Før børs - tirsdag

Wall Street faller for tredje dag på rad. Frykten dominerer, og man glemmer at aksjemarkedet vil stige igjen når rentene kuttes. Følg med Nycomed, SOL og Tandberg Data.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at aksjekursene på Wall Street falt for tredje dag på rad, er kursene omtrent tilbake der de var før onsdagens rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Og onsdagens rally, der Nasdaq hoppet 14 prosent, kan like gjerne har vært inndekningskjøp fra investorer som har ligget short i en del, trolig fortsatt, overprisede teknologiaksjer.

Men frykten er nå virkelig i ferd med å overta for grådigheten. Dommedagsprofetene blir mer lyttet til nå enn for ett år siden, selv om det var mer grunn til å lytte til dem da. Men som den kjente kommentator og redaktør i The Economist, Walter Bagehot, så treffende sa det i forrige århundre: - Alle mennesker er mest godtroende når de er aller lykkeligst.

Nå kunne vi kanskje snudd uttrykket på hodet...

Investorene synes nemlig å glemme at av de syv seneste gangene som den amerikanske sentralbanken har senket rentene, så har aksjekursene i ligget høyere tre til seks måneder senere, med ett unntak. Men i alle syv tilfellene har aksjemarkedet vært høyere tre år senere.

Få tør kjøpe

Det betyr at investorene på et eller annet tidspunkt vil komme til å kjøpe aksjer igjen. Spørsmålet er bare om de tør vente på at kursene skal falle videre.

Grunnen til at få tør kjøpe aksjer nå, er den forstående rapporteringssesongen. Da varslene om svakere resultater for alvor begynte å ramle inn i høst for tredje kvartalstallene, gjorde mange klokt å å vente på resultatvarslene for fjerde kvartal også. Åpnebart mener mange det er smart å vente et kvartal til.

Ifølge First Call, et firma som følger forventningene for selskapsresultater, vil inntjeningen i fjerde kvartal bare stige med 2 til 4 prosent sammenlignet med ifjor. I første kvartal i år er det snakk om en så svak vekst som 2 prosent, i beste fall. Antall resultatvarsler for selskaper som inngår i S&P 500 indeksen er på 136, opp hele 147 percent i forhold til for ett år siden. Det aller meste er negative resultatvarsler.

Men på ett tidspunkt vil dette snu. Aksjemarkedet er en ledende indikator, og i så måte man man si at markedet forutså svekkelsen for teknologiaksjer allerede for 10 måneder siden, da Nasdaq begynte sin lange ferd ned.

Med forventninger om at veksten i den amerikanske økonomien snur opp igjen i andre halvår, som følge av flere rentekutt i vinter, burde jo egentlig markedet begynne å diskontere dette allerede.

Spørsmålet er imidlertid om hvor mye 'bear'-marked det egentlig har vært. Hvis man fjerner teknologiaksjene i S&P 500, så var det slett ikke noe dårlig år aksjer ifjor. Ser vi på de mindre aksjene, som omfattes av S&P MidCap 400 Index og SmallCap 600, så steg disse indeksene ifjor henholdsvis 16,2 prosent og 11,0 prosent. På New York Stock Exchange var det flere aksjer som steg enn falt. Det er altså fallet i de store teknologiaksjene som tåkelegger realitetene noe.

Pessimistene vil derfor argumentere for at aksjemarkedet utenfor teknologisektoren ennå ikke har korrigert tilstrekkelig for den nedgangen i resultatveksten som kommer i år. De mener man må få en knekk i Dow Jones Industrial og S&P 500 før markedet er klar for en oppgang igjen.

Imens fortsetter den euforiske rensningen for fullt i USA. Min favorittindikator for hodeløs spekulasjon, Xcelera-aksjen, er nå under tre dollar. Det er ned fra over 110 dollar i mars. Det er fortsatt stor handel og mange ivrige chat-forum-deltagere i denne aksjen, og minner i så måte om Opticom her hjemme. Men har hjemme har Opticom ikke korrigert på samme måte. For nå som gråmarkedet har blitt, ja, nettopp grått, må det jo være en aksje det fortsatt går an å drømme seg bort i.

OPEC som USAs frelser?

Verdens sentralbanksjer gikk igår ut med formanende ord om at verden ikke står overfor noen global resesjon. Det er kanskje et forsøk på å hindre at man ikke snakker seg inn i en resesjon uten grunn, og må ansees som et prisverdig tiltak. Men formanende ord hjelper lite dersom fyringutgiftene dine går i taket, strømmen faller ut og aksjeporteføljen din er pill råtten. Det er situasjonen for mange i USA.

Derfor er det med blandet glede vi kan konstatere at OPEC nå vil skru igjen kranene i vinter. Det går mot varmere tider og en verdensøkonomi i laver marsjfart kan, med dagens oljeproduksjon, sende oljeprisene rett i kjelleren. Det ville virke positivt for verdensøkonomien, men det er tvilsomt om OPEC vil ta på seg rollen som verdens og USAs frelser.

Oljeprisene falt litt igår etter at Morgan Stanley Dean Witter nedjusterte sine vekstanslag for USAs økonomi fra 1,1 prosent i år fra tidligere 2,5 prosent, men håp om OPEC-kutt hindret et større fall. Oil service-aksjer klarte seg dermed brukbart i går.

Følg med Nycomed Amersham i dag. Bioteknologisektoren generelt, og genteknologiaksjer spesielt falt mye igår. Denne sektoren gikk meget bra ifjor, men mange mener at turen er kommet til denne sektoren for en korreksjon. En fortsatt svekkelse for genteknologio-aksjer kan gi svakere prising av børsnoteringen av Amersham Pharmacias Biotech (APB) som skal noteres på Nasdaq i første kvartal 2001. Nycomed eier 55 prosent i APB

Følg også med Tandberg Data. Konkurrenten Exabyte falt hele 36 prosent etter et resultatvarsel igår. Det er vanskelig for de små aktørene når databransjen går så dårlig som nå. Exabyte er et lite selskap, akkurat som Tandberg Data.

Følg også med Scandinavnia Online. Storebror i internettmarkedet for innhold, Yahoo, kommer med tall imorgen etter børs. Igår falt aksjen fem prosent på rykter om at Yahoo kommer med resultatvarsel for inneværende kvartal. Annonsemarkedet på internett har utviklet seg svakt etter at mange av dot-com-selskapene har kuttet ned eller ut annonsering på internett.

Markedet vil lete etter en retning fra start, men en oppgang på slutten av dagen i USA igår kan gi håp en god dag på Wall Street i kveld. Dermed er det sannsynlig med en viss oppgang i dag.