Før børs - Fruktkomplott

Ved å blande epler og pærer ødela TV2 i går reklameverdier for millioner av kroner for Statoil og departementet. Følg med Statoil og Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det må ha vært frustrerende å se TV2s økonomi-nyheter for både Finansdepartementet og tilretteleggerne av Statoil-emisjonen. En lettbent analyse av prisingen av Norsk Hydros oljereserver mot Statoil konkluderte med at staten forsøker å selge oss Statoil-aksjen rådyrt.

Og vips var alle millionene brukt på reklamekampanjer bortkastet.

Når troverdige TV2 bruker redaksjonell tyngde på å fortelle oss at Statoil er en rådyr aksje, ja da nytter det ikke med aldri så mange kampanjer i media for å få folk til å kjøpe Statoil-aksjen.

Problemet er at TV2 ikke har noen tyngde i økonomisk problemstillinger. Å blindt bruke en relativ prising av Norsk Hydros og Statoils oljereserver, blir som å blande epler og pærer. Det ble en merkelig fruktkompott. Også andre medier åpnet i går spaltene for eksperter i meglerhusene som ikke er med i emisjonen. Å være negative til Statoil er åpenbart godt stoff. Men hvor godt har mediene satt seg inn i prisingen?

Metoden med å bruke pris per fat oljereserve på de ulike oljeselskapene synes ikke å være en mye brukt metode i verdifastsettelse av et oljeselskap blant de profesjonelle. Pris på fat oljereserve kan nemlig variere enormt fra selskap til selskap, og det har ikke noe med feilprising å gjøre. Ett selskap kan være priset til det dobbelte per fat enn et annet uten at man kan snakke om feilprising. Årsakene er mange: - Oljeselskaper har forskjellige marginene (høyere margin forjener høyere pris)
- Oljeselskapene har forskjellige utvinningskostnader for sine oljereserver
- Oljeselskapene har ulike avkastning på sysselsatt kapital
- Store oljeselskaper oppnår en høyere prising enn mindre selskaper
- Oljereservene kan ligge i gunstige eller ugunstige felt/land
- Oljereservene kan være spredd på flere mindre eierandeler

I tilfellet med Norsk Hydro gjelder noen av disse momentene i større eller mindre grad. Dessuten er Norsk Hydro et konglomerat med mange andre forretningsområder. Det gir normalt en såkalt konglomeratrabatt. I Hydros tilfelle kan den være så stor som 15-25 prosent. Ettersom TV2s metode ikke brukes av finansmiljøet til å vurdere prisingen oljeaksjer, er det på grensen til det useriøse å kalle Statoil-salget for rådyrt på denne bakgrunn alene. I dag kommer trolig prospektet for Statoil, og da kan det bli lettere å si noe om prisingen av Statoil. Finanskanalen avventer derfor dette før vi uttaler oss.

Skyld på Cisco

Wall Street var stengt i går, og kanskje har langfri gitt investorene anledning til å se litt større på tingene. Finanskanalen har flere ganger pekt på at utviklingen de store aksjene på Wall Street, som Cisco og Intel, skaper et skjevt bilde av hvordan aksjemarkedet egentlig utvikler seg.

Ifølge en studie som er offentliggjort i Wall Street Journal i dag har det vært et smalt "bear" marked. Mye av de 2,9 billioner dollar som er tapt siden Nasdaq Composite-indeksen toppet i mars ifjor skyldes kursfall i disse store aksjene.

Så få som 20 aksjer stod for 76 prosent at dette tapet. Bare fallet i Cisco ga et tap på ufattelige 333 milliarder dollar (tre billioner kroner). Og samtlige av disse aksjene var teknologi eller telekom.

Dersom teknologi og telekom hadde vært fjernet fra Standard & Poor's 500-indeksen, ville indeksen ha steget 6 prosent i fjor. Den falt med 9 prosent!

Hauken Gjedrem

Følg med rentene i dag. I dagens utgave av Aftenposten har sentralbanksjef Svein Gjedrem et innlegg hvor han utdyper mål og virkemidler i den nye pengepolitikken. Dette har avstedkommet en analyse fra Aftenpostens side om at Gjedrem truer med renteoppgang dersom det blir for høye lønnstillegg.

Finanskanalen synes ikke Gjedrem er så eksplisitt, men lesere av Finanskanalen vil vite at dette ble hintet for snart to uker siden:

"Sentralbanken holdt rentene uendret onsdag, men kom med en dårlig skjult trussel om renteøkning, skrev Finanskanalen i etterkant av det seneste rentemøtet. I pressemeldingen etter rentemøtet onsdag 16. mai skrev dessuten sentralbanken.

"Det kan også være riktig med kraftigere virkemiddelbruk hvis for eksempel sterk uro i finansmarkedene eller et forhandlingsdrevet kostnadssjokk tyder på at tilliten til pengepolitikken står i fare".

Men andre media enn Finanakanalen synes ikke å ha plukket opp signalene fra sentralbanken før i dag.

Med New York og London stengt i går, er det få impulser å handle på. De store investorene komme nok til å være opptatt av å lese Statoil-prospektet dersom dette kommer i dag, slik planen er.

Rentesignalene fra sentralbankesjefen burde være fanget opp av markedet allerede. Rentene har nemlig gått opp den senere tid. I USA kommer tall for forbrukernes tillitt ("consumer confidence") for mai idet Oslo Børs stenger klokken 16.00. Det er ventet at denne vil stige til 110,6, mot 109,2 i april. Oppgangen i aksjemarkedet antas å være en viktig grunn til at indeksen stiger i mai. Her hjemme er det intet av betydning i vente.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.