Før børs - mandag

Wall Street tar en tenkepause på tre dager. Kanskje det bidrar til å roe nervene. Her hjemme er optimismen uansett upåklagelig. Følg med Eltek, Norske Skog og Schibsted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av de ledende meglerhusene i USA har vært ute med svært så dystre prognoser for amerikansk økonomi i år. Femti prosent sjanse for resesjon og fallende aksjekurser er spådommene. De offentlige analysemiljøene, for eksempel representert ved sentralbankene, synes ikke å ha like pessimistiske syn. Kanskje er det det det fallende volumet av lukrative emisjoner og børsintroduksjoner som gir en lokal resesjonsfølelse i meglerhusene.

Spørsmålet er også om man ikke har blitt litt fartsblind for hva som er resesjon når veksten i USA en periode har ligget over fem prosent.

Norges Bank antydet for eksempel nylig at den oppbremsing som nå finner sted i USA både har vært ventet og ønskelig uten av banken sa noe klart om hvor den tror retningen går videre.

Og spørsmålet er hvilke deler av økonomien som er i resesjon. Den amerikanske industrien sliter. Det viste den seneste månedlige rundspørringen blant amerikanske bedrifter som National Association of Purchasing Management (NAPM) gjennomfører og som nok utløste det overraskende rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken.

Men denne delen av økonomien som NAPM representerer utgjør bare rundt 16 prosent av amerikansk økonomi, og de fremlagte arbeidsledighetstallene i USA for desember viser fortsatt brukbar sysselsettingsvekst i den private tjenestesektoren. Det er industrien som sliter, men her regner flere analytikere med at produksjons- og varelagertilpasning vil skje fort og gjøre nedturen kortvarig.

Selv om mange amerikanere har mye av formuen sin i aksjer - halvparten av alle amerikanere eier aksjer, er likevel bolig den største investeringen til folk flest i USA. Med et fortsatt stramt arbeidsmarked, om enn ikke så ekstremt stramt som i fjor synes ikke konsumentenes like psyket ut som makroøkonomene og aksjestrategene. Ennå.

Javisst bærer de siste års kursoppgang i aksjemarkedet preg av en spekulasjonsboble som nå mer eller mindre er sprukket, men det spørs om ikke amerikansk økonomi er dynamisk nok til å tilpasse seg denne gangen også. De aller seneste tallene for detaljhandelen tyder ikke på noen bråstopp i USA. Detaljhandelen for første uken i januar viste brukbar utvikling tross rekordlave kurser på Nasdaq.

I tillegg opplever nå amerikanske husholdninger rekordlave renter på huslån. Den lange renten (faste renten) har nå falt under 7 prosent, og boligmarkedet synes fortsatt solid. Det betyr mye for konsumentenes trygghet.

Alt tyder likevel på et nytt rentekutt når den amerikanske sentralbanken møtes i slutten av måneden. Enkelte hadde imidlertid trodd at sentralbanken ville sette ned renten allerede før den tid på grunn av flere svake signaler fra amerikansk økonomi.

Denne uken kommer flere signaler. Det viktigste er nok konsumprisindeksen for desember. Tallene for produsentprisene skapte ingen bølger, men kunne indikere at det er fortsatt er lommer i økonomien med presstendenser. Det er ventet en oppgang i konsumprisindeksen på 0,2 prosent både med og uten de ustabile mat og energiprisene. Sentralbanken mener likevel det nå er større fare for en oppbremsing i økonomien enn inflasjon. Et høyt tall onsdag kan likevel redusere størrelsen på neste rentekutt til 25 basispunkter i stedet for 50 punkter, som er det kuttet de aller fleste venter nå.

Denne uken kommer også industriproduksjonen og tall for husbyggingen i USA.

Men vel så viktig som tørr, økonomisk statistikk er alle resultatfremleggelsene denne uken. Mange av de store teknologiselskapene skal levere presentere sine for siste kvartal i fjor.

Nå tyder de siste par ukenes utvikling på Wall Street som om markedet oppfatter fjerde kvartal i fjor som historie. Aksjemarkedet har reagert med skuldertrekk på dårlige nyheter fra Hewlett-Packard, Yahoo, Oracle og Nokia. Det ville ikke vært tilfelle i fjor og indikerer at aksjemarkedet nå ser mot slutten av 2001 og 2002:

Er det fortsatt nok dynamikk i økonomien, og vil rentenedsettelsene fra den amerikanske sentralbanken sette ny fart i USA? Optimistene mener det. Pessimistene mener denne opp- og nedgangen er resultat av overinvesteringer og overvurderte aktivaverdier og at det dermed ikke er konsumentene alene som kan redde oss fra en global resesjon. Tiden får vise.

I dag får vi uansett ingen nye impulser fra den store økonomien på andre siden av Atlanterhavet. Markedet der er stengt for Martin Luther King-feiring.

Her hjemme vil nok omsetningen bære preg av det. Da blir det noen færre aktører i det norske markedet og meglerhusene, som trader mye på egen bok gjennom dagen, får ingen USA-åpning å handle mot.

Det skulle likevel være duket for en bra dag for Eltek. Lignende selskaper i USA gikk meget sterkt i USA fredag, og Eltek pleier å følge for eksempel konkurrenten Power One svært tett. Fredag steg denne aksjen 9,6 prosent, og aksjen har nå steget fem dager på rad.

Følg også med Norske Skog. Aksjen har gått veldig bra siden vi her i Finanskanalen i sommer påpekte at aksjen syntes veldig billig. Men nå er det er scenario om at økonomien bremser opp og det er stadig flere meldinger om oppsigelser i media-industrien i USA. Slikt er ikke positivt for Norske Skog. Skogsektoren falt i USA fredag og falt gjennom hele forrige uke, og kommer til å fortsette å lide dersom sektorrotasjonen inn i teknologiaksjer fortsetter.

Utsiktene for Schibsted er litt blandende. I Norge er det fortsatt gode tider, og oppslag i dagens utgave av Dagens Næringsliv om ny fart i boligmarkedet er svært positivt for Schibsted. Jobb- og boligannonsene utgjør selve pengemaskinen i Schibsted-konsernet. Nå ser det imidlertid ut til å brygge opp til bråk i Schibsted trykk igjen. Søndag uteble Aftenposten for store deler av abonnentmassen.

Det norske aksjemarkedet synes mer optimistisk enn på lenge. Kanskje er det å gå for fullt inn i teknologiaksjer igjen det sammen som å gå på usikker is, som Deutsche Bank påpekte før helgen. Poenget er at mange av disse aksjene fortsatt ser forholdsvis dyre ut og at de andre hovedindeksene i USA ikke har korrigert noe særlig for lavere inntjeningsvekst i år. Det kan bety et ganske flatt og uspennende marked i 2001. Men her er åpenbart det norske aksjemarkedet av en annen oppfatning. Derfor bør jeg være forsiktig med å spå retningen på markedet i dag når USA er stengt. Mest sannsynlig fortsetter nok Oslo Børs opp i dag også.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.