Før børs - torsdag

Wall Street klarer ikke å velge mellom ny og gammel økonomi. De gode tallene fra «nygamle» IBM kan likevel sette fart på både nytt og gammelt i dag. Følg med Opticom, RCL og oil service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske aksjemarkedet klarer ikke helt bestemme seg for hva som er best for tiden. Ny eller gammel økonomi. I går steg Nasdaq, mens Doeæen falt. Dagen før var det motsatt.

Den pågående oppbremsingen i amerikansk økonomi vil ramme både teknologi-aksjer og de tradisjonelle aksjene. Spørsmålet er bare hvilke av de to som har mest oppside når økonomien ventes å få økt fart igjen i andre halvår.

Teknologiaksjer har falt mye, noe som gjør dem fristende som investeringsobjekter. Men mange av dem fremstår likevel fortsatt som dyre. Relativt mindre dyre er mange av aksjene som inngår i Dow Jones Industrial og S&P 500, men disse har på langt nær opplevd samme korreksjonen.

I vinter vil den kapitalistiske økonomien i USA vise sine stygge og vakre sider. Det er dårligere tider, og kapitalistene må tilpasse produksjon og kostnader til de nye tidene. Det betyr oppsigelser i hopetall.

General Electric, et konglomerat innen media, finans og industri, kommer til å si opp minst 60.000 til 70.000 ansatte av sin totale arbeidsstyrke på rundt 340.000 ansatte. På den måten regner selskapets berømte sjef John (Jack) Welsh å kunne klare 10 prosents resultatvekst «selv med en resesjon».

Det er nettopp denne voldsomme dynamikken, ved at selskapene kan ansette og sparke mennesker på en langt enklere måte enn i Europa, som blant annet gjør at amerikansk økonomi vokser raskere enn Europa og Japan. På denne måten kan selskapene få ned produksjon og lagerbeholdning så raskt at det ikke slår ut i prispress eller regelrett deflasjon, som jo gjerne driver en økonomi inn i en dypere resesjon.

Det er nemlig svært viktig at resultatveksten kan opprettholdes på et høyt nivå. Det kan selvsagt høres spesielt grusomt ut at bedriftene skal fortsette å tjene gode penger, mens det sparker ansatte, men det er et svært viktig element her:

Dersom det ikke finnes attraktive investeringer, vil selv ikke en meget lav rente gi ny fart i økonomien. Dette har vi sett i Japan og i depresjonen på 30-tallet. Selv med gratis penger er lysten til å låne og investere liten med mindre forventet avkastning er tilfredsstillende.

Denne raske omstillingen som nå skjer i USA kan derfor gi oss en forholdsvis kortvarig oppbremsing eller nedtur i amerikansk økonomi. Så får vi se om kapitalismens stygge ansikt blir penere på slutten av året. Oppsigelsene bør jo ikke blir så mange at det skaper stor og bred usikkerhet hos konsumentene...

Nasdaq steg cirka 2,5 prosent i går etter å ha vært opp over fem prosent. Denne uken kommer det en rekke resultatfremleggelser, og sent i går var det datagiganten IBM sin tur.

IBM leverte et resultat for seneste kvartal som var 28 prosent høyere enn samme kvartal i 1999. Det var også høyere enn ventet, og aksjekursen steg hele 7 prosent i etterbørshandelen i går.

Dette kan gi kursløft for EDB Business Partner og Merkantildata. IBM meldte om god ordreinngang på outsourcing, og det kan gi støtte til EDB, som er foran Merkantildata på dette området.

I hvilken grad gode resultattall for en traust selskap som IBM skal løfte Opticom i dag, er mer usikkert, men de mest kreative klarer vel å finne noen argumenter for å kjøpe Opticom likevel.

I går ble Opticom muligens drevet opp av Intels uttalelser om at selskapet kommer til å investere mer i år enn mange hadde trodd. Spørsmålet er om mer Intel-penger kanaliseres til Opticom-selskapet Thin Film.

Til Dagens Næringsliv i dag sier Peter Gullander i Intel Capital at en slik diskusjon ikke er tatt

- Dette er dyp forskning i en veldig tidlig fase. Det er for tidlig å si hvor dette vil lede, og hvilke produkter som vil komme ut av dette.

Det står i kontrast til alle meldingene på ulike diskusjonsfora om at prototyper av plastminnebrikken er «rett rundt hjørnet». Samtidig selger nærstående av innsiderne Fussel og Keith aksjer.

Følg også med RCL i dag. Aksjen sluttet i går i USA på 240 kroner, som er det høyeste siden i fjor vår. Årsaken er trolig positive bookingtall for Carnival de seneste par ukene. RCL vil dermed legge seg noen kroner høyere i dag.

Oil service-aksjer fikk en real nedtur i går OSX-indeksen falt fire prosent i sympati med lavere oljepriser. Prisen på råolje falt over en halv dollar etter at OPEC i går ble enige om at kutt på 1,5 millioner fat i den daglige oljeproduksjonen.

Både Tokyo og Hong Kong-børsene er opp. IBM-resultatet varmet. Da klarer vi kanskje en dag til med oppgang på Oslo Børs.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.