Før børs fredag - Den stygge realitet

Nasdaq steg videre igår. Men det var før flere store IT-selskaper varslet mer elendighet. Her hjemme blir det fokus på resultater igjen. Følg derfor med Telenor, Tomra og oil service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intet nytt er godt nytt. Derfor steg aksjene pent på Wall Street igår. Nasdaq Composite la på seg nye 2,5 prosent og er dermed opp 5 prosent på to dager. Men det stopper der for denne gang. Etter børsene stengte igår kom nemlig flere store IT-selskaper med dårlig nytt.

Mest oppmerksomhet får nok resultatvarselet fra Nortel Network. Den kanadiske produsenten av fiber-optikk til telekomindustrien rystet Nasdaq i sine grunnvoller i høst da det kom med sitt første resultatvarsel. Nortel har vært en av de mest verdifulle aksjene i det amerikanske markedet og var ifjor mange investorers yndlingsaksje.

Igår kom selskapet med varsel om oppsigelse av 10.000 ansatte, tap istedet for gevinst i første kvartal og selskapet ser nå en vekst i resultatet på 10 prosent i år. I januar ventet selskapet en vekst på 30 prosent i årets resultat.

Og som om ikke det var nok kom både Dell og Hewlett Packard med skuffende resultater og lite oppløftende uttalelser om inneværende års inntjening. Dell falt 5,3% i etterbørshandelen, men var opp hele 9 prosent i ordinær handel.

Signalene på om det blir en myk eller hard landing er fortsatt motstridende. I valutamarkedet ser det ut til at man ser for seg en myk landing. Dollarkursen har steget forholdsvis markert de siste dagene og handles nå over ni norske kroner, og er snart under 90 cent mot euroen igjen.

I aksjemarkedet hopper man fra det ene scenariet til det andre. Derfor ser vi denne kontinuerlige sektorrotasjonen. Igår var det for eksempel voldsom oppgang for telekomleverandørene igjen, men det vil neppe skje i dag etter Nortels advarsel om svak investeringsvilje blant telekomoperatørene.

Igår gikk sykliske aksjer som aluminium og skog pent opp. Det kan tyde på at markedet venter en sterkere vekst i USA igjen fra andre halvår.

Men i Japan vedder man ikke på det. Der har det japanske økonomidepartementet akkurat levert ut sine prognoser for den japanske økonomi, og der ventes det nå på ny lavere fart i økonomien på grunn av en svakere amerikansk økonomi. Faren for at Japan sklir inn i en ny resesjon er absolutt til stede.

Ikke minst skyldes det et fallende prisnivå. Fallende priser er typisk for resesjoner, og Japan kjemper hardt mot deflasjonen.

I USA er det heller ikke inflasjonen som er problemet, skal vi tro sentralbanksjef Alan Greenspan. Inflasjonen har ikke beveget seg opp etter de to agressive rentekuttene eller de høye oljeprisene, ifølge Greenspan. Senere i dag får vi se om Greenspan har rett. Da kommer produsentprisindeksen for januar. Det er ventet en oppgang på 0,3 prosent totalt, men kun 0,1 prosent justert for de volatile mat- og energiprisene.

Her hjemme i omvendtland er vår egen sentralbanksjef derimot absolutt redd for inflasjon. Derav de rekordhøye rentene. Og han er redd nordmenn blir late og lite innovative av å se oljeformuen vokse og sikre velferden. I tillegg sa han på gårsdagens årstale i Norges Bank at norsk økonomi ikke kan vokse spesielt rakst på grunn av liten arbeidsstyrke som ikke er produktiv nok. Dette har han tatt opp tidligere, men hans harde angrep på statskapitalismen var mer interessant. Som alle likevel vet, men ingen gjør noe med, er det norske næringslivet altfor mye eid og styrt av statlige selskaper. Staten er storaksjonær på Oslo Børs. Norsk Hydro, EDB Business Partner, DnB og ikke minst Telenor.

I dag kommer tilfeldigvis resultatet fra Telenor for 2000. Det blir første gang de to herrer Hemransen og Moland legger frem et resultat som børsnotert selskap. Selskapet er ekstremt flink til å beholde og beskytte sitt hjemmemarked, og sånn sett er det fint at selskapet konsoliderer litt på utefronten. Som de har gjort ved å erklære sine salgsopsjoner mot Britisk Telecommunications.

Telenor leverte et bedre resultat enn ventet, men kursoppgang i dag kan hemmes av et svakt marked for telekomaksjer. Tomra kom med et litt svakere resultat enn ventet. Det spørs om det spiller noen stor rolle etter tapet på 384 millioner kroner på Wise Recycling. Med mindre selskapet kan overbesvise på presentasjonen i dag, kan det likevel gå mot kursfall for Tomra.

Markedet vil åpne ned i kjølvannet at Nortel-varselet i går. Også oil service kan komme litt ned etter de svakere signalene fra giganten Baker Hughes.