Før børs - fredag

Statistikk for amerikansk økonomi viser bare verre og verre utvikling. Men aksjemarkedet fortsetter opp. - Don't fight Fed, heter det. Men kan Fed "fight the recession"? Følg med Eltek, Frontline og TeleComputing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hvert eneste fremlagte nøkkeltall for amerikansk økonomi de seneste ukene har vist en økonomi i raskt fall. Igår var det innkjøpssjef-indeksen (The National Association of Purchasing Management Index), NAPM, som viste stor svakhet. Denne indikerer at USA faktisk er i resesjon.

Amerikansk nedtur

Alle tall for produksjon og forventninger peker mot en real nedtur for amerikansk økonomi. Men samtidig kom det tall for personlig forbruk. Dette viste en oppgang på 0,3 prosent i desember, mot ventet 0,1 prosent. Samtidig viser boligmarkedet en sterk utvikling.

Det er med andre ord ikke alle sektorer i økonomien som er i resesjon. Faktisk tyder det meste på at konsumentene fortsatt bruker penger, men ikke lenger på dyre varer som biler, kjøleskap eller møbler. Cruisenæringen opplever jo som kjent gode booking-tall til tross for alt snakket om resesjon og dårligere tider.

USA-økonomien viser likevel en klar svekkelse og det vil slå ut i selskapenes inntjening. Likevel stiger aksjemarkedet videre. I går var Dow Jones Industrial opp for fjerde dag på rad. Årsaken er trolig det gamle jungelordet på Wall Street: Don't fight Fed! Aksjemarkedet har nemlig historisk vist seg å stige pent ved nesten alle anledninger der rentene har blitt satt ned aggressivt.

Spørsmålet er imidlertid om denne nedturen går over i en resesjon (økonomien må vise to påfølgende kvartaler med fall for å oppfylle definisjonen) eller om det blir med dette ene kvartalet. Spørsmålet er også om det er en "lager"-resesjon eller en tillits-resesjon. Med fortsatt høye boligpriser og brukbart konsum, tyder mye foreløpig på at det er en "lager"-resesjon. Det vil si at produksjon og lagrene av varer må tillpasses en lavere etterspørsel. I en slik tilpasningsfase vil økonomien bremse kraftig opp.

I denne sammenheng er det viktig at aksjemarkedet stiger. Selv om Greenspan ved tidligere anledninger har stilt spørsmålstegn ved den voldsomme oppgangen i aksjekursene, vil han nok nå helst se at aksjemarkedet holder seg eller stiger videre. Det kan gi konsumentene en bedre følelse for egen økonomi, som gjør at de ikke lukker pengepungen helt igjen. Slik japanerne gjorde på 90-tallet, og vel fortsatt gjør.

En interessant nyhete i denne forbindelse kom i Storbritannia i går. På slutten av fjoråret ropte en del på rentekutt fra Bank og England fordi en rekke nøkkeltall pekte mot en heller kraftig nedtur for britisk økonomi.

Britene på vei opp

Men nå viser en rekke nøkkeltall at den kraftige nedturen i britisk økonomi på slutten av fjoråret trolig bare var midlertidig. Tall for januar viser nemlig oppgang i boligprisene, industriproduksjonen og detaljhandelen. Det er en slik kjapp V-formet nedgang som Wall Street også håper på for amerikansk økonomi.

I den sammenheng er jobbmarkedet viktig. Statistikken for arbeidsledigheten er forsåvidt en forsinket indikator for hva som skjer, men det er likevel arbeidsmarkedet som i størst grad (trolig fortsatt mer enn aksjekursene) styrer folks grad av optimisme for fremtiden. I ettermiddag kommer ledighetstallene i USA. Det er det ventet en oppgang i ledigheten til 4,1 prosent fra 4,0 prosent og at antall nye arbeidsplasser utenom jordbruket vil øke med litt under 100.000.

Press mot Eltek

Følg med Eltek i dag. Igår kom en av de amerikanske konkurrentene med svake tall og lavere vekstprognoser. Aksjen falt kraftig og dro med seg andre selskaper i sektoren som for eksempel Power One. Dette kan sette press på Eltek-aksjen i dag.

Følg også med tankaksjer. Ikke alle er like negative til tanksektoren, og Bassøe mener tankfesten ikke er over.

TeleComputing skal ha gjennomført en emisjon på over 100 millioner kroner, ifølge rykter i markedet. Det har vært ventet en emisjon i selskapet i vinter, og det faktum at den nå er gjennomført kan løfte kursen videre. Da er i alle fall emisjonsspøkelset borte.