og MED.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske aksjemarkedet har kommet inn i den berg- og dalbanen som vi nå kan forvente det vil befinne seg i en periode fremover. Aksjene har kommet ned fra urealistiske nivåer, men fremstår som helhet ikke spesielt billige heller.

Signalene om den amerikanske økonomien er blandede. Det kan se ut som om vi foreløpig snakker om to ulike økonomier, akkurat som i fjor, men der den nye er den syke der resesjonen i stor grad allerede har inntruffet, og en annen verden der kjøp av hus og medisiner går sin vante gang.

I går kom det tall for hussalget i USA. Etter flere måneders fall i boligsalget økte omsetningen 4,2 prosent i mars. Dessuten har flere farmasiselskaper kommet med gode resultattall og betryggende utsagn om utviklingen i resten av året.

Det er fortsatt i deler av teknologisektoren hvor forholdene er verst. Internett og telekom-sektorene lider av overinvesteringer og overkapasitet. Dette ryddes det nå opp i. De to konkurrentene til Eltek, Peco II og PowerOne som leverer strømforsyningssystemer til telekomsektoren, varslet om svakere utsikter og oppsigelser.

Men som nevnt i før-børs kommentaren i går, er det de selskapene som hadde mest glede av de enorme IT-investeringene på slutten av 90-tallet som nå også opplever det største nedturen. Det vil si de som leverer til mindre telekom- og internettselskaper.

De selskapene som leverer til de tradisjonelle selskapene har hatt mindre svingninger . IBM, SAP og Microsoft leverer til tunge selskaper som Norsk Hydro, Statoil og et bredt spekter av andre selskaper som ikke er rammet av tele- og internettsyken. Derfor er det viktig å skille snørr og bart i aksjemarkedet.

Her hjemme vil tallene for EDB Business Partner og Merkantildata vise dette. De to selskapene er like på mange måter, men har litt ulike kundegrupper. Førstnevnte, som leverte et overskudd bedre enn ventet , har store kunder som representerer stabil inntjening. Merkantildata har fått en mye mer brokete kundebase etter de mange små og store oppkjøpene de seneste par årene.

EDB Business Partner har allerede kommet med greie tall for første kvartal. Selskapet uttalte på en presentasjon i dag at det er optimistisk med hensyn til fremtiden og venter marginforbedring og 12-13 prosent omsetningsvekst i år.

Merkantildatas tall i formiddag vil trolig vise et annet bilde.

Følg også med Schibsted i dag. TV2, som er eid 33 prosent av Schibsted, presenterte svake tall for første kvartal. Tallene kom etter at børsen stengte og kan dermed sette press på Schibsted-aksjen i dag. På den annen side tyder mye på at papirmediene øker reklameinntektene på bekostning av TV og Radio, og ettersom Schibsted eier avisene 100 prosent, kan det hende det ikke får veldig store betydning for kursen når børsen stenger i dag.

Følg også med Kværner. Dramaet foran generalforsamlingen den 4. mai stiger. Det kjøpes aksjer i markedet, trolig som en del av det som kan bli kampvotering på generalforsamlingen. Men ifølge Dagens Næringsliv i dag kan EU stikke kjepper i hjulene for Røkke og Aker Maritime. EU skal nemlig ha krevd mer informasjon om kjøperne av Kværner-aksjene til Aker Maritime. Skjer ikke det kan EU komme til å hindre Aker Maritime i å stemme likevel.

Følg også med den europeiske sentralbanken (ESB). Presset er nå stort på sentralbanken etter at de fleste indikatorer peker mot en klart svakere vekst i EU-området i år. Mange mener ESB må kutte rentene snarest for ikke å komme på etterskudd i utviklingen. Forvent derfor et rentekutt fra sentralbanken etter lunsj.

Det blir nok mye fokus på Merkantildata sine tall. Her er usikkerheten høy og utfallsrommet stort. Det er ventet en svakt negativt resultat.

Børsen vil åpne blandet preget av de ulike resultatrapportene som ble fremlagt i går og i dag. Noen klar tendens kan man derfor ikke spå.