Før børs - mandag

Man blir aldri fattig av å ta gevinst. Nasdaq faller 4,4 prosent. Her hjemme blir det flere resultater å fordøye denne uken. Følg med Schibsted, Tomra og oil services.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en oppang på hele 15 prosent siden nyttår, snudde Nasdaq hardt og brutalt fredag. En blanding av gevinstsikring og fornyet uro om resultatutviklingen sendte Nasdaq Composite ned 4,4 prosent. Det betyr at den teknologi-tunge indeksen er opp 7,7 prosent så langt i år. Dow Jones Industrials-indeksen er opp magre 0,7 prosent hittil i år, mens den brede S&P 500-indeksen er opp 2,2 prosent i år.

Så skal ikke markedet stiger videre på rentekuttene fra sentralbanken? Historisk sett ja, men aksjemarkedet synes nå ikke helt klar på hva den tror om amerikansk økonomi. Fredagens tall for sysselsettingen var ett forhold som nå har fått enkelte økonomer til å se på glasset som halvfullt - og ikke halvveis tomt.

Selv om industriproduksjonen synes å være i nedgang, er det trolig bare lommer av økonomien er som er i resesjon for øyeblikket. Tall for sysselsettingen, boligmarkedet og faktisk også bilmarkedet, viste en brukbar utvikling i januar. I tillegg synes kredittmarkedene igjen å fungere. Sentralbanken nevnte i alle fall ikke dette som noe problem ved seneste rentenedsettelse.

Dermed er det ikke gitt at det blir flere aggressive rentenedsettelser fra sentralbanken før det ordinære møtet i slutten av mars.

Da blir det i stedet fokus på resultatutviklingen i amerikanske selskaper. Ifølge byrået First Call, som følger analytikerne resultatestimater, ventes det nå fall i resultatene hos teknologiselskapene i både første og andre kvartal. Og for tredje kvartal er resultatveksten justert ned fra 11 prosent til skarve én prosent.

Det betyr at man i alle fall får en 'resultatresesjon' for teknologiselskapene. Det har ikke skjedd siden resesjonen i 1991. Så en eller annen form for resesjon, i finansmarkedet eller realøkonomien, synes det å bli. Men sentralbanken senker ikke rentene videre for å redde selskapsresultaene alene!

Hva så med teknologiselskapene i en slik situasjon? Det er de som mener teknologiselskapene fortsatt er or dyre på inntjeningsmultipler (P/E-nivå etc). Mange av de store IT-selskapene handles fortsatt til P/E-er på 30-40 og 50.

Andre mener aksjene kan forsvare et høyt P/E-nivå ettersom inneværende år blir et resultatmessig svakt år (noe som betyr at E'en i brøken blir forholdsvis liten). Spørsmålet er likevel om P'en (prisen) skal stige.

Et lite svar på det kan vi kanskje få i morgen da teknologiganten Cisco skal presentere sine resultattall. Toppsjefen John Chambers dro forventningene litt ned på årets økonomiske toppmøte i januar, men det blir likevel ekstremt interessant hva selskapet sier om utsiktene.

Det blir mange resultater å fordøye denne uken. Følg med Schibsted. TV2, som Schibsted eier en tredel av, rapporterer sitt resultat for 2000 i dag. Riktignok skjer det etter at børsen stenger, men ifølge Dagens Næringsliv i dag, vet vi nå at fjernsynskanalen tjente mellom 340 og 350 millioner kroner i fjor TV2 skal børsnoteres, så et godt resultat er viktig å ha i bagasjen når man går på børs.

Mediaaksjer har vært noe under press i USA, men det skulle være liten grunn til at mediasektorene skulle følge hverandre i de to landene.

Det gjelder derimot innen oil services-sektoren, som er en global bransje. I fredagens svake aksjemarked holdt oil service-aksjene seg faste. Energikrise, fortsatt høy oljepris og mangel på naturgass gjør at denne sektoren med stor sannsynlighet vil være blant dem som viser sterk resultatvekst i år. Det gjelder ikke mange sektorer i USA for øyeblikket. Vi kan dermed anta at oil service-aksjene holder seg bra i dag.

Følg også med Tomra. Finanskanalen kan fortelle at det nå også vurderes pant på engangemballasje i Nederland også. Dette kommer i kjølvannet av at Tyskland for noe dager siden bestemte seg for å innføre dette. En slik ordning kan dermed smitte over på andre land i EU. Det kan mer positiv nyhetsstrøm rundt selskaper, og følgelig kursoppgang.

Det kommer en rekke resultater fra norske selskaper denne uken. De viktigste er TGS Nopec (onsdag), Norske Skog og ProSafe (torsdag) samt Enitel (fredag).

Markedet vil trolig åpne ned som følge av fallet på Wall Street fredag, men oljerelaterte aksjer kan holde seg bra.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.