Før børs - torsdag

Sektorrotasjonen inn i teknologi fortsetter etter Feds rentekutt. Men det fortsetter neppe i dag etter kursraset for Yahoo i natt. Og da skal vel også norske IT-aksjer ned. Følg med SOL, Merkantildata og Oil service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Teknologiaksjer stiger videre igår etter rentekuttet fra sentralbanken i forrige uke. Nasdaq sluttet opp over tre prosent i går, og mange mener sentimentet for teknologiaksjer er bedre ettersom det reagerer mindre voldsomt på negative nyheter fra enkeltselskaper. Igår kom det litt negative signaler fra Cisco. Aksjen falt 8 prosent på det meste, men den hentet seg inn igjen, og forstyrret på ingen måte resten av markedet. Det samme skjedde i forbindelse med de svake salgstallene fra Nokia dagen før.

Men det spørs om markedet er like immunt mot gårsdagens resultatvarsel på internett-giganten Yahoo. Selskapet innfridde markedets forventninger når det gjaldt resultatet for siste kvartal ifjor, men ga signaler om at inntektene i år ville bli en god del lavere enn det markedet venter.

Aksjen raste 20 prosent i etterbørshandel, og vil trolig gi enda et dytt ned for den illikvide Scandinavia Online-aksjen, som allerede ligger på rekordlave nivåer.

Klarer markedet å stå imot også Yahoos resultatvarsel, er det mye som tyder på at markedet har tatt det verste innover seg. Motorolas resultattall igår skulle ikke gi noen utslag i dag.

Men så er spørsmålet om det egentlig er teknologiaksjer som først og fremst bør stige når rentene nå kuttes. Det var alle andre aksjer enn teknologiaksjer som bremset oppgangen da den amerikanske sentralbanken begynte å sette opp rentene i 1999. Teknologiaksjene gikk til himmels som om ingenting var skjedd. Skal de derfor reagerere når rentene settes ned? Trolig er det andre sektorer som nyter godt av rentenedgangen før teknologisektoren. Finansaksjer, detaljhandelsaksjer er eksempler. Men disse aksjene har allerede gjort det bra, og mange håper nok likevel på utbombede IT-aksjer.

Se opp for Enitel

Her hjemme har teknologiaksjenene holdt seg overraskende bra. Kanskje er det fordi nordmenn håper Nasdaq snur kraftig opp og at det da er dumt å selge aksjene nå. Kanskje. Igår gikk i alle fall Merkantildata kraftig opp uten at det er grunn til å vente noen gode tall fra selskapet for fjerde kvartal, kansekj med unntak av konsulentvirksomheten i divisjonen Ementor, som dog bare utgjør 10-12 prosent av omsetningen. Det høres ut om som om noen her forsøker å koke suppe på en spiker. Kanskje ikke så rart, mange investorer skjelver og er sultne nå og kunne trengt en suppe uansett.

Fryser gjør innbyggerne i USA også. Enten er strømmen koblet ut, som har vært tilfelle i California, eller så har man knapt råd til å fyre på grunn av høye energiavgifter. Mange økonomer tror det nå kan bli mer fart i amerikansk økonomi når oljeprisene har kommet ned, eller er ventet å komme videre ned.

Men som en økonom i Goldman Sachs påpeker: Omtrent halvparten av amerikanske husholdninger fyrer på naturgass, og er prisene fortsatt astronomiske. Fyringsutgiftene for disse husholdningene vil bli doblet i forhold til ifjor.

Derfor er det ikke rart at den USAs nye president er opptatt av energispørsmål (han er da også en mann fra oljeindustrien selv). Det kan gi gode vilkår for leting etter og produksjon asv olje og gass i USA. Oil service-aksjer har derfor gått bra den senere tid. Igår var oil service-indeksen i USA opp 2,5 prosent, mens oljeaksjer var ned.

PGS sluttet imidlertid lite endret i USA i forhold til Oslo, og skulle åpne uendret i dag.

Normalt skal et kursfall på 20 prosent i tungvektere (litt lettere nå) som Yahoo sendte IT-aksjene kraftig ned i dag. Men det er diskontert mye negativt i kursene for øyeblikket, og dagen i dag blir på mange måter en syretest for sentimentet.

Se opp for Enitel også. Telekom kan komme noe under press etter at det i dag ble kjent at det japanske telekom-selskapet DoCoMo skal hente inn 7,7 milliader dollar i en internasjonal emisjon.

Likevel skal det godt gjøres om IT-indeksen klarer nok en dag med oppgang. Sannsynligheten for at Nasdaq åpner ned i dag er også stor. Øvrige aksjer vil åpne blandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer