Før børs fredag - Bjørnen sov ikke

Frykten er tilbake på Wall Street etter at tegn kan tyde på at nye runder med resultatvarsler er på vei - denne gang fra selskaper utenfor teknologisektoren. Følg med Eltek, PGS og cruise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usikkerheten og frykten er tilbake på Wall Street. Etter en forholdsvis stille periode med få alvorlige resultatvarsler, vekket telekomutstyr-leverandøren.Nortel vonde minner onsdag da selskapet advarte om enda større svekkelse i salget.

Spørsmålet har vært om inntjeningsproblemene har begrenset seg til telekom- og IT-sektoren, eller om de vil komme i andre sektorer også.

Da Dow Jones Industrial begynte å knekke i begynnelsen av mars, var det nettopp dette markedet begynte å ta høyde for. Men med unntak av Procter & Gamble, som sliter med gamle problemer, og Walt Disney, har det vært lite som har tydet på at de tradisjonelle selskapene opplever de store problemene.

Inntil i går, kanskje. Da kom nemlig verdens største papirprodusent, International Paper, med resultatvarsel. Selskapet regner nå med å tjene bare fem 5 cent per aksje på grunn av nedgangen i økonomien, høye energikostnader og en sterk amerikansk dollar. Markedet har ventet at selskapet skulle tjene 15 cent per aksje. Aksjen falt relativt beskjedne tre prosent.

Også Coca Cola Enterprises, et selskap i Coca Cola-gruppen, meldte om svakere utvikling i det nord-amerikanske markedet.

Ingen av resultatvarselene var imidlertid nok til å sette igang alarmklokkene hos investorene. Tegnene på at resultatene for de store, tradisjonelle selskapene skal falle er foreløpige få og svake. Dermed endte Dow Jones Industrials opp 13 poeng, eller 0,14 prosent.

I teknologisektoren kommer imidlertid resultatvarslene tilbake igjen. Etter børsene stengte i går kom flere selskaper; deriblant Plexus, Blue Martini Software, Wireless Facilities og Genesis Microchip, med dårlig nytt. I tillegg kom Micron Technology med resultat som viste fallende salg, riktignok uten at markedet ble så bekymret av den grunn.

Problemet i teknologisektoren er at fremtiden synes mer usikker enn noensinne. Det som på fint kalles "earnings visibility" er lav, det vil si hvor godt det er mulig å spå resultatutviklingen. Dette er mer skoddede enn noensinne. Det innrømmer bedriftslederne også, og flere av selskapene, som Cisco og Nortel, har sagt at de har gitt opp å spå resultatene fremover.

Det er på denne bakgrunn man må se den store forskjellen på selskapene i USA og Norge. Mens konkurrentene til Eltek og Tandberg stuper, holder Eltek og Tandberg seg overraskende bra i denne omgang.

Igår var det for eksempel ny kursmassakre for Elteks konkurrenter. PowerOne og Peco II var ned 7,5 og 9,1 prosent henholdvis.

Når det gjelder Tandbergs konkurrent, Polycom, så var denne aksjen ned utrolige 15 prosent igår og er nå på en syvendedel av toppnoteringen.

Følg med oil services igjen i dag. Økte oljelagre og fallende oljepriser senker på oil service-aksjene på Wall Street. OSX-indeksen falt nye fire prosent i går. PGS endte ned hele 6 prosent på 77,5 kroner. Det er kraftig ned fra slutt i Oslo.

Cruise-aksjene holder seg godt. RCL endte opp på 206 kroner i USA. Også Carnival steg. Aksjene beveger seg mot strømmen for tiden.

Det er litt vanskelig å si hvordan Oslo Børs åpner i dag. Signalene er foreløpig litt blandede, men resultatvarselet fra International Paper kan sette press på Norske Skog og andre sykliske aksjer fra start. Og med oil service så mye ned i USA, er det mer sannsynlig med en nedgang enn en oppgang. For å bruke sentralbanksjef Svein Gjedrems uttrykk.