Før børs - tirsdag

Gårsdagen viste at det er fortsatt liv i norske IT-spekulanter. Men snart kommer sannhetens time - både på Wall Street og her hjemme. Følg med Schibsted, Pan Fish og IT-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens aksjehandel på Oslo Børs bringer minner om tilstandene i fjor vinter da enkelte IT-aksjer steg 10 prosent om dagen uten noen som helst grunn. Det var bare 'momentum' i aksjene: 'Denne går to gangeren'. 'Alle skal ha'. 'Det er store utenlandske kjøpere på vei inn'.

Det var noen av de mange historiene som gikk rundt i markedet i fjor da mange investorer totalt mistet gangsynet.

Blant de få som fortsatt hadde vettet i behold den gang var innsiderne i de samme selskapene. De solgte aksjer i bøtter og spann. Til kurser flere ganger over dagens nivå.

I går var det antydninger til lignende tendenser igjen. En større kjøpsordre i Norman fredag dro for eksempel kursen kraftig opp i et heller tynt marked. Kursoppgangen skapte en masse spekulasjoner i markedet, og aksjen ble til slutt suspendert fra handel i påvente av melding fra selskapet. Men selskapet hadde intet med denne kjøpsordren å gjøre og måtte melde om at intet var nytt under solen. Kursen raste.

I aksjemarkedet synes det å være tidlige tegn til at man glemmer det fundamentale igjen, om enn ikke på langt nær så ille som det var i fjor Men faktum er at det nå har gått en tid siden selskapene la frem resultater, og dermed synes de råeste spekulantene å glemme hva realitetene for selskapene er.

Vi går nå nemlig inn i en periode med resultatrapportering. Det vil si en periode der sannheten skal frem og eventuelt også de ubehagelige fakta om utsiktene for inneværende år.

I USA begynner sesongen for fullt denne uken med resultater fra Microsoft , Intel, IBM, Sun Microsystems, EMC og Apple Computer.

I USA er de store selskapene i langt flinkere til å fortelle underveis om markedets forventninger er ute av kurs i forhold til deres egne estimater. Det er derfor vi har sett så mange resultatvarsler fra amerikanske selskaper de siste par kvartalene.

Og nettopp alle varslene har gjort at markedet har senket sine forventninger for de resultatene som nå legges frem.

Om et par uker begynner resultatfremleggelsene for alvor her hjemme også. Der er nok ikke forventningene i like stor grad finkalibrert, og det spørs om ikke en og annen får seg en kraftig overraskelse.

Det er i det hele tatt knyttet stor spenning til de norske IT-selskapenes resultater i fjerde kvartal. Ryktene har for eksempel gått på at Merkantildata skal komme med (relativt) gode tall på grunn av gode tider for konsulentdelen (Ementor). Hva som skjer i Eterra, er mer uvisst. Hvor mye av den svake utviklingen i desember for amerikanske IT-selskaper kan overføres på norske forhold?

For IT-investorer er det viktig å følge med på hva som skjer med selskapene de investerer i, ikke bare hav som skjer på Nasdaq eller hva aksjekursen en gang har vært i. At Merkantildata har vært i 120 kroner, har ingen relevans i dag. Selskapet er nesten helt annerledes i dag enn da.

Den nye økonomien blir avskrevet som fenomen av Dagens Næringsliv i dag. Det kan den gjøre på grunn av opplagsøkning i fjor Men øvrig presse melder om sviktende opplagstall, og journalistbransjen mener selv dette kan skyldes nye leserformer og andre mediavaner.

Dermed er det ironisk å se trykkeriet i Schibsted kjempe en god gammel arbeiderkamp. Hva om Schibsted sponset en spesialprinter til abonnentene som dermed kunne trykke ut avisen sin hjemme om morgenen når de stod opp? Da hadde abonnentene fått avisen når de ønsket den (det vil si i tide), man hadde spart dyre trykkerikostnader og ikke minst kostnadene ved avisbud. Kanskje trykkeriarbeiderne står overfor samme skjebne som typografene gjorde for noen år siden.

Schibsted falt i kurs i går, og flere skriverier om trykkekonflikt og mediavaner kan presse kursen videere ned i dag.

Men Schibsted har på mange måter 'hegdet' seg i mediaverden ved å være tungt inne i alle media unntatt radio. Er det noen som bør kunne tilpasse seg den nye medieverden, er det Schibsted. Telenor kan bli den neste media-giganten i Norge. Selskapets telenett vil bli den nye distribusjonskanalen i fremtiden.

Følg også med på Pan Fish i dag. Det er kjent at fjoråret var kronåret for norsk lakseeksport, og dette gjentas i en artikkel i Finansavisen i dag uten at det egentlig kommer noe nytt frem om inneværende år. Derimot kan stadig flere tilfeller av kugalskap i EU komme til å sette nytt fokus på fisk som mat. I Italia er det oppdaget kugalskap hos en leverandør til McDonalds. Den amerikanske kjeden var ute i media i går for å avdramatisere saken.

Følg også med på olje- og shippingaksjer i dag. Det er OPEC-møte denne uken, og som regel kommer det noen utspill rett i forkant av disse. Det er imidlertid ventet at OPEC-landene er enige om å kutte produksjonen, trolig med 1,5 millioner fat per dag. Oljeprisene steg i London i går på denne enigheten.

Markedet synes fortsatt rimelig optimistisk og det skulle ikke ha kommet frem noe i løpet av helgen som skulle tilsi noe fall på Wall Street i ettermiddag. Resultatrapportene fra de nevnte IT-tungvekterne sammen med konsumpristallene onsdag vil sette agandaen i USA denne uken.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.