Før børs - mandag

Teknologi foretrekkes fortsatt på Wall Street. Denne uken kan gi svar på om det fortsetter. Følg med RCL, InFocus og Kværner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjene steg igjen fredag, mens sykliske aksjer ble solgt unna. Torsdag var det motsatt. Investorene virker å være i villrede om hvilke sektorer man skal satse på. Både det norske og amerikanske aksjemarkedet trenger derfor noen nye impulser å handle på. Og impulser skulle det være rikelig med denne uken. Det kommer nemlig både en rekke resultatrapporter og viktig økonomisk statistikk i USA.

Men aller viktigst er nok møtet i den amerikanske sentralbanken denne uken. Møtet starter tirsdag, men blir avsluttet onsdag med beskjed om eventuell renteendring litt etter klokken 20.00 norsk tid.

Etter at Greenspan i torsdagens tale for Sentatet om finanspolitikken omtalte veksten i amerikansk økonomi som "nær null", venter de aller fleste et rentekutt på 50 basispunkter. Et signal på hva som er i vente, får vi imorgen når tallene for de amerikanske konsumentenes forventninger legges frem. Sentralbank-sjef Alan Greenspan har selv anført at konsumentenes adferd vil bli svært avgjørende for hvor hard landingen blir i amerikansk økonomi og eventuelt hvor lenge nedturen blir. Han tror ikke USA faller inn i en resesjon med mindre konsumentenes forventninger faller kraftig.

Conference Board legger frem tallene konsumentenes forventninger (consumer confidence) for januar imorgen klokken 16.00 norsk tid. Det er ventet en indeks-verdi på 125,4, mot 128,3 I desember.

Skulle forventningene ha forverret seg betydelig siden desember, kan vi være sikre på flere aggressive rentekutt, men det vil også bety en enda hardere landing og enda svakere resultater.

Onsdag kommer også de første tallene for veksten i brutto nasjonalproduktet i USA. Det er ventet at veksten i fjerde kvartal falt til mellom 2,0 og 2,2 prosent. I tredje kvartal var veksten 2,2 prosent.

Oppbremsningen i økonomien har slått kraftig inn på resultatutviklingen for amerikanske selskaper. Frem til torsdag hadde hele 717 selskaper kommet med resultatvarsler. Det er godt over forrige topp, fjerde kvartal 1998, da 554 selskaper kom med resultatvarsler.

I USA mener imidlertid mange at de nye reglene for informasjonsspredning ("Fair Disclosure") gjør at selskapene advarer om avvik fra forventningene på et tidligere stadium enn før.

Mest spennende blir det om Nokia kommer til å indikere noe negativt for resultatutviklingen fremover. Ericsson kom med flere bomber fredag uten at kursen på Nokia beveget seg spesielt mye av den grunn. Ericssons "død" kan like gjerne være Nokias "brød". Nokia kommer med resultaten sine imorgen

Da kommer også InFocus med tall. Aksjen sluttet noe høyere i USA enn i Oslo fredag, og skal nok legge seg nærmere 190 kroner i dag.

Mange håper og tror at oppturen for Nasdaq Composite har varslet bunnen teknologiaksjer i USA. Men slike rekyler opp fra antatte bunnivåer har man sett før uten at det har indikert noen endelig bunn. Utviklingen i det japanske aksjemarkedet. Målt ved Nikkei 225-indeksen er et (grusomt) eksempel på dette. Nasdaq Composite og Nikkei hadde en svært paralell utvikling frem til sine respektive topper i 1989 og vinteren 2000. Flere ganger har det sett ut til at Nikkei har snudd, og det har vært oppganger på 50 prosent flere ganger uten at dette har vedvart.

Nå er japansk økonomi en annenhistorie enn den amerikanske, så man skal ikke dra parallelene for langt, men understående graf viser i alle fall at det artige med kursfall er at den prosentvise oppgangen blir så bra. Når en aksje faller med 50 prosent, vil den stige ha steget 100 prosent når den når sitt opprinnelige nivå! Følg med RCL i dag. Aksjen endte på 236 kroner i USA fredag mot 245 kroner her i Oslo. Både konkurrenten Carnival og RCL melder om bra booking, men til noe lavere priser enn for et år siden. Enkelte er litt overrasket over at cruiseinteressen er så bra når amerikansk økonomi er på vei inn i en real økonomisk nedtur.

Men kanskje er det slik blant annet Goldman Sachs-strateg Abby Joseph Cohen sier, at amerikanerne nå har "shoppet" fra seg de seneste par årene og at pengene derfor mer går til ferie og reiser. Tirsdagens tall for konsumentenes forventninger kan i alle fall få stor betydning for RCL-kursen denne uken.

Følg også med Kværner. Ifølge Dagens Næringsliv i dag er det ny gullalder i sikte for offshoreleverandørene. Oljeselskapene planlegger å bygge ut nye olje- og gassfelt for mellom 50 og 60 milliarder kroner. Tallene er neppe helt overraskende på dem som følger Kværner nøye, men kan likevel gi et visst løft i aksjen i dag.

Det går mot en avventende og blandet åpning på uken. Det er som sagt svært mye som markedet får av impulser denne uken, selv om norske selskaper ikke begynne å levere resultattall for alvor før i neste uke. Tandberg kommer med tall tirsdag.