Før børs - Samling om bunnlinja

Markedet venter på resultater. Denne uken kommer de på løpende bånd, og langt fra alle med positivt fortegn. Følg med PGS, Kværner og RCL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street snur ned igjen etter en voldsom oppgang i kjølvannet av det overraskende rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken den 18. april. I går falt de sentrale indeksene Dow Jones Industrials og Nasdaq Composite for tredje dag på rad. Nå er det nemlig tid for resultater.

Og resultatene som er fremlagt, tegner et blandet bilde. Som ventet sliter mange av teknologiselskapene, mens øvrige selskaper bare merker en mindre avmatning i sine markeder. I går fikk vi et godt eksempel på hva vi har sett og kommer til å se videre i resultatfremleggelsene: Fiberoptikkselskapet JDS Uniphase meldte om oppsigelser og sviktende markeder, mens Disney, riktignok etter et mildt resultatvarsel tidligere, kom inn langt bedre enn ventet.

Man kan kanskje si det slik at de som hadde den største festen, også har den største bakrusen. For se hvilke selskaper som er i fritt fall; det er de samme selskapene som kom opp fra ingenting i løpet av få år.

Cisco ble startet opp på slutten av 80-tallet og var i et øyeblikk i fjor verdens mest verdifulle selskap!

Årsaken til at en rekke nye selskaper vokste til å bli blant verdens mest verdifulle (men langt fra de største hva omsetning og ansatte angikk), ligger i den voldsomme investeringstakten på spesielle områder innen teknologi på slutten av 90-tallet.

  • Nettverksaksjer, telekomselskaper og mange programvareselskaper fikk en enorm ordretilgang på grunn av tre sammenfallende og svært gunstige faktorer:
  • Internett kom for alvor inn som en viktig faktor fra midten av 90. Det gjorde at alle bedrifter ville komme på nett, samtidig. Noe som selvsagt skapte en enorm etterspørsel etter både utstyr og tjenester.
  • I tillegg kom det en rekke nystartede bedrifter, fullastet med fersk egenkapital, som hadde fått beskjed av investorene om å svi av så mye som mulig på ny teknologi.
  • Og sist men ikke minst ble alle bedriftene lurt til å skifte alle datasystemene på grunn av frykt for dataproblemer i forbindelse med tusenårsskiftet.

Slike fantastiske markedsmuligheter oppstår trolig bare hvert tusende år, og derfor er det naivt å tro at investeringsnivået på teknologi fra slutten av 90-tallet kan komme tilbake igjen. Svært mye av de investeringene som ble gjort da, hadde nemlig aldri noen sjanse til å kaste tilstrekkelig av seg. Man blir nok flinkere til å vurdere avkastning på investert kapital heretter...

En resesjon i teknologi- og telekomsektoren er dermed ikke annet enn det man regne med. Og det blir en meget tøff resesjon. De konkursene vi har sett i de to nevnte sektorene til nå, er bare starten. Til nå er det bare de små aktørene dette har rammet. Snart vil mange av de store følge etter.

For saneringen trengs. Akkurat som slaktingen pågår for fullt for at munn- og klovsyken ikke skal spre seg, er det viktig at alle 'syke' i teknologi også slaktes. Ellers kan resesjonen spre seg til andre deler av økonomien. Jo mer kapital som legges inn i sektorer eller selskaper som ikke gir tilfredsstillende avkastning, jo lengre tid går det før økonomien kan friskmeldes. Det er Japans økonomi et godt bevis på.

Resultater

I dag fortsetter resultatfremleggelsene med RCL, PGS og Smedvig som de mest interessante. RCL og PGS kommer etter lunsj, mens Smedvig som vanlig kommer etter at børsen stenger.

Resultatene vil ikke bevege markedet som sådan. Til det er de for spesifikke for sine bransjer. PGS var i fjor på denne tiden en av de aller mest handlede aksjene på Oslo Børs. I dag er den langt nede på listen. Markedet synes å ha mistet interesse for Michaelsen & Co.

Mer interessant for stemningen i norsk økonomi blir tallene fra TV2, som kommer i det børsen stenger. Selskapet er som kjent ikke børsnotert, men har interesse gjennom Schibsteds eierandel, samt det bildet som fjernsynskanalen gir for reklamemarkedet i Norge.

Kværner kan få hjelp av EU i dag. EU har bestemt at man vil innføre verftssubsidiær for å svare på det man kalles urettferdig konkurranse fra Sør-Korea. Kanskje salget av masa Yards også går lettere?

Markedet vil fortsette å utvikle seg blandet. Signalene fra USA er såpass blandet at det blir selskapsspesifikke forhold som bestemmer kursutviklingen her hjemme.