Før børs - fredag

Bred oppgang på Wall Street i går og i Asia i natt lover godt for dagens handel på Oslo Børs. Frykten slipper gradvis taket. Følg med oil service, Kværner og spesielt PGS i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjekursene stiger selv om selskapene som rapporterer tall for tiden ikke klarer mer enn akkurat det markedet forventer. Det er en dramatisk endring i forhold til i fjor da aksjene ble solgt kraftig ned dersom selskapene ikke klarte å slå forventningene med god margin.

Det vitner om et helt annet markedssentiment. Nå er investorene så pessimistiske at selv resultater som forventet gir lettelse.

Slik var det med resultatet fra Microsoft i går. Etter å ha kommet med sitt andre resultatvarsel gjennom historien i desember, var forventningene skrudd ned foran gårsdagens resultatfremleggelse. Da Microsoft leverte som ventet, steg aksjekursen kraftig i etterbørshandelen sent i går.

Det samme skjedde med IT-giganten Sun Microsystems i går.

Ikke bare steg Nasdaq over tre prosent i går men mange av IT-aksjene steg pent i etterbørshandelen etter at både Microsoft og Sun rapporterte beroligende resultater. Nasdaq-futuren peker dessuten pent opp i morges

Også i Asia var det optimisme i natt. Børsene i både Hong Kong og Tokyo steg.

Denne optimismen kommer tross stadig flere tegn på at den gamle økonomien i USA går svakt. I går kom den såkalt Philly Fed Indeksen for januar, en undersøkelse av forholdene i industrien i USA. Denne viste fortsatt kraftig nedgang.

Følg med oil services generelt og PGS spesielt i dag. Investorene begynner nå å ta gevinst i oil service-sektoren etter at denne har gått bra de siste par årene. Bear Stearns mener for eksempel at denne sektoren ikke går bra når økonomien er på vei ned. For to dager siden anbefalte meglerhuset kundene å redusere sin eksponering i sektoren, noe mange synes å ha gjort.

Et resultatvarsel fra PGS kommer også naturlig nok til å sette press på sektoren. PGS uttalte sent i går, etter børsslutt, at selskapet kommer til å rapportere et resultat godt under forventningene på 18 cent per aksje for fjerde kvartal. I tillegg ser det ut til at det ligger et resultatvarsel for hele 2001. Ifølge amerikanske nettsider er det ventet et resultat på en dollar per aksje i PGS i år, men selskapet sier nå at det ikke regner med å klare mer enn 70 til 80 cent per aksje. I tillegg skal 70 prosent av inntjeningen komme i andre halvår, noe som gjør dette anslaget mer usikkert.

Følg også med Kværner i dag. I dagens utgave av Dagens Næringsliv står det en del om hva Røkke har av planer for Kværner, hvis han lykkes med å få de andre aksjonærene med (se presseklipp). Det er ikke spesielt revolusjonerende planer som her kommer frem, og kursen på Kværner blir neppe flyttet så mye som følge av avisoppslaget.

Det burde ligge an til nok en god dag for teknologiaksjer i kjølvannet av kursoppgang for denne type aksjer i både ordinær handel og etterbørshandelen i USA. Total sett vil et fall i PGS trekke totalindeksen litt lavere, men for øvrige aksjer ligger det an til kursoppgang.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.