Før børs - fredag

Wall Street søker inn i defensive aksjer igjen etter at Greenspan antyder null vekst i USA for tiden. Her hjemme begynner resultatrapporteringen for alvor i dag. Følg med EDB, Kværner og Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjene falt kraftig på Wall Street igår. Årsaken kan dels være advarende ord fra fiber-optikk-selskapet Corning, eller sentralbanksjef Alan Greenspans tale for Senatet i går som antydet at det ikke synes å være noen vekst i amerikansk økonomi i det hele tall for tiden. Ved å si at veksten er nær null, tolket mange det som et tegn på at det kommer et rentekutt npå 50 basispunkter på rentemøtet den 30. og 31. januar. Markedet priser inn en sannsynlighet på 80 prosent for et så stort kutt.

Men talen ble ikke mottatt negativt selv om Greenspan altså antydet at veksten er nær null. Han uttalte seg positivt om skattelettelser fremfor økte offentlige utgifter i den økonomiske politikken (hører dere dette, Stortingsrepresentanter?)

Amerikanske statsobligasjoner steg kraftig i kurs etter talen. Obligasjonene kan også ha fått hjelp av de fremlagte tallene for arbeidskostnadene (employment cost index, ECI). Denne viste en oppgang på bare 0,8 prosent i fjerde kvartal. Det var mindre enn ventet.

Fokus nå er på resesjonsfare snarere enn inflasjonsfare, men disse tallene fjernet i alle fall enda mer av tvilen om at inflasjon nå utgjør et problem for amerikansk økonomi.

Vår egen sentralbanksjef tar også til orde for at man ikke utelukkende ser på inflasjon når man bestemmer pengepolitikken. På sosialøkonomenes Gausdal-seminar uttalte sentralbanksjef Svein Gjedrem:

- Med en større fleksibilitet i forhold til kortsiktig måloppnåelse, kan en oppnå en mer stabil realøkonomisk utvikling, sa Gjedrem ifølge Dagens Næringsliv.

Dermed kan det gå mot rentenedsettelser i Norge selv om inflasjonen ikke kryper under målet på to prosent. Dersom norsk økonomi skulle svekkes. Men foreløpig synes Norges Bank at farten i norsk økonomi er for høy til å senke rentene. Mange i markedet mener svekkelsen kommer tidligere og sterkere enn det Gjedrem tror.

Her hjemme begynne resultatsesongen for alvor i dag. Igår rapporterte RCL sine tall for fjerde kvartal. De var omtrent som ventet, og spenningen knyttet seg til hva selskapet mente om fremtidsutsiktene. Her virket RCL optimistiske ut fra det som hadde skjedd så langt i år (wave period), men medga at det var usikkerhet knyttet til utviklingen fremover, spesielt om utviklingen i amerikansk økonomi.

RCL steg i kurs under presentasjonen, og var på det meste over 10 kroner over sluttnoteringen på 242 kroner i Oslo. Men utover dagen falt aksjen, og endte faktisk litt under slutt i Oslo. Også Carnival falt markert.

Følg med EDB Business Partner i dag. Selskapet leverer tall fra morgenen av, og kan sette tonen for IT-aksjene i dag.

Følg også med Telenor. Konsernsjef Tormed Hermansen sier i dag til Dagens Næringsliv at han blir sittende i minst to år til. Det har vært spekulert i at Telenor trenger en ny, mer moderne konsernsjef når selskapet når er internasjonalt selskap og internasjonalt børsnotert. Det kan virke litt negativt for kursen i dag. Uansett vil telekom, og dermed også Telenor, komme under press i dag, etter at sektoren gikk dårlig i USA i går.

Følg også med på Kværner. Konsernsjef Kjell Almskog sier til Dagens Næringsliv i dag at han ser for seg en storfusjon med andre selskaper innen olje- og gassområdet.

IT-aksjene vil åpne ned med mindre resultatene fra EDB og Visma i dag blir svært gode. Oljerelaterte aksjer kan få et løft av bra oppgang for denne sektoren i USA igår.