Før børs - tirsdag

Det nedskrives og nedlegges på mange kanter i USA, men aksjemarkedet fortsetter opp. I dag vil Nokia sette agendaen. Følg også med InFocus, Tandberg og RCL

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er årsoppgjør for tiden, og i den forbindelse skal det ryddes opp i balanser og selskapsstrukturer. Tomra fant et lik i sitt amerikanske skap igår, mens de amerikanske selskapene tar sine millardtap på internett og bredbånd.

Igår kom begge de to gamle og trauste selskapene Disney og AT&T med beskjeder om nedskrivninger og nedleggelser i milliard-klassen (i dollar!).

Disney tar tap på sine voldsomme portal-sastning Go.com, mens AT&T tar et stort tap på bredbåndssatsningen Excite At Home, som selskapet eier 23 prosent.

Men aksjekursene steg, både for Disney, AT&T og for andre selskaper som nå rydder opp etter fjorårets internett-fest. Dårlige nyheter er ikke lenge nyheter for aksjemarkedet, som velger å ignorere fjoråret og første halvdel av 2001.

Året 2001 synes for øvrig å være året da alt skal reverseres. Portaler legges ned. Såkalte tracking-aksjer blir konvertert til ordinære aksjer igjen.

Alle disse signalene passer veldig godt med den utviklingen som analysebyåret Gartner Group skisserte for noen år siden: Internett-hypen ville toppe i 2000, for så å komme ned i en dyp bølgedal for så igjen å oppleve oppgang og normalisering. Mye tyder på at 2001 blir bunn- og vendepunktet i denne sammenheng. Spørsmålet er da om det riktige er å trekke seg ut eller å være den som leder an i restruktureringen.

Men om det er oppsigelser og nedleggelser i dot-com-industrien, får det mindre betydning for amerikansk økonomi enn de problemene som bilindustrien står overfor. Internett og e-handel utgjør fortsatt en liten del av amerikansk industri. Det er ikke tilfelle for bilindustrien, og gårsdagens melding fra DaimlerChrysler om oppsigelse av 26.000 ansatte er dramatisk, om enn ikke helt uventet.

Problemet er hvis amerikanske konsumenter plutselig synes det er greitt å eie en bil som er mer enn to år gammel. Da kan nybilsalget fortsette å stupe, og bilindustrien, med alle underleverandørene, kan komme i vansker.

En viss pekepinn på hvor aktuell dene problemstillingen er, får vi idet Oslo Børs stenger i dag. Da kommer nemlig barometeret for konsumentenes forventninger (consumer confidence for januar) i USA. Det har vært meldt om brukbar handleinteresse i amerikanske butikker så langt i år, men mye har vært som følge av salg og rabattering. Markedet venter at indeksverdien vil ligge på 125,4.

Det er mulig at massiv refinansering av lange boliglån (etter at boligrentene et øyeblikk falt under 7 prosent) samt en pen oppgang i en del teknologiaksjer, har fått mange til føle seg litt bedre til mote nå enn før jul. Alt snakket om resesjon og oppsigelser kan imidertid ha økt pessimismen. En verdi over 100 for indeksen angir likevel en overvekt av optimimisme blant konsumentene. I løpet av uken kommer imidletid en rekke andre nøkkeltall for USA. Blant annet brutto nasjonalproduktet for fjerde kvartal samt innkjøpsindeksen (NAPM).

Fokus på Nokia

Akkurat i dag vil likevel fokus være rettet mot teknologiselskapene. Nokia kommer med resultat for fjerde kvartal rett etter lunsj i dag, og etter all elendigheten hos konkurrentene (Ericsson med flere) vil Nokia-tallene kunne gi svar på om bransjen er inne i en fryktelig nedtur eller om det er slik at vinnerne tar alt (les Nokia).

Her hjemme er det også to resultatfremleggelser som vil omfattes med stor interesse. De to hardware-produsentene InFocus og Tandberg ASA legger frem sine resultattall. Førstnevnte aksje steg til over 200 kroner i USA igår, mens Tandberg steg tre kroner til 94 kroner på Oslo Børs. Begge er solid opp fra bunnen.

Men begge selskapene er i stor grad også eksponert mot det amerikanske markedet, og spenningen er derfor stor til hva de to selskapene vil si om fremtidsutsiktene når amerikansk økonomi nå kanskje er i resesjon. InFocus legger sine tall frem cirka 14,30, mens Tandberg kan komme før lunsj. Selskapet holder presentasjon på Aker Brygge kl 13.00.

Markedet vil trolig åpne forsiktig ned. Oljeprisen har rygget noe tilbake over natten. Oil service-aksjer var svake i USA igår og RCL vil åpne ned etter å ha falt i USA. Det blir også spennende å se hvordan markedet tolker prisingen av de to store lånene som selskapet tidligere varslet at det ville ta opp. Prisingen av lånene kom etter at det amerikanske aksjemarkedet stengte i går.

Pass også på Tomra. Aksjen eies av en rekke amerikanere som kanskje har fått noe mer tid til å vurdere gårsdagens melding om mulig stortap på eierandelen i Wise Recycling, som Tomra nå i et års tids har forsøkt å bli kvitt. De kan bestemme seg for å selge litt mer i dag.

I kveld begynner rentemøtet i den amerikanske sentralbanken, men det er ikke ventet noen beskjed derfra før imorgen kveld norsk tid.