Før børs - mandag

Optimistene håper vi er ferdig med 'bear'-markedet. Men har det egentlig vært stort nok kursfall til at markedet er billig? Følg med PGS, Telenor og Tandberg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasdaq er opp 12 prosent i år, og optimistene i det norske og amerikanske aksjemarkedet ser for seg at teknologiaksjene skal hente igjen mye av det tapte fra fjoråret. Ikke rart man ser oppside: Nasdaq Composite-indeksen er fortsatt 45 prosent under toppen fra mars ifjor.

Spørsmålet er om markedet er billig nå eller om det var groteskt overpriset i fjor. De fleste vil nok, iallefall nå, være enige om at det sistnevnte var tilfelle. Den gang var teknologiselskapet Cisco priset til 125 ganger neste års inntjening, mens for eksempel den stabilt voksende pengemaskinen Bristol Myers, et legemiddelselskap, ble handlet til 25 ganger neste års inntjening. I dag handles Bristols Myers til 30 ganger neste års inntjening og Cisco til 40 ganger neste års inntjening, anfører magasinet Barron's. Men er Cisco billig på P/E 40?

Prisingen av markedet er det store spørsmålet. Investorene løper inn i teknologiaksjer fordi man ser størst potensiale i disse, enten på grunn av kursfallet ('What goes down, must...') eller man tror denne type aksjer nyter best av de rentereduksjonene som nå kommer fra den amerikanske sentralbanken.mEller er det fordi markedet igjen er villig til å betale opp for vekst? Men i så fall hvilken vekst?

Er for eksepmpel Intel billig på P/E over 30 når selskapet ikke tjener mer penger i dag enn det gjorde i 1997. Og hva med Microsoft, som steg kraftig fredag? Selskapet kunne ikke fremvise mer enn fem prosent resultatvekst det seneste året, men handles likevel til P/E 34.

Hva så med prisingen av markedet som sådan? Har ikke det som mange føler som et 'bear' marked en solid oppside nå?

Poenget er at det egentlig ikke har vært noe 'bear'-marked. Groteskt overprisede teknologiaksjer har blitt litt mindre dyre, men i historisk sammenheng er de fortsatt høyt priset. Og det generelle markedet kan heller ikke sies å være rørende billig. Aksjene i S&P 500-indeksne, som ofte brukes som et mål på det brede aksjemarekedet handles fortsatt til en P/E på 24 i forhold til forrige 12 måneders inntjening.

Nå skal man som kjent se på de neste 12 måneders inntjening. Men fjoråret var et generelt godt inntjeningsår for amerikanske selskaper, og dersom den amerikanske økonomien bremser kraftig opp, skal E'en i P/E-tallet falle. Derfor kan P/E-nivået stige ytterligere i år. Analytikerne venter nå at resultatene (E'en) vil stige med mellom 5 og 10 prosent i år. Det kan fort bli null eller verre.

Hverken aksjene på Nasdaq eller tradisjonelle aksjer ser generelt spesielt billige ut - fra et historisk perspektiv. Dagens P/E-nivå på markedet ligge nemlig på historisk toppnivå idet amerikansk økonomi går inn i en periode med svakere vekst og kanskje også resesjon. Skal aksjekursene gå videre opp, må investorene være villige til å betale svært høye multipler igjen. Det kan jo ikke utelukkes de vil.

Spesielt ettersom markedet nesten alltid pleier å gå opp etter at sentralbanken setter ned rentene, som den jo begynte året med. Og det er visstnok etter det andre rentekuttet at markedet virkelig våkner til liv.

Men det er ikke mangel på liv i markedet. Handelsvolumene er rekordhøye både i New York og Oslo, og folk hater slett ikke aksjer som pesten til tross for store korsfall i en del teknologiaksjer. Det er først når bankaksjene og industriselskapene virkleig faller, at folk flest skyr aksjer. Da har vi et 'bear' marked.

Så lenge det finnes skeptikere i markedet, og disse blir hørt, er det oppside. Det er når ingen vil høre på dommedagsprofetene, man skal ut av markedet. Rundt årsskiftet preget pessimistene mediabildet, og det viste seg å være en (foreløpig?) bunn i markedet.

Kursoppgangen i Xcelera i USA og Opticom i Norge den senere tid viser at optimistene og bull-markedet er i live.

Følg med Tandberg i dag. Konkurrenten PolyCom falt hele 25 prosent på Wall Street fredag etter at selskapet kom med resultattall sent torsdag. Meglerhuset Thomas Weisel nedgraderte aksjen fra sterkt kjøp til kjøp.

Følg også med Telenor. I dag kommer detaljer for børsnoteringen av Orange, det britiske mobiltelefon-selskapet. Det er ventet at prisen blir satt til mellom 55 og 65 milliarder euro når mellom 10 og 15 prosent av selskapet skal selges ut neste måned. Prisintervallet kan si noe om hva selskapet og tilretteleggerne tror om sentimentte for telekom-aksjer fremover. Det er antatt at prisen vil bli satt relativt lavt for å sikre suksess. I mai igjor snakket man om verdier for Orange som var tre ganger høyere!

Følg også med PGS. Aksjen fikk nok tid til å korrigere ned i Norge og USA fredag, men spekulasjoner i media om Reidar Michaelsens mulige avgang kan sette fart på aksjen i dag. En oppslitting av selskapet er en mulighet som kan sende aksjen opp igjen.

Markedet virker optimistisk, og en fortsatt oppgang fra åpning i dag er tenkelig. På den annen siden begynner resultatrapportene for alvor å ramle inn både i inn- og utland. Det kan gi utslag begge veier denne uken. Her er noen av selskapene i USA som leverer tall denne uken:

American Express, Texas Instruments, EMC, Compaq, Broadcom, Johnson & Johnson, Merck, Qwest Communications, Corning, Lucent Technologies, McDonald's, Coca-Cola, Exxon Mobil, Texaco, Chevron, DuPont, International Paper, Amgen, JDS Uniphase, PMC-Sierra, SBC Communications, Dow Chemical, Enron, Eli Lilly, American Home Products, Ericsson, Gillette and Honeywell.

Fredag kommer EDB, Visma og Stepstone med tall her hjemme.