Før børs - torsdag

Rentekutt, javel. Men hva nå? Hvor mye pessimisme ligger aksjekursene og hvor sterk blir nedturen i USA? Det er 10.000 kroners spørsmålet. Følg med Tomra, Eltek og Stolt Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske aksjemarkedet visste ikke helt hva det skulle mene etter det meget forventede kuttet på 50 basispunkter i nøkkelrentene. (Les egen kommentar om rentekuttet og de implikasjoner dette kan gi ved å klikke her.)

Teknologiaksjer rygget igår i USA, men tøffet videre opp her hjemme. I Oslo har vi hatt flere gode resultatall. Både EDB Business Partner og Tandberg har kommet med gode tall, og det ser ut til at det smitter over på Merkantildata også selv om det gjenstår å se om det vil vise seg i resultatene.

Husk at ledelsen kan selge aksjer etter helårstallene. Det gjorde Merkantildata-ledelsen ifjor vinter etter helårstallene. Det var på kurser opp mot 100 kroner.

Microsoft selger

I USA har Bill Gates i Microsoft meldt salg av aksjer for 800 millioner kroner. Ikke så mye for ham, men likevel. Også flere andre IT-topper har meldt sine ønsker om salg av aksjer i eget selskap. Dette kan være interessant å følge med på. Også her i Norge. Studier viser nemlig at innsidere i teknologiselskaper har en langt bedre evne til å gjøre lønnsomme kjøp og salg i eget selskap enn innsidere i tradisjonelle selskaper som er lettere for analytikere å skjønne fra utsiden.

Tomra er ikke spesielt vanskelig å skjønne teknologisk, men det er svært vanskelig å følge med inntjeningsbildet fordi det ikke finnes noen ekstern statitsikk over markedene til Tomra. Men å si at Tomra-ledelsen bare har solgt på topp i høst, er feil. Mange i ledelsen solgte store poster på forsommeren ifjor. Da var kursen halvparten av dagens!

Tomra-reaksjon

Det kan komme en liten reaksjon tilbake i Tomra-aksjen i dag eter gårsdagens eufori. Det var forsåvidt kjent at det skulle innføres pant på boks i Tyskland, men enkelte signaler den senere tid kunne indikere at saken ikke var i boks(sic!).

Følg også med på Eltek i dag. Konkurrenten PECO II kom med resultatall igår, og holder presentasjon senere i dag klokken 16.00 norsk tid på www.peco2.com.

Selskapet uttaler seg positivt om utsiktene:

«PECO II is well positioned to achieve its long-term objectives of 25 percent internal revenue growth and operating income as a percentage of revenues in the middle teens(...) We are pleased with our improved fourth-quarter performance and anticipate a sequential increase in sales and net income for the first quarter of 2001.»

Aksjen steg moderat etter tallene.

Stolt Nilsen holder også telefonkonferanse i dag klokken 16.00. I dagens utgave av Dagens Næringsliv mener Niels Gregers Stolt Nielsen at konkurrentene til datterselskapet Stolt Sea Farm vil sette hele laksemarkedet under press i flere år fremover.

Olje opp

Olje- og aluminiumsaksjer steg pent igår. Flere av oljeselskapene, spesielt Exxon Mobil, fikk oppgradert anbefalingene fra enkelte meglerhus. I tillegg steg aluminiumsaksjer pent på Wall Street.

Men Norsk Hydro falt. Hva er det med denne aksjen som er så uspennende? Vi tror det er statens eierandel som hindrer investorene i å hive seg over aksjen. Ikke rart påtroppende konsernsjef Eivind Reiten uttalte seg negativt om statlig eierskap i avisen før jul. Kanskje har er redd det ikke møter så mange opp når presentere selskapet for viktige investorer og meglere i utlandet?

I dag er det arbeidsledighetstall (AKU) litt utpå dagen, men dette er ikke ventet å gi noen innvirkning på aksjemarkedet i dag.

Idet børsen her hjemme stenger kl 16.00 får vi imidlertid National Association of Purchasing Management Index for januar i USA. Det er ventet å ligge på 43.2 percent. Et enda lavere nivå vil bekrefte at amerikansk industri er i resesjon.

Markedet vil trolig åpne blandet til litt lavere. Fallet på Nasdaq har tynget Tokyo-børsen i natt.