Før børs - Venter på Alan

Wall Street forberedte seg i går på eventuelle positive signaler i Alan Greenspans tale senere i dag. Her hjemme får vi bruke tiden til å se nærmere på resultatene til Nera, SAS og Ekornes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street snudde omsider til solid oppgang mandag, men markedet er uenig om hvor inderlig denne oppgangen var. Oppgangen i Dow Jones Industrials-indeksen på 1,5 prosent var trolig mer en posisjonering foran sentralbanksjef Alan Greenspans møte med Senatets bankkomité i ettermiddag.

Hva vil sentralbanksjefen si? Tja. Neppe så mye nytt under selve talen, tror mange, men under utspørringen etterpå kan det hende Greenspan gir noen nye signaler på hvor amerikansk økonomi går. De aller fleste regner med flere rentekutt fra sentralbanken. Nye 50 basispunkter er forlengst inndiskontert.

Men det er dem som mener at sentralbanken bør være litt forsiktig med å kutte rentene for aggressivt også. For selv om det er viktig at konsumentene ikke blir helt lammet av skrekk, vil ubalansene i amerikansk økonomi bare fortsette hvis konsumentene skulle fortsette å bruke mer enn de tjener også i tiden fremover.

En oppbremsing i økonomien har vært ønsket for at ubalansene i økonomien ikke skulle bli for store over tid. Nå gjelder det for Greenspan å styre økonomien i havn på best mulig måte. Det blir nesten som å legge en supertanker til kai ved Rådhuskaien. Litt for stor fart gir kollisjon og bråstans. For liten fart kan gi full stopp i ute på fjorden (og det tar tid å få farten opp på en supertanker etter full stopp).

Rentenedsettelser pleier å sparke igang økonomien igjen. Men ikke alltid. Det er Japan et bevis på. Fredag etter børsen stengte, satte den japanske sentralbanken ned diskontoen med 15 rentepunkter til fattige 0,35 prosent. Penger er med andre ord gratis i Japan.

Likevel synes ikke det å være nok til å få fart på japansk økonomi. Tokyo-børsen klarte i alle fall ikke å opparbeide noen entusiasme for rentekuttet. Nikkei-indeksen falt 1,1 prosent i dag. Børsen var stengt i går

Her hjemme kommer det tre årsresultater i dag. Først ut er telekomselskapet Nera, som har vært en av yndlingene blant norske aksjespekulanter. Etter at telekom-sektoren fikk seg en trøkk mot slutten av fjoråret, har interessen vært noe lavere.

Likevel er aksjen såpass populær at den nok kommer til å bli blant de meste omsatte etter resultatfremleggelsen i dag. Analytikere som følger Nera venter i snitt at selskapet skal presentere et resultat før skatt på 165 millioner kroner for regnskapsåret 2000. Omsetningen er ventet å ende på 2.564 millioner kroner, mot 2.766 millioner året før.

Følg også med Ekornes. Aksjen har gått opp i forkant av resultatfremleggeslen. Nesten som vanlig. Selskapet kommer normalt med resultattallene rundt lunsj, og da pleier aksjen å falle selv om tallene skulle være greie nok. I morgen er det presentasjon.

Markedet venter ifølge Reuters et resultat før skatt på 276 millioner kroner i 2000. Etter skatt tilsvarer det 5,80 per aksje. Estimatene varierer fra 264 millioner kroner til 281 millioner kroner.

Til slutt kommer SAS med sine årstall. Trafikkutviklingen ser bra ut for selskapet for tiden, men høye drivstoffskostnader kutter noe av oppsiden i resultatene. Det er ventet et resultat på 2,7 milliarder svenske kroner for 2000. Heri ligger en salgsgevinst ved salget av British Midland-posten på 950 millioner. Resultatet pleier å komme på slutten av dagen.

Følg med Scandinavia Online (SOL) i dag. Terra Lycos, det spansk-amerikanske internett-selskapet uttalte i går at selskapet ville bruke kontantbeholdningen på hele 2,4 milliarder dollar (!) på å gjøre oppkjøp utenfor USA. SOL er absolutt til salgs; så har de lyst, har de lov...

Følg Eltek også i dag.. Konkurrenten Power One falt nye 10 prosent, og selv om fallet er selskapsspesifikt, kan det dempe interessen for strømforsyningsaksjer

Oil service var for det meste ned i USA, men mye av fallet i OSX.-indeksen i går skyldes et nesten 12 prosents fall i Schlumberger etter kjøpet av Sema Group.

Inktomi stakk av med oppdraget med å levere en intranett søkemotor til Reuters. Dette er et område FAST har sagt at de skal satse på. Inktomi synes sterkest; Inktomi.-aksjen steg 13 prosent i går. Fast falt under nivået på seneste emisjon.

I dag kommer tall for detaljhandelen i USA for januar. Det kan gi oss en pekepinn på hvor skvetne amerikanerne er etter medieoppslagene om oppsigelser og mulig resesjon. Det er ventet en oppgang på 0,7 prosent inklusive biler. Tar man bort bilsalget, er det ventet en oppgang på 0,4 prosent.

Detaljhandelen er et tall vi får med oss her i Oslo før børsene stenger, mens Greenspans tale i dag først begynner idet Oslo Børs stenger klokken 16.00.

Markedet vil trolig åpne blandet. Oljerelaterte aksjer tar en pust i bakken på noe lavere oljepriser og fall for denne sektoren i USA i går IT vil åpne blandet til høyere. Om ikke annet som en reaksjon på gårsdagens kraftige IT-fall.