Før børs - torsdag

Nasdaq fortsetter opp mens resultattallene hagler inn. Så får vi et januar-rally likevel, hvis ikke Alan Greenspan ødelegger moroa senere i dag. Følg med Opticom og RCL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Rotasjonen inn i teknologiaksjer fortsatte på Wall Street igår. Nasdaq steg nye 0,7 prosent, mens defensive aksjer som farmasi og gullaksjer henger etter.
 • Den mye omtale januar-effekten syntes lenge å utebli i år, men sannelig har vi ikke hatt rally i en del teknologiaksjer og i small caps. Men oppgangen i nevnte aksjer har nokmer med rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken å gjøre enn selve årsskiftet.
 • For rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken kan få en enorm betydning for resesjonsfaren i USA. I obligasjonsmarkedet var det inntil rentekuttet kom meget stor forkjell i rentene på obligasjoner utstedt av foretakene og obligasjoner utstedt av staten. Denne forskjellen (spreaden) oppstår når markedet ser for seg resesjon som kan føre til konkurser blant bedriftene.
 • I høst var det så stor spread at investorguruen Warren Buffet gikk tungt inn og kjøpte såkalte 'junk bonds', det vil si obligasjoner som har en meget høy rente og som typisk er utstedt av de små- og mellomstore bedriftene.
 • Da han kjøpte var spreaden mellom statsobligasjoner og junk bonds den høyeste siden resesjonen i 1982! Etter rentekuttet 3. januar har junk bonds steget med 4,8 prosent i snitt og investorene setter nå stadig mer pengene inn i junk bond-fond. Og bedriftene har ikke vært sene om å utnytte mulighetene. Ifølge to Thompson Financial Securities er det hentet inn 6,75 milliarder i junk bond-markedet så langt i januar. Det er 62 prosent mer enn i hele fjerde kvartal ifjor.
 • Hva betyr så dette for aksjemarkedet? Jo, at den voldsomme stramheten i finansmarkedene som hersket i fjerde kvartal nå er betydelig redusert. Da den amerikanske sentralbanken senket rentene den 3. januar, ble nettopp hensynet til forholdene i kredittmarkedet trukket frem.
 • Med riktig timing og riktig størrelse på rentekuttene antas det nemlig at sentralbankene kan gjøre resesjoner kortvarige.
 • Hvis resesjonfaren anses mindre, eller at den blir kortvarig, er det aksjene i de mindre selskapene man bør kjøpe. Og det er nettopp det markedet har gjort. Small cap-aksjer er opp 11 prosent i USA i år.
 • Likevel ventes antallet konkurser i selskaper med junk bonds å bli det høyeste på 10 år i år, ifølge kredittvurderingsbyrået Moody's. Dcet viktigste er likevel om bedriftene får kapitaltilførsel gjennom kreditt- eller egenkapitalmarkedet for å gjøre nødvendige investeringer. Bare dét kan løfte veksten i USA igjen. Rentenedsettelsene fra sentralbanken ser i alle fall ut til å virke på investeringsviljen i aksje- og obligasjonsmarkedet. Og det gir muligheter for bedriftene også.
 • Pengene ser nemlig ikke ut til å ha forlatt aksjemarkedet. Tvert imot tyder på at mye penger er på vei inn fra sidelinjen i markedet i USA, og kanskje også i Norge.
 • Det var nemlig høy aktivitet i aksjemarkedet her hjemme igår, og med oppgang på over 10 prosent i Opticom, uten spesielle eller konkrete nyheter, synes investorene lett antennelige. Når så Petrolia Drilling også benytter anledningen til å hente penger, til tross for at selskapet har vist en forferdlig avkastning på pengene de hittil har hentet inn, tyder det på at det norske markedet også er likvid nok.
 • Dollar-kursen fortsetter å bevege seg opp. For ikke lenge siden sto den noe over 8,50 mot norske kroner. I natt er den notert til 8,92 kroner. Det er positivt for shipping- og offshoreselskapene som har inntjeningen sin i dollar. Her selskapene mye gjeld i dollar også, stiger imidlertid gjeldsbyrden i norske kroner.
 • Følg med Opticom i dag. Avisene i dag er spekket med oppslag om hvor viktig det var det Gudesen sa om produksjonsstart av minnebrikker. Noen har hørt selskapet snakke om tidligere produksjonsoppstart enn 2003 ved andre anledninger. Andre mener dette er spill for galleriet for å få kursen opp. Uansett er det stor sannsynlighet for at mange velger å ta gevinst i aksjen i dag.
 • Følg også med RCL i dag. Selskapet kommer med sitt kvartalsresultat i dag. Det er ventet rundt 16 cent per aksje, men det viktige blir hva selskapet sier om bookingen i januar (wave period) og utsiktene for resten av året.
 • Stemningen er god i det norske aksjemarkedet, men det ville ikke være unaturlig om markedet tar en liten hvil i dag. Spesielt gjelder det teknologiaksjene. Imorgen kommer flere av disse, EDB Business Partner, StepStone og Tandberg med tall. Det kan gi litt salg i forkant. I tillegg holder sentralbanksjef Alan Greenspan tale for Sentatet i dag. Det kan gi utslag begge veier på Wall Street i kveld.