Før børs fredag - Arbeid for nesten alle

USA markerer ikke 1. mai. I år burde man kanskje gjort det, for i dag vil vi se hvor mange som mister jobben om dagen. Og dermed ulmer resesjonsfaren fortsatt. Følg med IT-aksjer, Kværner og Orkla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street snudde til nedgang etter en fantastisk oppgang i april og de to første dagene i mai. Dermed skal man kanskje ikke legge så mye vekt på nedgangen i går. Nasdaq Composite falt riktignok hele 3,3 prosent, men den er likevel høyere enn der den startet 1. mai.

Men trolig falt aksjekursene på ny uro om resesjonsfaren. Akkurat idet markedet begynte å tro på at en resesjon vil unngås kom det statistikk som kastet nytt lys over dette.

Den nye indeksen over tjenestesektoren fra NAPM viste et fall under 50 poeng, noe som indikerer at også tjenestesektoren i USA nå opplever tilbakegang. Det er første gang i indeksen kortvarige historie at den viser nedgang. Til nå har det bare vært industrien som har opplevde nedgang. Dermed øker også sannsynligheten for at veksten i annet kvartal kan vise nedgang.

Også uketall for antall nye arbeidssøkende i USA gjenopplivet resesjonsfrykten. De såkalte jobbless claim-tallene viste en oppgang på 9.000 nye arbeidssøkere til 421.000 personer. I tillegg kom tall fra byrået Challenger Gray & Christmas som viste at oppsigelsene skyter fart i USA. Hittil i år har 572.370 personer fått beskjed om å finne på noe annet å gjøre. Det er nesten like mye som hele fjoråret totat. Se her for en liste over de største oppsigelsene:

Men et bedre bilde av siutasjonen i jobbmarkedet får vi i dag kl 14.30. Da kommer de månedlige tallene for arbeidsløshet og jobbskaping i USA.

Økonomer venter i snitt ifølge CBS.MarketWatch.com at det ble skapt 21.000 nye arbeidsplasser i april etter at mars-tallene viste at 86.000 jobber forsvant.

Marstallene var et sjokk, men mange mente det må sees i lys av relativt sterk sysselsettingsvekst i januar og februar. Arbeidledigheten er ventet å stige til 4,4 prosent, som vil være det høyeste på 2 år.

Likevel er det grunn til å understreke at en arbeidsledighet på 4,4 prosent i USA fortsatt må karakteriseres som et stramt arbeidsmarked. Selv analfabeter og ikke engelskspråklige vil ved et så lavt nivå relativt lett skaffe seg jobb.

Hvorfor den voldsomme fokuseringen på arbeidsledighetstallene, som jo ikke anses som noen ledende indikator på hvor økonomien går?

Jo, fordi det er konsumentene, det vil si den jevne amerikanske arbeider, som holder nøkkelen til om det blir resesjon eller ikke. Så lenge folk har jobb og inntekt vil de neppe endre så mye på sine vaner eller planer. Dermed blir folk boende og nye generasjoner trenger boliger og boligprisene