Før børs - onsdag

USA synes å være i en resesjon. Markedet satser på at den kommer i den "lette" versjonen. Følg med Stolt Offshore, RCL og oil service generelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs økonomi ser stadig mer ut til å være i resesjon. I forrige uke mente sentralbanksjef Alan Greenspan at veksten i amerikansk økonomi er «nær null».

Venter rentekutt

Det ble av aksjemarkedet tolket som om det kommer et aggressivt rentekutt på 50 basispunkter i kveld, slik at sentralbankens rente er senket med et fullt prosentpoeng i år. Det er også ventet at Greenspan vil holde åpent for ytterligere rentekutt («downward bias»).

Etter gårsdagens lave tall for konsumentenes forventninger (consumer confidence), er markedet nå helt overbevist om at det kommer et rentekutt på 50 basispunkter. Noen helt få tror det kan bli enda mer.

Dermed er stemningen på Wall Street god. Lavere renten vil sette fart i økonomien igjen. Igår kastet investorene seg over sykliske aksjer, som har hengt etter vekstaksjer i januar. Likevel er det en kjensgjerning at vekstaksjer pleier å gå bedre enn sykliske (verdi-) aksjer etter at rentekuttene starter.

Greenspan advarer

Men midt oppi all euforien er det viktig å merke seg noe Greenspan sa i forrige ukes tale for Senatets budsjettkomité. Greenspan sa at det var to typer utfall en en resesjon. Den ene er en "lager-resesjon", det vil si der overinvesteringer i produksjonsutstyr gjør at tilbudet i en periode overstiger etterspørselen. Det er en slik resesjon som bilindustrien trolig er i. Med raske tilpasninger av kapasitet og hurtig lagernedbygging, vil en slik resesjon være en V-type-resesjon, om man hadde på begynnelsen av 90-tallet. Den kan være så kort at den ikke oppfyller den egentlige definisjonen for resesjon, som er to påfølgende kvartaler med falende vekst.

Den andre type resesjon, anførte Greenspan, er et tap av tillitt og tro. En slik resesjon har man hatt i Japan på store deler av 90-tallet, samt i 30-årene. Den er skummel. Eller som Greenspan uttalte det: -It's important that we avoid that.

I den sammenheng var gårsdagens tall for konsumentenes forventninger en viktig indikator. Den viste dessverre et så kraftig fall i forventningene at det mer eller mindre bekreftet at USA er i en resesjon. Det kan også varsle om fare for en «ondarte» resesjon.

På den annen side var den delen av indeksen som måler dagens status, bare litt lavere, hvilket indikerer at det fortsatt er liv i økonomien. Den delen av forventningene som gjelder fremtiden, sviste et fall fra 96,9 til 77, hvilket er det laveste nivået siden 1993. Og fallet på 28 poeng de seneste fire månedene har ikke vært større siden resesjonen i 1991.

Uredde amerikanere

Men forventninger kan fort endre seg, og skal man dømme ut fra inngangen av penger til aksjefondene i USA, er ikke amerikanerne redde for hvordan det skal gå med aksjemarkedet.

Ifølge foreløpige tall for januar har inngangen til aksjefondene vært bedre enn ventet. Bunnen ble nådd i november, men siden det har aksjefondene har pen inngang av midler.

Igår var det blandet utvikling for teknologiaksjer. Det kan bli noe fokus på nettaksjer i dag etter at Amazon leverte tall omtrent som ventet, men må kutte 1.300 ansatte fra arbeidsstokken for å kunne nå målet om lønnsomhet innen utgangen av året.

Merill Lynch har blitt mer positive til nettaksjer, og tror bunnen er nådd kursmessig for disse aksjene, selv om de neste to kvartalene også blir svake for selskapene.

Positivt for olje

Selskaper som derimot kommer til å oppleve god resultatfremgang er oil service-sektoren. Flere selskaper leverte tall i går, og kommentarene var gjennomgående positive når det gjaldt utsiktene.

«With a continued strong Gulf of Mexico drilling market, a long awaited comeback for international land, the relocation of our corporate office to Houston, changes to our organizational structure, and focus on overhead cost savings -- we expect 2001 to be a much better year for the company,»uttalte riggselskapet Parker Drilling I går.

Andre selskaper som rapportert brukbare tall var Transocean og Halliburton, samt Cooper Cameron.

Og det kan bli mer gøy for disse selskapene fremover. Nå viser det seg at natur-gassproduksjonen i USA faller til tross for rekordhøye priser og stor boreaktivitet. Med energi-krisen gående i California kan det bli stort press på å få boret etter mer naturgass i USA.

Det blir mer fokus på oil service i dag. Her i Norge skal Stolt Offshore, Fred. Olsen og Navis legge frem tall for fjerde kvartal.

RCl sluttet litt lavere i USA enn Norge igår, og aksjen klarte seg ganske bra tatt i betraktning de svake tallene for konsumentenes tillit. Det voldsomme booking-nivået for cruise-næringen virker imidlertid støttende på kursen, selv om mange er bekymret for at de senkede prisene (for å fylle kapasiteten) kan være vanskelige å skru opp igjen senere.

Oljepriser er litt opp i natt etter at oljelagrene i USA viste et overraskende fall sist uke. Sammen med oppgangen i Dow Jones Industrial, og gode tall fra Procter & Gamble, kan gi oppgang for de «gamle aksjene» i dag, mens IT kan komme til å oppleve gevinstsikring foran kveldens rentemøte i USA.