Før børs - fredag

Markedet ignorerte dårlig nytt fra Yahoo. Det indikerer et positivt stemningskifte for teknologiaksjer. Følg med StepStone, Kværner og Merkantildata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasdaq Composite stiger for tredje dag på rad med hele 4,6 prosent. Det skjer tross mer dårlig nytt fra en rekke teknologiselskaper. Tirsdag var det svake salgstall fra Nokia ifjor som bare rammet Nokia-aksjen. Onsdag v ar det uro om salget hos Cisco, og igår ignorerte markedet de svake utsiktene for Yahoo.

Det tyder på at markedet føler at det meste er ute av dårlige nyheter, og at disse uansett bare relaterer seg til første halvår, som er opplest og vedtatt blir et svakt halvår, og mest sannsynlig et vendepunkt. Markedet ser derfor forbi de neste seks månedene.

Flere kjøper teknologi

Snakket om en global resesjon har også avtatt kraftig de siste par dagene. Som Norges Bank påpekte onsdag, synes det som om det er de private investeringsbankene som roper høyest om på ulv akkurat nå. Norges Bank, Det Hvite Hus i USA og flere offentlige observatører ser mer en oppbremsning i verdensøkonomien enn en resesjon.

Sentimentet synes dermed mye bedre enn bare for noen dager siden. Ja, faktisk er det fortsatt inflasjonsfaren som bekymrer de fleste sentralbankene ennå. Og den bekymringen har nok ikke avtatt etter at oljeprisen skjøt opp en dollar igår i forkant av OPEC-møtet neste uke.

Spørsmålet er likevel om oljeprisen skal så veldig mye mer opp. Den nye Bush-adminsitrasjonen anses å kunne holde en lettere dialog med Saudi Arabia enn Clinton hadde. På vei ut av det Hvite Hus fikk nemlig Clinton en skyllebøtte fra en av landets store aviser nylig.

Så med oljeprisene under kontroll, rentene lavere og en rask tilpasning i amerikansk næringsliv er det grunn til å vente økt vekst i økonomien og selskapsresultatene fra høsten av igjen. Men hvilke aksjer skal man kjøpe?

Flere begynner å kjøpe teknologi igjen. Det er den sektoren som har falt mest og som da umiddelbart peker seg ut som den mest attraktive sektoren. Men det er tvilsomt om vi vil se Nasdaq Composite-indeksen over 5.000 poeng på mange, mange år. Nasdaq er nemlig ennå ikke spesielt billig, i alle fall ikke i forhold til den forventede veksten i år blant de amerikanske teknologiselskapene. I år ventes nemlig resultatveksten å ende på 11 prosent, ifølge First Call/Business Week.

Følg med StepStone

Det er i seg selv ikke alarmerende, men det er altfor lavt i forhold til den generelle prisingen av teknologisektoren. Så å kjøpe teknologiaksjer nå fordrer at man forventer at resultatveksten kommer betraktelig opp igjen, faktisk opp mot fjorårets resultatvekst på 27 prosent.

Andre sektorer som ville være naturlig å kjøpe med gjeldende utsikter til rentefall er finans og en del sykliske aksjer. Men begge sektorene har gått relativt bra i høst, og det er dermed vanskelig å argumentere for at disse aksjene skal fortsette å slå de andre indeksene. Bioteknologi har ikke helt korrigert ned i forhold til andre vekstaksjer og fremstår dermed heller ikke som billige.

Dermed gjenstår teknologiaksjer som den sektoren der oppsiden kan være størst på kort sikt likevel.

En ny test på sentimentet i markedet får vi i dag. De to PC-produsentene Hewlett-Packard og Gateway kom begge, etter børsslutt igår, med meldinger om svake resultater og dårlige utsikter på kort sikt . Men, igjen, dette er mye gammelt nytt.

For Merkantildata kan dette likevel virke inn negativt. Signalene fra de to PC-produsentene peker nemlig på et meget svakt første kvartal også. Merkantildata-aksjen har gått sterkt opp den senere tid. Fra 32 kroner til over 40 kroner. Det er imdilertid ingen grunn til å tro at tallene for fjerde kvartal blir gode, så det må være at markedet forsøker å se langt frem i denne aksjen.

Også for InFocus er fremtiden i fokus. Det går rykter om at det løser seg med komponentmangelen (lamper) for selskapet, og generelt har det vært drag i hardware-indeksen i USA de siste dagene. InFocus-aksjen følger denne indeksen tett. Så spørs det da om det ikke blir litt gevinstsikring i aksjen i dag på bakgrunn av forventet fall i hardware-indeksen på Nasdaq i ettermiddag.

Følg også med StepStone i dag. Det ledende rekrutteringsfirmaet på internett, Monster.com, har gjennom sitt eierselskap TMP Worldwide kjøpt opp et internett-selskap innen samme bransje i Luxemburg. Det viser at det fortsatt er liv i internett-verden og at det skjer strukturelle endringer i StepStones marked.

Det er i ferd med å surne til mellom Kværner og Aker Maritime igjen, ifølge dagens aviser. Kværner var lite endret i dag, og den kommer neppe til å bevege seg mye før det kommet noe mer konkret ut av samtalene med Aker Maritime.

Markedet synes fast, men kan bli litt avventende foran fremleggelsen av produsentpris-indeksen i USA i ettermiddag. Normalt ville IT-indeksen åpnet ned i dag, men viljen til oppgang er sterk i markedet, så her jan det ikke utelukkes videre oppgang.