Før børs fredag - 1000 igjen

Pengene flykter fra Wall Street og inn i pengemarkedet. Men der blir det ikke mye å hente. Tusen poeng til ned på Dow'en og vi er ferdig. Følg med Tandberg, InFocus og bioteknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investorene kom løpende inn i aksjemarkedet igjen i sen handel igår. Men det var primært teknologiaksjer de var på jakt etter. Mange føler at Nasdaq nå har bunnet ut eller er i ferd med å gjøre det, og at det dermed er verd å plukke opp teknologiaksjer, som i snitt nesten mistet to tredeler av sin verdi fra toppen ifjor.

Tar vi hensyn til at teknologiaksjer har mer risiko, og dermed bør fremvise en høyere avkasnting over tid enn a mer trygge aksjer, kan de se noe undepriset ut i forhold til øvrige aksjer.

Etter det kraftige faller på Nasdaq, har Nasdaq Composite og Dow Jones Industrials vist nesten samme avkastning. Dersom resonementet om at teknologiaksjer skal ha høyere avkastning over tid, betyr det at man bør kjøpe Nasdaq-indeksen alternativt selge Dow Jones-indeksen.

Og det er kanskje dette vi så tegn på igår. Investorene kom inn og kjøpte teknlogiaksjer igjen, og mesteparten av oppturen i Dow'en i sen handel skyldtes oppgang i Intel og Microsoft, som begge inngår i Dow Jones Industrials-indeksen.

Betyr det at det verste er over i USA? Ikke nødvendigvis. Det kan gå et par måneder til. Jeg leste et sted en kommentator i USA som mente det positive med såkalte bear markeder er at det utvikler seg svært likt hver gang.

Det kommer først et kraftig fall som etterfølges av et rally, som igjen etterfølges av den totale kapitulasjon der alt selges. Den perioden varer typisk i 14 måneder.

Nasdaq begynte å rase i mars ifjor. Det var et rally i januar, der Nasdaq steg til 16 prosent på én måned til nesten 3000 poeng. Siden det har det vært nesten full kollaps og Nasdaq har falt 1000 poeng siden.

Det er litt over ett år siden fallet begynte, og da skal vi, etter denne kommentatorens utsagn, vente ytteligere to måneder før det snur opp.

Men prosentene blir større på vei opp enn ned, og ikke alle tør satse på å treffe bunnen. Noen kjøper nå, andre vil vente til kapitulasjonen er fullstendig. Det vil si et krakk på 10-20 prosent på én eller to dager.

Pengene forsvinner da ut av aksjemarkdet og inn i bank eller obligasjonsfond. Det har vi sett mye av allerede i USA. Men denne strømmen av penger inn i pengemarkedet vil, sammen med lavere renter fra sentralbanken, vil gjøre det mindre interessant å være investert i pemngemarkedet. Sparerne vil etterhvert se på sin konto og spørre seg: Skal jeg være fornøyd med tre-fire prosent rente når inflasjonen er to prosent? Det gir en realavkasntning før skatt på en prosent, og enda mindre etter skatt.

Derfor vil rentekuttene fra sentralbanken etterhvert virke inn på folks inevsteringslyst igjen, og aksjekursene vil stige som følge av økt etterspørsel etter aksjer, som, over tid, jo skal gi fire til seks prosentpoeng høyere avkastning enn banksparing.

I USA har det vært et realt krakk for teknologiaksjer. Mange her hjemme mener norske IT-aksjer har holdt seg uforskammet godt. De aksjene som har bare ren norsk eksponering har nok grunnlag for å holde seg bedre enn de som har mye eksport.

Men både Tandberg og Eltek er to selskaper som er svært avhengig av de internasjonale markedene, og begge har holdt seg langt bedre enn sine nærmeste konkurrenter.

Polycom har vært i fritt fall de seneste ukene (ned 10 prosent igår i et elelrs godt marked), mens Tandberg har holdt seg meget bra. Polycom er markedslederen innen videokonferansesystemer, og har ikke selskapsspesifikke problemer. Spørsmålet er om det er Polyom som er billig, eller Tandberg som er dyr. Vi lar spørsmålet stå åpent.

Det samme gjelder Eltek. Den begynne å bli dyr i forhold til PowerOne som er det selskapet Eltek nærmest sammenlignes med. Nå har PowerOne Cisco som nær kunde, og rammes av det. Men også konkurrenten Peco II har vist samme utvikling som PowerOne.

Men gitt at Nasdaq begynner å skrape bunnen. Skal man da ikke bare sitte stille på IT-aksjene her hjemme? Muligens. Men tror man først det, bør man kanskje heller kjøpe de amerikanske selskapene som Polycom og PowerOne, som nok vil ha mye større oppside om stemningen snur.

De store, trauste aksjene på Oslo Børs fikk en nedtur igår. Ingen av aksjene, Orkla, Schibsted eller Norsk Hydro ser spesielt dyre ut, men blir det global resesjon, så skal inntjeningen ned her også. Og dermed også kursen.

Følg med bioteknologi i dag. Bioteknologiindeksen i USA falt kraftig etter at Applied Biosystems kom med resultatvarsel sent onsdag. Applied driver innen gen-teknologi, noe som er det hotteste for tiden. Men når også dette området skuffer kan det gi en generell dårlig stemning for bioteknologiaksjer en stund fremover. Med et fall på over 10 prosent igår, er mye tatt ut i Nycomed, men et dårlig klima for bioteknologi kan sette ytterligere press på PhotoCure og Axis. Det er to selskaper med spennende og lovende produkter, men inntjeningsbildet er uklart og overskuddene langt frem i tid. Slikt liker ikke aksjemarkedet om dagen.

Det kan bli en liten opptur fra start av i dag som følge u-svingen på Wall Street igår, men sentimentet er skjørt og det kan fort gå i minus utover dagen. InFocus endte under 140 kroner i USA igår i et ellers sterk marked for teknologiaksjer.