Før børs - onsdag

Teknologi reagerer litt opp på Wall Street i håp om at et nytt rentekutt snur stemningen. Men er det for tidlig å kjøpe vekstaksjer? Følg med Tomra, RCL og Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street roet seg ned igår. Investorene plukket opp en del teknologiaksjer, men styrte unna de mest sykliske papirene. Det kan ha sammenheng med en gradvis rotasjon fra 'value stocks' til vekstaksjer igjen etter at førstnevnte kategori ifjor hadde den beste utviklingen i forhold til vekstaksjer på 25 år, målt ved Barra Growth og Barra Value Indeksene.

Aksjemarkedet synes ikke helt enig om hvor bunnen på markedet er, men i rentemarkedet er man nå skjønt enige om at det kommer et nytt rentekutt fra den amerikanske sentralbanken allerede i månedsskiftet. Det er priset inn en hundre prosent sannsynlighet for et kutt på nye 50 rentepunkter.

Ett kutt på et fullt prosentpoeng i løpet av én måned har bare skjedd i krisesituasjoner tidligere. Nemlig ved forrige resesjon i 1991 og ved børskrakket i 1987. Det er med andre ord alvor bak rentekuttene til sentralbanken.

Men spørsmålet er hva som egentlig ligger bak rentenedsettelsene. Er det den amerikanske industrien Greenspan ønsker å redde (ettersom rentekuttet kom dagen etter de svake tallene for NAPM-indeksen) eller er det forhold i finansmarkedene som er grunnen. Eller kanskje begge deler.

Teknologiselskaper opp

Da Greeenspan senket rentene under Asia-krisen i 1998 var det mye på grunn av svært stramme forhold i kredittmarkedene. Mangelen på kreditter holdt på å kvele verdensøkonomien. Denne gang er det nok i tilleg et betydelig innslag av innenlandske etterspørselsforhold som spiller inn også. Men detaljhandelen i første uken i det nye året, var ikke skremmende, ifølge de seneste tallene fra Redbook, som måler dette.

Den amerikanske sentralbanken anførte forhold i finansmarkedene som en av grunnene til at rentene ble satt ned. Jo, mer av rentenedsettelsen som kan henføres til dette forholdet, jo bedre egentlig. Da kan rentekutten virke relativt raskt, slik det gjorde i 1998.

Men dersom nedgangen i aksjemarkedet i stedet skyldes en korreksjon av en boble, er ikke rentenedsettelser tilstrekkelig. Det har vi sett i Japan, der økonomien halter tross et rentenivå nær null. Der er konsumentene skeptiske og tilbakeholdne. De vil ikke bruke penger selv om de kan låne til nesten null rente. Forventninger om dårligere tider skaper slike holdninger.

Nå er det viktig at ikke amerikanerne får samme forventninger. Morgan Stanley Dean Witter var mandag ute og spådde resesjon i USA, om enn en kortvarig sådan. Kollegaene i Merrill Lynch er ikke like pessimistiske. Meglehusets toppøkonom, Bruce Steinberg, sier han nå tror det amerikanske brutto nasjonalproduktet (BNP) vil vokse med to prosent i første halvår og 3,5 prosent i andre halvår.

Det er riktignok langt lavere en ekspressfarten i første halvår i fjor, men kan knapt kalles dramatisk. Det er en vekst som vi her i Norge ville vært stolt av.

Merrill Lynch tror nemlig de lavere rentene i første halvår vil sette fart på økonomien i andre halvår.

Og mens vi først har noen positive signaler: I går kom det et positivt resultatvarsel. I2 Technologies meddelte igår at selskapet kommer til å gjøre det bedre enn markedet venter.

Her hjemme gikk teknologiselskapene opp igår. Det norske markedet ser ut til å ha funnet støtte, og ligger åpenbart og venter på en oppgang i USA.

Åpner trolig ned

Den kommer neppe i dag. Flere av teknologiaksjene svekket seg i etterbørshandelen i går, og utviklingen på Tokyo-børsen og retningen på indeksfutures i USA peker mot en svakere åpning i dag.

Det er ikke alle verden på agendaen heller, bortsett fra hovedstyremøte i Norges Bank i dag. Klokken 14.00 får vi beskjed om Norges Bank har sett noe vi andre ikke har sett. Det er ikke ventet noen renteendring, til tross for at vi ligger på rentetoppen i den vestlige verden.

Tomra kan få en ny trøkk i dag. Aksjen har vært noe svak de seneste dagene etter at et rykte om resultatvarsel svirret i markedet noen dager. Finanskanalen hørte også ryktene for noen dager siden, men valgte ikke å bringe disse videre da det flere ganger har vært satt ut grunnløse rykter om resultatvarsel i Tomra.

Når ABG Securities, som lenge har vært positive, snur, så har det imidlertid en effekt. Men det er ikke vanskelig å være uenig i at Tomra, i dagens børsklima, synes dyr på P/E 60 for inneværende år.

Følg med RCL i dag. Aksjen sluttet litt høyere i USA enn Oslo. Goldman Sachs har tatt opp dekningen av konkurrenten Princess Cruises med en 'market ourperformer', som en er svak kjøpsanbefaling.

Stadig flere tegn tyder på at Aker Maritime og Kværner er nærmere enighet om hva som skal gjøres. Avisene skriver om det i dag, men mye av det skulle være diskontert i kursen allerede.

Markedet vil trolig åpne litt ned i mangelen av positive impulser, men det synes å ligge en viss styrke i det norske markedet så nedgangen blir neppe stor. En litt høyere oljepris over natten kan gi støtte.